ΗΟΜΕ IMPROVEMENT: Μπορεί ένα γέρικο σπίτι να μάθει …νέα κόλπα;

Τα προγράμματα για την ενεργειακή βελτίωση των κατοικιών τίθενται σε εφαρμογή και το ενεργειακό πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο για όσους θέλουν να έχουν εισοδήματα από τα ακίνητά τους.
Ήδη αρκετές εταιρείες έχουν αρχίσει να διαφημίζονται στα μέσα προσπαθώντας να πάρουν ένα κομμάτι από την πίτα που …ζυμώνεται.

Είτε έχετε εμπορικό ακίνητο, είτε οικιστικό όμως, και άσχετα με το αν θα εκμεταλλευτείτε την κρατική επιχορήγηση για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας, καλό θα είναι να γνωρίζετε τους βασικούς τομείς στους οποίους μπορείτε να επέμβετε για να βελτιώσετε την ενεργειακή συμπεριφορά του ακινήτου.
Μόνωση Η μόνωση, είναι ο πιο βασικός παράγοντας για την σωστή «συμπεριφορά» ενός ακινήτου. Όσα παλιά παράθυρα και αν αλλάξετε τοποθετώντας νέου τύπου, αν ο τοίχος είναι …μονότουβλος ή διπλός αλλά χωρίς καθόλου μόνωση, το σπίτι σας θα …μπάζει από τους τοίχους. Για έναν μηχανικό, το να διαπιστώσει αν οι τοίχοι σας «κάνουν δουλειά», είναι πολύ απλό. Το ίδιο δεν ισχύει απαραίτητα και για την γιατρειά του προβλήματος, αλλά υπάρχουν λύσεις! Μία από αυτές είναι η εξωτερική θωράκιση των τοίχων με ειδικά υλικά που δρουν μονωτικά και μπλοκάρουν το κρύο διατηρώντας το εσωτερικό των τοίχων σε μία κανονική θερμοκρασία. Αποτέλεσμα; Το καλοριφέρ κάνει πολύ πιο εύκολα τη δουλειά του και εσείς γλυτώνετε χρήματα!
Παράθυρα Η αλλαγή συμβατικών κουφωμάτων καινούργια διπλών υαλοπινάκων και –ιδανικά- με θερμοδιακοπή, κάνει την διαφορά σε ένα σπίτι. Αν σκοπεύετε να εκμεταλλευτείτε την κρατική επιχορήγηση, θα πρέπει υποχρεωτικά να τοποθετήσετε κουφώματα με θερμοδιακοπή. Αν όμως θέλετε απλά να βελτιώσετε την θερμομόνωση του ακινήτου σας και δεν σας περισσεύουν χρήματα, ρωτήστε τον δικό σας «τζαμά» για το αν τα ξύλινα κουφώματά σας, ή τα πρώτης γενιάς αλουμινίου (που δεν είχαν διπλά τζάμια) μπορούν να φιλοξενήσουν έναν διπλό υαλοπίνακα. Στα παλιά αλλά καλά & φαρδιά ξύλινα κουφώματα η αλλαγή είναι συνήθως εφικτή αλλά ειδικά στα μεγάλα συρόμενα παράθυρα πρέπει να συνοδεύεται και από αλλαγή των ράουλων και των σιδηρόδρομων για να αντέξουν το επιπλέον βάρος. Αν πάντως σας «περισσεύουν» χρήματα, καλό είναι να προχωρήσετε στην καθολική αλλαγή των κουφωμάτων και μάλιστα στην τοποθέτηση όχι διπλών αλλά τριπλών υαλοπινάκων. Έτσι θα εξασφαλίσετε καλύτερη θερμομόνωση αλλά και ανώτερη ασφάλεια!
Θέρμανση Ένα αποδοτικό σύστημα θέρμανσης, μπορεί να κάνει οικονομία μέχρι και 20% ζτους λογαριασμούς του πετρελαίου. Η σωστή συντήρηση ή και αντικατάσταση του καυστήρα είναι απαραίτητη, ενώ αν έχετε αυτόνομη θέρμανση ή ακόμα καλύτερα θερμιδομέτρηση στο διαμέρισμά σας, μπορείτε να αντικαταστήσετε μερικά σώματα με μεγαλύτερα για γρηγορότερη απόδοση ζέστης στους χώρους που είναι απαραίτητο. Για να είστε νόμιμοι, καλό είναι αν προσθέσετε θερμίδες σε κάποιο δωμάτιο να αφαιρέσετε από κάποιο άλλο, έτσι ώστε το σύνολο των θερμίδων που χρησιμοποιείτε να παραμείνει ίδιο! Σημαντική οικονομία στη θέρμανση μπορείτε να κάνετε και αντικαθιστώντας τους φθηνούς μηχανικούς θερμοστάτες που συνήθως τοποθετούν οι μηχανικοί στα διαμερίσματα, με ψηφιακούς. Το έξοδο δεν θα ξεπεράσει με τίποτα τα 100 ευρώ. Το κέρδος είναι μεγάλο, πρώτον επειδή οι ψηφιακοί θερμοστάτες καταγράφουν με ακρίβεια δεκαδικού ψηφίου τη θερμοκρασία και δεύτερον επειδή μερικά μοντέλα είναι «αυτό- εκπαιδευόμενα». Δηλαδή μαθαίνουν πόσο γρήγορα ζεσταίνεται ο χώρος και πόσο γρήγορα κρυώνει και έτσι με έναν ειδικό αλγόριθμο καταφέρνουν να κάνουν το σύστημα να λειτουργεί λιγότερο για να επιτυγχάνονται οι επιθυμητές θερμοκρασίες!
Φωτισμός Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως μπορεί να έχουν «πεθάνει» αλλά για τους ενοίκους με «κλίση» στην οικονομία το ίδιο ισχύει και για τους οικονομικούς λαμπτήρες φθορισμού. Η μελλοντική λύση είναι τα LED. Λίγο πιο ακριβά σήμερα, αλλά με τεράστια διάρκεια ζωής, άμεσο άναμμα στην πλήρη φωτεινότητα, χωρίς αναμονή, δυνατότητα για χρήση dimmer, ακόμα χαμηλότερη κατανάλωση και ατελείωτες εφαρμογές και χρωματική παλέτα!
Οικιακές Συσκευές Αγοράζοντας νέο ψυγείο, ηλεκτρικά κουζίνα, φούρνο, κλιματιστικό ακόμα και τηλεόραση, η ανάγκη σας να γλυτώσετε χρήματα μπορεί να σας ρίξει στην παγίδα των προσφορών φθηνών συσκευών από μεγάλες αλυσίδες. Πριν προχωρήσετε όμως σας συμβουλεύουμε, να αναζητήσετε το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης! Το φθηνό κλιματιστικό, η «ευκαιρία» ηλεκτρική κουζίνα κλπ μπορεί τελικά να σας στοιχήσουν πολύ πιο ακριβά στην χρήση!


www.spitogatos.gr/ 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...