Η λέξη Ποτπουρρί (potpourri) σημαίνει "σάπιο δοχείο". Ακούγεται παράξενα έτσι δεν είναι; Η λέξη προήλθε επειδή το αυθεντικό υγρό ποτπουρρί φτιάχτηκε όταν μαραμένα ροδοπέταλα αφού καλύφθηκαν με στρώσεις από αλάτι, αφέθηκαν να μεστώσουν σε ένα κλειστό βάζο. Όταν ανοίχθηκαν, η άχνα γέμισε τον αέρα με την τριανταφυλλένια μυρωδιά και το ποτπουρρί γεννήθηκε.
Σήμερα το ποττπουρρί είναι ένα μίγμα από αποξηραμένα γλυκομύριστα τμήματα φυτών, όπως λουλούδια, φύλλα, σπόροι, κλαδιά και ρίζες. Το βασικό στοιχείο ενός ποτπουρρί είναι τα αρωματικά έλαια που βρίσκονται μέσα στα φυτά. Αυτά τα έλαια δεν περιορίζονται μόνο στα λουλούδια, αλλά βρίσκονται στην κορύφωση τους κατά την περίοδο της άνθισης. Μπορείτε να κάνετε την δική σας συγκομιδή από φύλλα και λουλούδια μόλις τα φυτά είναι έτοιμα να ανθίσουν. Σας συνιστούμε η συγκομιδή να γίνεται το πρωί, αφού έχει φύγει πρώτα η δροσιά από τα φυτά.ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Τα λουλούδια, τα βότανα και τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια για να προσθέσουν ευωδιά στη ζωή μας. Από τα αρχαιότερα ακόμα κείμενα έχουν βρεθεί αποδείξεις για το πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι διάφορες μυρωδιές στην ιστορία μας. Δεν μπορούμε όλοι να απλώσουμε μισό μέτρο ύψος ροδοπέταλα στο πάτωμα του δωματίου μας όπως έκανε η Κλεοπάτρα στον Μάρκο Αντώνιο αλλά μπορούμε να παρασκευάσουμε και να απολαύσουμε την μυρωδιά από ένα φυτικό άρωμα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι συντηρούσαν μικρά μπουκετάκια και έκαιγαν αρωματικά φυτά στα σπίτια τους, ή σκόρπιζαν φυτά με ευχάριστο άρωμα στα πατώματά τους. Ο Πίος ο Φαρισαίος την βιβλική εποχή διακοσμούσε ναούς με μέντα για να κάνει γλυκιά μυρωδιά μπροστά στο Θεό."
ΔΥΟ ΕΙΔΗ ΠΟΤΠΟΥΡΡΙ, ΥΓΡΟ ΚΑΙ ΞΗΡΟ.
Δύο είδη ποτπουρρί μπορούν να γίνουν, ξηρό και υγρό. Η πιο συνηθισμένη, η ξερή μέθοδος, είναι ταχύτερη και ευκολότερη, αλλά το ποτπουρρί δεν διαρκεί πάρα πολύ. Και οι δύο μέθοδοι απαιτούν ένα "στερεωτικό", το οποίο είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση των αρωματικών ελαίων και την αργή απελευθέρωσή τους. Συνήθως τα στερεωτικά περιέχουν υψηλής ποιότητας μη ιωδιούχο αλάτι, αποξηραμένα ριζώματα ίριδας, ρίζες κάλαμου, κολλώδες βενζόλιο, στόρακα και αμπεργκρίδα. Σιγουρευτείτε ότι τα στερεωτικά είναι καλοαλεσμένα ώστε να απορροφούν καλύτερα τα αρωματικά έλαια.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΤΠΟΥΡΡΙ
Για να κάνετε ξηρό ποτπουρρί χρησιμοποιείστε σε ίσες αναλογίες καλοαλεσμένα μπαχαρικά (όπως κανέλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο) και στερεωτικά. Συνήθως χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικά στερεωτικά σε περίπτωση που το ένα είναι πιο αποτελεσματικό από το άλλο. Προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέρια έλαια στο μίγμα μπαχαρικών/στερεωτικών. Για κάθε τέταρτο αποξηραμένων φυτών προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας από το μείγμα μπαχαρικών/στερεωτικών. Αποθηκεύστε το ποτπουρρί σε ένα αεροστεγές δοχείο, και κουνήστε το καθημερινά για να σιγουρευτείτε ότι υπάρχει καλή επαφή μεταξύ των στερεωτικών και των αποξηραμένων φυτών. Αφήστε το να ωριμάσει για τέσσερις με έξι εβδομάδες και μετά τοποθετήστε το ποτπουρρί σε ένα πιο όμορφο και καλαίσθητο δοχείο. Ένα δοχείο με καπάκι που μπορεί να ανοιγοκλείνει θα σας επιτρέψει να απολαμβάνετε το άρωμα από καιρό σε καιρό, αν και το άρωμα διατηρείται ακόμα και όταν το καπάκι είναι ανοικτό.
