Θεραπείες ανά 10ετία

Με την πάροδο του χρόνου και την αλλαγή της εμφάνισής μας αλλάζουν και οι ενδεδειγμένες επιλογές της αισθητικής ιατρικής που μας ταιριάζουν. Ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις αισθητικές ανάγκες του καθένα που αλλάζουν σταδιακά, οι θεραπείες και οι επεμβάσεις που ταιριάζουν σε κάθε 10ετία της ζωής μας διαφέρουν.
Ηλικία 20 – 30 ετών

Το πιο σημαντικό κομμάτι στο οποίο συνήθως επικεντρωνόμαστε στη δεκαετία αυτή είναι γενικά το δέρμα. Η προστασία του και η φροντίδα του με τη χρήση αντηλιακής κρέμας καθημερινά (ακόμη και το χειμώνα) είναι απαραίτητη για την πρόληψη της ρυτίδωσης του προσώπου, τις καφέ κηλίδες και φυσικά όλες τις μορφές καρκίνου του δέρματος (από τις πιο αθώες μέχρι τις πιο επικίνδυνες) που προκαλούνται από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Η ακμή είναι ένα ακόμα συνηθισμένο πρόβλημα σε αυτές τις ηλικίες και η αντιμετώπισή της με τη βοήθεια του δερματολόγου ή του πλαστικού χειρουργού μπορεί να σας απαλλάξει από μόνιμες ουλές στο πρόσωπο και να σας προσφέρει ένα λείο και απαλό δέρμα. Αν ήδη έχετε αντιμετωπίσει πρόβλημα ακμής μπορείτε να συζητήσετε με το γιατρό σας τη λύση της δερμοαπόξεσης (dermabrasion) που ενδείκνυται για την εξάλειψη των ανωμαλιών του δέρματος στο πρόσωπο.

Οι πλαστικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται σε αυτές τις ηλικίες οφείλονται κυρίως σε λόγους ανάγκης (πχ μετά από ατύχημα) ή σε λόγους κληρονομικότητας ή ακόμα και σε καθαρά υποκειμενικά κριτήρια που έχουν αντίκτυπο στην εικόνα του ίδιου μας του εαυτού. Δυσμορφίες του προσώπου και του σώματος καθώς και αναλογίες άλλες από τις επιθυμητές που προέρχονται είτε από κληρονομικούς λόγους είτε από τραυματισμό, μπορούν να αντιμετωπιστούν αν απευθυνθούμε σε έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό.

Οι πιο συνηθισμένες επεμβάσεις στην περιοχή του προσώπου είναι η ρινοπλαστική για τη διόρθωση του σχήματος της μύτης ή τα ενθέματα στις περιοχές του σαγονιού και των ζυγωματικών για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων κοιλωμάτων. Το υπερβολικά μεγάλο στήθος μπορεί επίσης να διορθωθεί με τη μείωση στήθους και το ασύμμετρο ή μικρό στήθος με την αυξητική στήθους για να γίνουν συμμετρικοί οι 2 μαστοί ή για να αλλάξει το μέγεθός τους.

Όσον αφορά τους άντρες πολλοί καταφεύγουν στην επέμβαση γυναικομαστίας (μείωση όγκου του στήθους) για να απαλλαγούν από περιττό λίπος στην περιοχή, καθαρά για αισθητικούς λόγους. Τέλος για την αντιμετώπιση του τοπικού λίπους λόγω κληρονομικότητας ή σωματικής διάπλασης, που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τη σωματική άσκηση και τη δίαιτα, η λιποαναρρόφηση είναι μια ενδεδειγμένη λύση.

Ηλικία 30 – 40 ετών

Στη δεκαετία αυτή είναι απόλυτα αναγκαίο να συνεχίσετε να φροντίζετε καθημερινά το δέρμα σας με αντηλιακές κρέμες και θεραπείες ανανέωσής του όπως η δερμοαπόξεση, το χημικό peeling και τη θεραπεία φωτογήρανσης. Υπάρχουν πολλές μη χειρουργικές θεραπείες για να διατηρήσουν το δέρμα δροσερό και νεανικό. Αν έχετε παρατηρήσει την εμφάνιση επίμονων ρυτίδων κατά την έκφραση στο μέτωπο, στο μεσόφρυο ή γύρω από τα μάτια, το BOTOX είναι η ιδανική λύση τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση των ρυτίδων έκφρασης.

Τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες η αλλαγή του μεταβολισμού που παρατηρείται συνήθως στη δεκαετία αυτή μπορεί να οδηγήσει στην συγκέντρωση περιττού λίπους τοπικά σε διάφορα σημεία του σώματος με αποτέλεσμα ένα όχι και τόσο καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Για τις περιπτώσεις αυτές, η πλαστική χειρουργική μπορεί να δώσει τις λύσεις.

Η λιποαναρρόφηση είναι ιδανική για την αφαίρεση του περιττού λίπους από διάφορα σημεία του σώματος και η κοιλιοπλαστική μπορεί να προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα τόσο στην περιοχή της κοιλιάς όσο και γύρω από τη μέση (τα γνωστά «σωσίβια» των αντρών). Οι 2 επεμβάσεις αυτές προτιμώνται και από πολλές γυναίκες μετά από την εγκυμοσύνη για να επαναφέρουν το σώμα τους όπως ήταν και πριν.

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός επηρεάζει επίσης και το σχήμα και το μέγεθος του στήθους. Γι’ αυτό και πολλές γυναίκες καταφεύγουν στην ανόρθωση στήθους ή στην αυξητική στήθους. Εφόσον το δέρμα ανακτά πολύ ευκολότερα την ελαστικότητά του και την υφή του στη δεκαετία μεταξύ 30 με 40 παρά αργότερα, οι επεμβάσεις για την επαναφορά του σώματος έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα τώρα παρά μετά από τα 40.

Ηλικία 40 – 50 ετών

Οι κύριες περιοχές που επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στη δεκαετία αυτή είναι οι περιοχές γύρω από τα μάτια και τα βλέφαρα. Τα πρώτα σημάδια γήρανσης αρχίζουν να εμφανίζονται με τη μορφή ρυτίδων, στην αρχή λεπτές, μετά βαθύτερες στις περιοχές όπου οι κινήσεις των μυών του προσώπου είναι συνεχείς όπως στο μέτωπο και γύρω από τα μάτια καθώς και γύρω από το στόμα. Ταυτόχρονα μειώνεται η ελαστικότητα του δέρματος και η ποσότητα λίπους και παρατηρείται χαλάρωση του δέρματος γύρω από τα μάτια και τα βλέφαρα και προγούλια γύρω από το στόμα.

Ανάλογα με την έκταση των αλλαγών που έχουν γίνει στο πρόσωπο, ο γιατρός μπορεί να βοηθήσει με πλήθος χειρουργικών και μη χειρουργικών τεχνικών για να αποκτήσει το πρόσωπο μια πιο φρέσκια και νεανική εμφάνιση. Για αυτούς που ζητούν μια ήπια αλλαγή χωρίς να αντιλαμβάνονται οι γύρω του τις αλλαγές οι θεραπείες με BOTOX καθώς και με εμφυτεύματα αποτελούν τις καλύτερες λύσεις. Για πιο ριζικές αλλαγές μπορεί κάποιος να καταφύγει στο lifting πρoσώπου καθώς και στη βλεφαροπλαστική. Κάποιοι ίσως να θελήσουν και να προχωρήσουν και στην αύξηση χειλιών για πιο σαρκώδη και ογκώδη χείλη. Τα προγούλια και η χαλάρωση του λαιμού μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση στο λαιμό, λιποαναρρόφηση στην περιοχή του λαιμού και του σαγονιού ή με συνδυασμό και των 2.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας αυτής, ίσως χρειαστεί η βοήθεια του πλαστικού χειρουργού και για κάποιες άλλες περιοχές του σώματος. Σε πολλές γυναίκες παρατηρείται πτώση του στήθους και μείωση του όγκου του, γεγονός που αντιμετωπίζεται με την ανόρθωση στήθους – με ή χωρίς ενθέματα - . Επίσης η λιποαναρρόφηση και η κοιλιοπλαστική είναι 2 ακόμα επεμβάσεις που βοηθούν στη διόρθωση διάφορων σημείων του σώματος στα οποία έχει συγκεντρωθεί περιττό λίπος.  

