Μείωση Στήθους

Η μείωση στήθους είναι μια επέμβαση που γίνεται από πολλές γυναίκες για να απαλύνουν τον πόνο στον αυχένα, στους ώμους και στην πλάτη που προκαλούν οι υπερβολικά μεγάλοι μαστοί, καταπόνηση που μπορεί να αποβεί τόσο σοβαρή ώστε να οδηγήσει σε χρόνιους πονοκεφάλους, δυσμορφίες στην πλάτη και τον αυχένα, κύρτωση των ώμων, αναπνευστικά προβλήματα, δερματικούς ερεθισμούς και μια πληθώρα άλλων ιατρικών προβλημάτων.


Η επέμβαση αυτή, που τεχνικά ονομάζεται μαστοπλαστία, πραγματοποιείται περισσότερο για ανακούφιση του σωματικού πόνου παρά για αισθητικούς λόγους. Αυτή η διαδικασία στοχεύει στην αφαίρεση του πλεονάζοντος μαστικού ιστού, έτσι ώστε να αναπλασθούν και να ανυψωθούν οι μαστοί. Το αποτέλεσμα είναι μικρότεροι, ελαφρύτεροι, καλοσχηματισμένοι και πιο συμμετρικοί, σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, μαστοί.

Εάν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε μείωση στήθους, οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στην επέμβαση. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.


Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επέμβαση, ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τις αλλαγές που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Επειδή η συγκεκριμένη επέμβαση αποτελεί μια προσωπική απόφαση, πρέπει να συζητήσετε διεξοδικά τις επιλογές που έχετε ως προς το είδος της επέμβασης καθώς και το μέγεθος που θέλετε να έχει το στήθος σας.
Δείξτε στο γιατρό σας φωτογραφίες του μεγέθους των μαστών που επιθυμείτε να αποκτήσετε. Επίσης, ενημερώστε το γιατρό εάν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, καθώς και για την κατάσταση της υγείας σας.
Ο γιατρός θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε. Θα σας εξηγήσει πώς η ηλικία, το μέγεθος και το σχήμα των μαστών σας, καθώς και η κατάσταση του δέρματός σας μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Θα συζητήσει μαζί σας λεπτομερώς τη διαδικασία, τους κινδύνους καθώς και τους περιορισμούς. Επίσης θα σας αναφέρει το είδος της αναισθησίας που θα χρειαστεί, το μέρος που θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση και το κόστος. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα εξετάσει και θα μετρήσει τους μαστούς σας, θα τους φωτογραφίσει για να έχει σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια της εγχείρησης αλλά και μετέπειτα. Υπάρχει περίπτωση να σας ζητήσει να προβείτε και σε μαστογραφία.
Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες επεμβάσεις άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένες για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της επέμβασης και τα πλεονεκτήματα της.

Πως γίνεται η επέμβαση μείωσης στήθους;

