Εκτός έδρας

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το έξοχο μανικιούρ μας: το να βρείτε δουλειά στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πιο δύσκολο από ποτέ. Με την ανεργία να αυξάνεται και τους μισθούς να μειώνονται, μια θέση εκτός συνόρων δεν είναι πλέον καθόλου περίεργη ιδέα.


Η Μίνα Μπαγιώτα του www.kariera.gr δίνει 8 πρακτικές συμβουλές για την αναζήτηση εργασίας σε άλλη χώρα.
 «Το να επεκτείνετε το πεδίο αναζήτησης εργασίας είναι σωστή επιλογή. Ιδιαίτερα όταν η συγκυρία είναι δύσκολη και οι θέσεις εργασίας σπανίζουν. Η δουλειά δεν πρόκειται να έρθει να σας βρει, λένε χαρακτηριστικά πολλοί σύμβουλοι εύρεσης προσωπικού.» Φυσικά, εκεί έξω δεν σας περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες - υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην προσπάθεια ένταξης σε μια νέα αγορά. Δεν είναι, όμως, ούτε τόσο δύσκολο, ούτε τόσο πολύπλοκο όσο φαντάζεστε. Κάντε το πρώτο βήμα, διαβάζοντας παρακάτω.
1. Προσδιορίστε τη σταδιοδρομία σας και τους προσωπικούς σας στόχους
Καταρχάς, τονίζει η κυρία Μπαγιώτα, «αποσαφηνίστε τον τύπο των θέσεων εργασίας που ψάχνετε». Φτιάξτε μια λίστα με ερωτήσεις όπως: «Με ενδιαφέρει η αλλαγή σταδιοδρομίας ή απλά η αλλαγή εργοδότη;» «Πού θέλω να ζήσω (συμπεριλαμβανομένου του τόπου και του τύπου της κατοικίας);» «Ποιος είναι ο ιδανικός χρόνος για να μετακινηθώ;», κ.ά.  Πώς θα αρχίσετε την αναζήτηση αν δεν έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα τού τι ακριβώς αναζητάτε;

2. Περιγράψτε τη νέα θέση
Αφού απαντήσετε στις παραπάνω ερωτήσεις, μπορείτε πλέον να προχωρήσετε στην ...έκθεση:
περιγράψτε σε μια παράγραφο τη θέση εργασίας που ανταποκρίνεται στα ζητούμενά σας – και σώστε τη στο desktop σας ως σημείο αναφοράς. «Συμπεριλάβετε στοιχεία, όπως τον ιδανικό μισθό, τα οφέλη, τις ευθύνες που θα θέλατε να αναλάβετε, το εργασιακό περιβάλλον, τις δεξιότητες που απαιτούνται.»
3. Κάντε έρευνα
Μην προσεγγίζετε ρομαντικά την επιλογή της πόλης. «Ελέγξτε το ποσοστό εγκληματικότητας, τις διαθέσιμες δημόσιες υπηρεσίες, τις τιμές, το βιοτικό επίπεδο και όλα τα στοιχεία που μαρτυρούν τον τρόπο ζωής στις πόλεις στις οποίες αναζητάτε εργασία.»
4. Ελέγξτε την τοπική αγορά εργασίας
«Μάθετε στοιχεία για τις επαγγελματικές ενώσεις που συνδέονται με τη δουλειά που αναζητάτε και τον στόχο σας. Προσπαθήστε να έρθετε σε επαφή με ανθρώπους για να μπορέσετε να δικτυωθείτε.»
5. Να είστε ορθολογικοί
Μήπως πρέπει να ξεκινήσετε φτιάχνοντας ένα budget και βάζοντας ευρώ στην άκρη; «Καλό θα είναι να είστε ρεαλιστές για το τι πραγματικά θα σας κοστίσει η μετακίνηση αν ο νέος εργοδότης σας δεν σας προσφέρει βοήθεια» λέει η κα Μπαγιώτα.
6. Αναζητήστε βοήθεια
Σίγουρα θα ανακοινώσετε τις προθέσεις σας στους δικούς σας ανθρώπους, σκεφτήκατε, όμως, πώς θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν; «Ρωτήστε τους αν γνωρίζουν κάποιον που ζει και εργάζεται στον τόπο που θα μετακινηθείτε και ζητήστε τους να στείλουν ένα e-mail ρωτώντας τον/ την εάν μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους για δικτύωση και επιπλέον πληροφορίες.»
7. Μείνετε επικεντρωμένοι στον στόχο σας
Φτιάξτε ένα «ημερολόγιο μετανάστευσης». «Βάζετε συγκεκριμένους στόχους κάθε εβδομάδα προς την κατεύθυνση αυτή. Πριν ακόμη το καταλάβετε, θα ζείτε και θα εργάζεστε όπου επιθυμείτε.»
8. Μην παραιτείστε
ΟΚ, η πρώτη σας απόπειρα ίσως να μη στεφθεί με επιτυχία. Είναι όμως σημαντικό να διατηρήσετε το ηθικό σας - και να είστε ευέλικτη ως προς τις απαιτήσεις σας. «Η δουλειά που ψάχνετε υπάρχει. Αν παραμείνετε προσηλωμένοι στον στόχο σας και προσπαθήσετε αρκετά, θα τη βρείτε.»


www.myself.gr 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...