Άτομα που έχουν χάσει πολύ βάρος σε μικρό χρονικό διάστημα συνήθως αντιμετωπίζουν προβλήματα χαλαρότητας σε διάφορα σημεία του σώματός τους. Μπορούν να κάνουν μια συζήτηση με το γιατρό τους για να γνωρίζουν τις λύσεις που μπορεί να τους προσφέρει η πλαστική χειρουργική. Οι ανάγκες μπορεί να οδηγήσουν σε ένα lifting σώματος μετά από απώλεια βάρους ή σε μικρότερες διορθωτικές κινήσεις στα χέρια, στους γλουτούς, στους γοφούς ή στο στήθος.

Ηλικία 50 – 60 ετών

Στη δεκαετία αυτή η γήρανση του προσώπου είναι το κύριο πρόβλημα. Η απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος και η μείωση του φυσικού λίπους στο πρόσωπο προκαλούν τις ρυτίδες που έχουν γίνει πλέον βαθιές, τις «σακούλες» στα μάτια και γενικά στα σημάδια γήρανσης. Η πιο συνηθισμένη επεμβατική μέθοδος για την καταπολέμηση των παραπάνω είναι το lifting προσώπου. Καταφεύγοντας στην επέμβαση αυτή ανανεώνεται η εμφάνιση του προσώπου και τα αποτελέσματα μπορούν να συμπληρωθούν και με άλλες θεραπείες φροντίδας του δέρματος για να δώσουν ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα. Για όσους παρατηρούν σημαντική μείωση του όγκου του προσώπου, τα ενθέματα προσώπου στην περιοχή γύρω από το στόμα και στα ζυγωματικά μπορούν να προσφέρουν νεανικές γωνίες στο πρόσωπο, να επαναφέρουν στο σχήμα του προσώπου τα χαρακτηριστικά που έχουν χαθεί με την πάροδο του χρόνου και φυσικά να συνδυαστούν με το lifting για ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Στη συζήτηση με τον γιατρό σας μπορείτε να εξετάσετε και άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως η βλεφαροπλαστική, το lifting λαιμού καθώς και τις γνωστές και αποτελεσματικές μη επεμβατικές μεθόδους όπως το BOTOX και το υαλουρονικό οξύ.

Όσον αφορά την ανανέωση του δέρματός σας, η θεραπεία με laser resurfacing ή το χημικό peeling μπορεί να προσφέρει το αποτέλεσμα που ζητάτε, χαρίζοντας ένα πιο λαμπερό και νεανικό δέρμα. Επίσης η ανόρθωση στήθους μπορεί να συμβάλλει στην πιο νεανική εμφάνιση μαζί με άλλες τεχνικές που η πλαστική χειρουργική έχει αναπτύξει. Τέλος, μπορείτε να συζητήσετε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο αφαίρεσης «αθώων» αλλά αντιαισθητικών καρκίνων του δέρματος καθώς και τη δυνατότητα που σας παρέχεται για την αναδόμηση της περιοχής όπου υπάρχουν ουλές από κάποιον παλαιότερο τραυματισμό και την εξαφάνιση των σημαδιών αυτών.

Ηλικία 60 ετών και άνω

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένας περιορισμός (λόγω υγείας) για την πραγματοποίηση μιας αισθητικής επέμβασης, ένα πλήθος διορθωτικών θεραπειών μπορεί να βοηθήσει στην ανανέωση της εμφάνισής σας και στο γύρισμα του χρόνου προς τα πίσω. Οι πιο συνηθισμένες επεμβάσεις είναι το lifting προσώπου, το lifting λαιμού και η βλεφαροπλαστική. Όσον αφορά την περιοχή του σώματος, οι διορθωτικές κινήσεις που μπορούν να γίνουν με τη βοήθεια της λιποαναρρόφησης σε διάφορα σημεία του καθώς και της κοιλιοπλαστικής προσφέρουν ανανέωση τόσο στην εμφάνιση όσο και στην ψυχολογία σας.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...