Η εικονική πραγματικότητα βοηθά στην ανάκαμψη από εγκεφαλικό επεισόδιο

Φυσικοθεραπεία που κάνει χρήση συσκευών υψηλής τεχνολογίας, όπως τρισδιάστατα γυαλιά, ρομποτικά γάντια και συστήματα video game ανίχνευσης κίνησης, μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους να επανακτήσουν την ισχύ και τη λειτουργικότητά τους στο άνω μέρος του χεριού μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ανακάλυψε νεά έρευνα.

‘Εχοντας εξετάσει στοιχεία 5 ερευνών, οι ερευνητές ανακάλυψαν οτι άνθρωποι που συμμετείχαν σε κέντρα αποκατάστασης με τεχνολογίες εικονικής ποραγματικότητας, μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, είχαν σχεδόν 5πλάσια δυνατότητα βελτίωσης της κινητικής ισχύος σε σύγκριση με όσους έλαβαν τη συμβατική φυσικοθεραπεία.
Οι εικονικές θεραπείες σχεδιάζονται ειδικά για να βοηθούν στην ανάκαμψη από εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε αυτές περιλαμβάνονται δραστηριότητες όπως παίξιμο εικονικών πλήκτρων πιάνου φορώντας ο ασθενής ρομποτικά γάντια ή εστιασμός σε εικονικά μικρόβια όταν φορά τρισδιάστατα γυαλιά.
Η Mindy Levin, του Πανεπιστημίου McGill, στο Μόντρεαλ, δήλωσε οτι η συγκεκριμένη τεχνολογία οδηγεί τους ασθενείς να προσπαθούν περισσότερο και σκληρότερα και να είναι πιό δημιουργικοί. Βοηθιέται η πλαστικότηατα του εγκεφάλου και η εγκεφαλική αλλαγή.
‘Ερευνες υπολογίζουν οτι ποσοστό 55 έως 75% ασθενών που επιζούν από εγκεφαλικό επεισόδιο θα παλέψουν με κινητικά προβλήματα, όπως παράλυση, αδυναμία και προβλήματα συντονισμού.
Φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, σημειώνουν οι ερευνητές, αν και η βελτίωση συνήθως είναι μέτρια.
Αυξανόμενες ενδείξεις υποδεικνύουν οτι ο εγκέφαλος συχνά έχει την ιδίτητα να επανορθώνει τη βλάβη. Ωστόσο χρειάζονται εντατικές και επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να συνειδητοποιηθούν τα κέρδη.
Η Levin δήλωσε οτι αυτό που γνωρίζουμε σχετικά με την πλαστικότηατα του εγκεφάλου είναι πως χρειάζεται πολλή άσκηση και δέσμευση για να εμφανιστεί η εγκεφαλική αλλαγή.
Οι ερευνητές μελέτησαν έρευνες για εικονικές τεχνολογίες σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η ανάλυση περιέλαβε 12 έρευνες. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 26 έως 88 ετών.
Τρεις έρευνες εστίασαν σε ασθενείς που πρόσφατα είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ σε άλλες 9 εγγράφηκαν όσοι είχαν υποστεί το εγκεφαλικό επεισόδιο 4 έως 6 εβδομάδες νωρίτερα. Οι περισσότερες παρεμβάσεις διήρκεσαν 4 έως 6 εβδομάδες.
Συνδυάζοντας αποτελέσματα ερευνών παρατήρησης, ερευνητές ανακάλυψαν οτι οι συμμετέχοντες, χρησιμοποιώντας εικονικές θεραπείες είχαν περίπου 15% βελτίωση στα κινητικά προβλήματα και 20% βελτίωση στην κινητικότητα του χεριού.
Τα εικονικά εργαλεία, δήλωσε η Levin, θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση παροχής περισσότερων θεραπειών στους ασθενείς με πιό φιλικό τρόπο.



Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Stroke.’
Πηγές: ‘Stroke.’
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...