Πολύ συχνά, οι τομές για τη μείωση στήθους είναι παρόμοιες με αυτές που γίνονται και κατά την τεχνική ανόρθωσης μαστού. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει μια τομή σε σχήμα άγκυρας που κυκλώνει την περιοχή γύρω από τη θηλή (θηλαία άλως), επεκτείνεται προς τα κάτω και ακολουθεί τη φυσική καμπύλη της πτυχής κάτω από το στήθος. Ο υπερβολικά μεγάλος ιστός, το λίπος και το δέρμα αφαιρούνται, και στη συνέχεια, η θηλή και η θηλαία άλως, μετακινούνται στη νέα τους θέση. Κατόπιν, ο γιατρός φέρει το δέρμα κι από τις δύο πλευρές του στήθους γύρω από τη θηλαία άλω, σχηματίζοντας έτσι το νέο περίγραμμα του στήθους. Ενίοτε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τεχνικές που εξαλείφουν το μεγάλο κάθετο μέρος του σημαδιού.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι θηλές δεν αποκόπτονται από τις φλέβες και τα νεύρα. Παρόλα αυτά, εάν ο μαστός είναι μεγάλος ή δεν είναι στητός, η θηλή και η θηλαία άλως πιθανότατα θα πρέπει να αφαιρεθούν τελείως και να σχηματισθούν από την αρχή σε μια ψηλότερη θέση (αυτό θα οδηγήσει σε απώλεια αίσθησης του ιστού της θηλής).
Για τη μείωση του στήθους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και η λιποαναρρόφηση. Ο υπέρηχος ή η λιποαναρρόφηση αποτελούν αυτή την περίοδο το αντικείμενο διαμάχης λόγω των αλλαγών που μπορούν να προκαλέσουν τα υπερηχητικά κύματα στο μαστικό ιστό. Η χρήση της κλασικής λιποαναρρόφησης δεν προκαλεί τόσα προβλήματα και είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να το εξετάσετε με το γιατρό σας κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Η περιθηλιακή ή δακτυλιοειδής μείωση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική, εφόσον όμως δεν υπάρχει μεγάλο περίσσευμα δέρματος. Η μέθοδος αυτή έχει το πλεονέκτημα των κρυμμένων σημαδιών. ωστόσο, τείνει να κάνει πιο επίπεδο το σχήμα του στήθους. Με το γιατρό σας θα συζητήσετε τις διαφορετικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη μείωση στήθους και θα σας προτείνει την τεχνική που ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή σας.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η επέμβαση συνήθως διαρκεί από 1 έως 3 ώρες ανάλογα με την πολυπλοκότητά της και την τεχνική που χρησιμοποιείται.

Θα πρέπει να μείνω στο νοσοκομείο;

Εξαρτάται από την περίπτωση. Τις περισσότερες φορές σας επιτρέπεται να επιστρέψετε στο σπίτι λίγες ώρες μετά την εγχείρηση. Παρόλα αυτά, εάν έχει αφαιρεθεί ένα μεγάλο ποσοστό μαστικού ιστού, ο γιατρός ίσως προτείνει να διανυκτερεύσετε στο νοσοκομείο, όπου ιατρικό προσωπικό θα μπορεί να παρακολουθήσει την αρχική ανάρρωσή σας. Για τη μείωση στήθους συνήθως χρησιμοποιείται ολική αναισθησία. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε να σας δώσουν ένα καταπραϋντικό (αυτή η εναλλακτική μπορεί να σας φέρει σε λήθαργο χωρίς να προβείτε σε ολική αναισθησία). Συζητείστε τις προτιμήσεις και τις επιλογές που έχετε με το γιατρό σας.

Πόσο επώδυνη είναι η επέμβαση;

Αν και η τομή για τη συγκεκριμένη εγχείρηση είναι αρκετά μεγάλη, η επέμβαση δεν είναι πολύ επώδυνη διότι πραγματοποιείται σε περιοχές που δεν είναι πολύ ευαίσθητες. Επιπροσθέτως, δεδομένου ότι τα νεύρα του δέρματος τεντώνονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα από το μέγεθος των μαστών, το δέρμα δεν είναι τόσο ευαίσθητο. Έτσι, ο μετεγχειρητικός πόνος αντιμετωπίζεται εύκολα με χορήγηση αγωγής από το στόμα. Αρχικά υπάρχει μια ενόχληση όταν περπατάτε, όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι, και σε όλες τις δραστηριότητες που κάνουν το στήθος να κινείται. Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση μπορεί να έχετε ένα αίσθημα κόπωσης.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;

Η περιοχή του στήθους θα τυλιχθεί με γάζα και με επίδεσμο για καλύτερη στήριξη. Μπορεί επίσης να σας τοποθετήσουν στις τομές μικρά σωληνάκια, ώστε να μπορεί να αποβάλλεται το περίσσιο υγρό που θα δημιουργηθεί μετεγχειρητικά για τις πρώτες ημέρες. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε την αγωγή που θα σας δώσει ο γιατρός σας. Θα πρέπει να υπάρχει ένα άτομο για να σας μεταφέρει στο σπίτι, και θα χρειαστείτε βοήθεια και στο σπίτι τις επόμενες δυο-τρεις μέρες. Εάν το δέρμα σας στην εγχειρισμένη περιοχή είναι ξηρό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα και φροντίστε να κρατήσετε την περιοχή που βρίσκονται τα ράμματα στεγνή.

