Περίοδος και δέρμα

Η έμμηνος ρύση αποτελεί μια «αναγκαστική» διαδικασία για κάθε γυναίκα. Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν και αναμένουν την εμφάνιση κάποιου σημαδιού στο πρόσωπό τους κάθε μήνα όταν βρίσκονται μέσα στις ημέρες αυτές, ακόμη και το γνωστό «φούντωμα» στο πρόσωπο.
Όμως αυτά τα σημάδια δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζονται κάθε μήνα αν φροντίζουν σωστά το δέρμα τους κατά τη διάρκεια όλου του μήνα.
Είναι αναμφισβήτητο ότι κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης λαμβάνουν χώρο πολλές αλλαγές.
'' Οι ορμόνες υπόκεινται σε πολλές μεταβολές και το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι γυναίκες είναι η συνέχιση της ίδιας φροντίδας του δέρματός τους κι εκείνες τις ημέρες ''
Εφόσον το δέρμα συμπεριφέρεται διαφορετικά κατά τη διάρκεια της περιόδου, γιατί πρέπει να επιμένουμε στη φροντίδα που του παρέχουμε όταν το δέρμα συμπεριφέρεται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια όλου του υπόλοιπου μήνα;
Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες (που δεν λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια) συνήθως αντιμετωπίζουν ξηροδερμία κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αυτό γίνεται λόγω των χαμηλών επιπέδων στα οιστρογόνα. Τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται κατά την περίοδο προ της έμμηνου ρύσης και πριν την ωορρηξία.
Επίσης, ο τρόπος αντίδρασης του δέρματος μιας γυναίκας όταν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία αλλάζει κατά τη διάρκεια της περιόδου με αποτέλεσμα να αλλάζει και το δέρμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο στις βλάβες από τον ήλιο κατά την περίοδο προ της έμμηνου ρύσης.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι κάθε γυναίκα όχι μόνο πρέπει να παρακολουθεί το δέρμα της και τις αντιδράσεις του κατά τη διάρκεια του κύκλου της αλλά και να προσαρμόζει τις απαραίτητες αλλαγές κάθε φορά. Φροντίστε να σημειώνετε σε ένα ημερολόγιο τις ημέρες της περιόδου σας κάθε μήνα. Αυτό θα σας βοηθήσει να θυμηθείτε έγκαιρα τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε στη φροντίδα του δέρματός σας.

Tip: Δημιουργήστε μια ειδική σημείωση στο ημερολόγιό σας την εβδομάδα πριν από την περίοδο που αναμένετε τον ερχόμενο μήνα για να αρχίσετε τη χρήση πιο ήπιων προϊόντων φροντίδας του δέρματος. Καλύτερα είναι να επιλέγετε αυτά που προορίζονται για ευαίσθητα δέρματα – ίσως και αυτά που αποτελούνται από φυσικά ή οργανικά συστατικά για να αποφύγετε πιθανές αλλεργίες. Αν το δέρμα σας ξηραίνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου, τότε φροντίστε να το κρατάτε ενυδατωμένο.

Η προστασία από τις ηλιακές ακτίνες πρέπει να αποτελέσει κύριο μέλημα για τη φροντίδα του δέρματός σας. Επειδή το δέρμα σας είναι πιο ευαίσθητο την εβδομάδα πριν από την έμμηνο ρύση, είναι σημαντικό να το προστατεύετε ενάντια στις ακτίνες UVA και UVB με τη χρήση του σωστού αντηλιακού. Αν δε συνηθίζετε να φοράτε αντηλιακό προσώπου καθημερινά, τότε επιλέξτε κάποια κρέμα ημέρας με δείκτη αντηλιακής προστασίας. Έτσι θα προστατεύσετε το δέρμα σας όλη την ημέρα και θα βοηθήσει να εφαρμόζει καλύτερα το make-up.
Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη σας, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε και το δερματολόγο σας ώστε να σας δώσει ακριβείς οδηγίες ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και τις ανάγκες του, ώστε να το κρατάτε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση κατά τη διάρκεια όλου του μήνα.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...