Διασκεδάστε φτιάχνοντας ποτπουρρί χρησιμοποιώντας όσα περισσότερα διαφορετικά αρώματα μπορείτε, αλλά μη τα βάλετε όλα στο ίδιο δοχείο. Χρησιμοποιήστε λουλούδια από τριαντάφυλλο, δελφίνιο, κενταύρια, κατιφέ, νιγκέλια, παιόνια, χαμομήλι, μοσχομπίζελο, στατίκη, πασχαλιά, αγιόκλημα, και φλαμούρι για να έχει το ποτπουρρί σας όμορφη εμφάνιση σε συνδυασμό με την ευχάριστη μυρωδιά.
Για ευωδιά, δοκιμάστε λουλούδια και φύλλα από βότανα όπως αρτεμίσια, θυμάρι, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, βασιλικό, αχιλλέα, λεβάντα, αρωματικό γεράνι, μέντα, δυόσμο, μαντζουράνα, βερβένα, γλυκάνισο, και μάραθο. Ή χρησιμοποιήστε συνηθισμένα φρούτα όπως φλούδες από πορτοκάλια, μήλα και κουκουνάρια. Σιγουρευτείτε ότι τα βότανα και τα φρούτα είναι τελείως αποξηραμένα για να αποτρέψετε την εμφάνιση μούχλας. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν λεβάντα για να προσθέσουν άρωμα στα ασπρόρουχά τους. Χρησιμοποιούσαν επίσης ροδοπέταλα για να παραγεμίζουν τα στρώματα και τα μαξιλάρια τους. Στα κατοπινά χρόνια τα πέταλα αντικαταστάθηκαν με φυτά κολτσίδας. Επίσης φυτά λυκίσκου προστέθηκαν για να κάνουν τα στρώματα πιο μαλακά και τον ύπνο πιο ευχάριστο. Στο Μεσαίωνα αρωματικά άνθη και βότανα απλώνονταν στο πάτωμα για να απελευθερώσουν το άρωμά τους όταν κάποιος βημάτιζε επάνω τους. Στην ίδια χρονική περίοδο σε λίγα μπάνια και σε ακόμα λιγότερα πλυσταριά, ο κόσμος διατηρούσε μικρές ανθοδέσμες από αρωματικά βότανα για να καλύψει τις οσμές. Το ανακάτεμα από ειδικά ποτπουρρί αρώματα έγινε μια ευχάριστη απασχόληση για τις κυρίες της βικτωριανής εποχής. Στις μέρες μας βλέπουμε μία επιστροφή σ΄αυτήν την επιθυμία για ευχάριστο άρωμα, λεπτό και συνάμα εξωτικό. Το ποτπουρρί μπορεί να είναι απλώς ένα μείγμα λεβάντας και τριαντάφυλλου ή μια πιο σύνθετη ανάμειξη από λουλούδια, φλούδες,φύλλα και στερεωτικά.
Μπορείτε να φτιάξετε ποτπουρρί ανακατεύοντας μαζί 2με 3 κούπες από αποξηραμένα λουλούδια ,ρίζες και φύλλα (Χρησιμοποιείστε βότανα και λουλούδια), 2 με 3 κουταλιές της σούπας τριμμένη κανέλα γλυκάνισο και κανελογαρύφαλλο, 1/4 της κούπας ξερές φλούδες λεμονιού ή πορτοκαλιού, 2 κουταλιές της σούπας στερεωτικού, (περισσότερο αργότερα) και 5-6 σταγόνες αιθέρια έλαια. Προσθέστε πολλά αποξηραμένα λουλούδια για χρώμα και ίσως μερικά κουκουνάρια και εξωτικούς καρπούς. Σας συνιστούμε να προσθέσετε τα αιθέρια έλαια στο στερεωτικό και αφήστε το να αρωματιστεί και να ωριμάσει περίπου 4 εβδομάδες. Μετά ανακατώστε το με τα λουλούδια ,τα φύλλα, κτλ. Με αυτό τον τρόπο το στερεωτικό έχει χρόνο να απορροφήσει πραγματικά το άρωμα του ελαίου. Θα δείτε ότι το άρωμα έτσι διαρκεί περισσότερο. Αν είστε βιαστικοί μπορείτε να τα ανακατώσετε όλα μαζί και να πετύχετε μια πολύ ικανοποιητική μυρωδιά.
Τα στερεωτικά είναι εκείνα τα συστατικά που σταθεροποιούν το άρωμα. Είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται για μεγαλύτερη διάρκεια αρωματισμού. Υπάρχουν σε πολλούς τύπους, υγρά ,στερεά και σε σκόνη. Μερικά από τα πιο κοινά στερεωτικά είναι ρίζες ίριδας, ρίζες κάλαμου, λιβάνι και πατσουλί. Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στις ρίζες ίριδας έτσι καλό θα ήταν να αποφύγετε τη χρήση τους στο μείγμα σας. Υπάρχουν καινούρια στερεωτικά στο εμπόριο φτιαγμένα από άνθος αραβοσίτου, τα οποία όπως φαίνεται δεν δημιουργούν πρόβλημα στα ευαίσθητα άτομα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κουκουνάρια έλατου, ξύσματα κέδρου και ξυλάκια κανέλας. Ακόμα και τα αποξηραμένα άνθη του ιβίσκου μπορούν να γίνουν ένα καλό στερεωτικό. Απλώς βάλτε τα σε ένα βάζο προσθέστε αιθέρια έλαια και σκεπάστε τα. Αφήστε τα να ωριμάσουν για μερικές μέρες προτού τα προσθέσετε στο μείγμα λουλουδιών και καρπών.