Τι γίνεται την περίοδο της ανάρρωσης;

Οι επίδεσμοι θα αφαιρεθούν μετά από μια-δυο μέρες, και θα συνεχίσετε να φοράτε μετεγχειρητικό στηθόδεσμο για όλη την ημέρα και για αρκετές εβδομάδες, μέχρι να υποχωρήσει το πρήξιμο και τα σημάδια. Τα ράμματα θα αφαιρεθούν σε μια έως τρεις εβδομάδες.
Θα μπορέσετε να ξαναρχίσετε κάποιες ελαφρές δραστηριότητες μέσα σε λίγες μέρες, παρόλα αυτά όμως το στήθος σας θα συνεχίσει να σας πονάει. Θα πρέπει να αποφύγετε και τις σεξουαλικές δραστηριότητες για μια εβδομάδα – ίσως και περισσότερο – εφόσον η σεξουαλική διέγερση μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στις τομές σας. Καθημερινές σωματικές δραστηριότητες και ασκήσεις (ειδικά το σήκωμα πραγμάτων, το τράβηγμα και το σπρώξιμο) πρέπει να αποφευχθούν για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Αυτό θα βοηθήσει στην επούλωση των πληγών. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει για το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας που είναι κατάλληλη για την περίπτωσή σας.
Ορισμένες γυναίκες βιώνουν ξαφνικούς, έντονους πόνους για λίγους μήνες και ειδικά κατά την περίοδο της εμμηνόρροιας. Να αναμένετε κάποια απώλεια αίσθησης στις θηλές και το δέρμα του μαστού, που προκαλείται από το πρήξιμο. Αυτό συνήθως εξαλείφεται με το πέρας των πρώτων εβδομάδων, αλλά συχνά διαρκεί για ένα χρόνο ή και περισσότερο.

Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της επέμβασης;

Από όλες τις πλαστικές επεμβάσεις, η μείωση στήθους έχει τα πιο άμεσα αποτελέσματα. Η χρόνια σωματική ενόχληση σταματάει, το σώμα έχει πιο σωστές αναλογίες και τα ρούχα σας πηγαίνουν καλύτερα. Ορισμένες γυναίκες, παρότι επιθυμούσαν αυτή την αλλαγή, χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στη νέα τους εικόνα. Μετά από αυτή την περίοδο προσαρμογής, οι περισσότερες γυναίκες είναι πολύ χαρούμενες με τα αποτελέσματα.
Ο γιατρός σας θα κάνει τις τομές όσο το δυνατόν πιο διακριτικές, αλλά τα σημάδια της επέμβασης είναι αρκετά εκτεταμένο και μόνιμο. Αυτά τα σημάδια είναι μεγάλα, και παραμένουν ροζ ή καφέ για αρκετά χρόνια. Για μερικές γυναίκες τα σημάδια γίνονται μεγαλύτερα ενώ για άλλες σταδιακά γίνονται λιγότερο εμφανή (ανεπαρκής επούλωση και μεγαλύτερα σημάδια είναι συχνότερα στις καπνίστριες). Ευτυχώς, τα σημάδια γίνονται σε περιοχές που δεν μπορεί κανείς να τα διακρίνει εκτός κι αν είστε γυμνόστηθη, και μπορούν να καλυφθούν από τα περισσότερα μαγιό.
Σημαντικό: Μετά τη μείωση στήθους ο θηλασμός είναι αδύνατος εφόσον κατά την επέμβαση αφαιρούνται πολλοί γαλακτικοί αδένες που καταλήγουν στις θηλές.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Οι μαστοί θα παραμείνουν μικρότεροι για πάντα και το αποτέλεσμα θα είναι σα να μην είχε γίνει ποτέ η εγχείρηση. Δυστυχώς, η βαρύτητα συνεχίζει να υφίσταται, και το στήθος θα «κρεμάσει» ξανά με τον καιρό. Επίσης, ο μαστικός ιστός θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται όπως όλοι οι ιστοί: θα μεγαλώνει εάν παίρνετε βάρος, ένα παίρνετε ορμόνες, εάν μείνετε έγκυος κτλ.

Ποια είναι η ιδανική υποψήφια για την επέμβαση;

Σε γενικές γραμμές, η ιδανική υποψήφια για την επέμβαση:
           Έχει ενηλικιωθεί
           Είναι αρκετά ώριμη ώστε να κατανοήσει τη διαδικασία
           Έχει περιορίσει τις δραστηριότητές της εξαιτίας του μεγάλου στήθους
           Έχει έντονη σωματική ενόχληση εξαιτίας του μεγάλου στήθους
           Δεν είναι έγκυος ή λεχώνα
           Δεν έχει σκοπό να θηλάσει στο μέλλον
           Είναι σε καλή ψυχική και σωματική υγεία
           Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες
           Επιθυμεί να βελτιώσει την εμφάνισή της και να ανακουφιστεί
Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της επέμβασης. Καλό είναι και η ίδια η ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η επέμβαση του ταιριάζει.

Εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

Η ελάττωση του σωματικού βάρους μπορεί να μειώσει το μέγεθος τους στήθους και θα πρέπει να κάνετε μια προσπάθεια πρώτα να αδυνατίσετε, παρότι κάποιες γυναίκες έχουν υπερβολικά μεγάλο στήθος ακόμη κι όταν είναι αρκετά αδύνατες. Η προσπάθεια διευθέτησης των ορμονών σας δεν ενδείκνυται πλέον. Η λιποαναρρόφηση των μαστών μπορεί να μειώσει το μέγεθος τους χωρίς να προκαλέσει σημαντικά σημάδια, αλλά οι περισσότερες γυναίκες την αποφεύγουν γιατί μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη «πτώση» του στήθους (εφόσον το μέγεθος του δέρματος δε μειώνεται).

Κίνδυνοι και επιπλοκές:

Όλες οι επεμβάσεις κρύβουν πιθανούς κινδύνους, που συμπεριλαμβάνουν την αιμορραγία, την αντίδραση στο αναισθητικό φάρμακο και τη μόλυνση. Σε αυτή την επέμβαση οι σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες. Συνηθισμένες είναι μικρές μολύνσεις στις τομές και οι διαφορές στους χρόνους επούλωσης. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να δημιουργηθούν μικρές φλεγμονές γύρω από τις θηλές, οι οποίες μπορούν να θεραπευθούν με αντιβιοτικές κρέμες. Εάν ακολουθήσετε προσεκτικά όλες τις οδηγίες του γιατρού σας πριν και μετά την επέμβαση οι κίνδυνοι θα μειωθούν. Το κάπνισμα μειώνει τη ροή αίματος στο δέρμα και τους υποδόριους ιστούς (ακριβώς κάτω από το δέρμα) που κάνουν το αίμα να ρέει και αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας κρούστας αίματος ή και μόνιμων σημαδιών.

Πρέπει να:

Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε (σε φαγητά ή φάρμακα)
Αναφέρετε στο γιατρό σας οποιαδήποτε λήψη φαρμάκων καθώς και τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό σας
Προσπαθήστε να προγραμματίσετε την επέμβαση σε ημέρα άλλη από την περίοδο της εμμηνόρροιας
Ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που αφορούν τη διατροφή, το ποτό, το κάπνισμα και τη λήψη βιταμινών που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας
Ενημερώστε το γιατρό σας αν καπνίζετε. Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες επιπλοκές και σε αργή επούλωση
Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση
Φροντίσετε τη μεταφορά σας στο σπίτι μετά από την επέμβαση





Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...