Η Κέιτ δεν θα γίνει ποτέ πριγκίπισσα

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι η 29χρονη μελαχρινή «κοινή θνητή» να παντρευτεί τον πρίγκιπά της και στα σχετικά δημοσιεύματα ήδη δίπλα στο όνομά της φιγουράρει και ο «υψηλός» τίτλος της. Είναι όμως σωστός;
Από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι αρραβώνες της με τον Γουίλιαμ (William) η Κέιτ Μίντλετον (Kate Middleton) έγινε «πριγκίπισσα», όπως ακριβώς είχε γίνει και η μητέρα του αγαπημένου της, Νταϊάνα (Diana).


Ο πρίγκιπας Κάρολος και η Νταϊάνα το 1983. Ακόμη και αν δεν το δικαιούνταν τυπικά, η Νταϊάνα υπήρξε πάντα πριγκίπισσα στο μυαλό και την καρδιά των Βρετανών.
Ο πρίγκιπας Κάρολος και η Νταϊάνα το 1983. Ακόμη και αν δεν το δικαιούνταν τυπικά, η Νταϊάνα υπήρξε πάντα πριγκίπισσα στο μυαλό και την καρδιά των Βρετανών.
Φαίνεται όμως ότι και οι δύο προσφωνήσεις είναι λανθασμένες. Τουλάχιστον με την τυπική τους έννοια.
Ο επίσημος τίτλος του γαμπρού είναι «πρίγκιπας Γουίλιαμ της Ουαλίας» (prince William of Wales). Σύμφωνα με τους σχετικούς βρετανικούς νόμους, λοιπόν, η σύζυγός του θα μπορούσε να αποκαλείται "πριγκίπισσα Γουίλιαμ της Ουαλίας" (princess William of Wales), σε καμία περίπτωση όμως «πριγκίπισσα Κέιτ».
Και αυτό, φυσικά, ισχύει εφόσον θεωρείται δεδομένο ότι ο γιαγιά Ελισσάβετ δεν θα δώσει στον εγγονό της κάποιον επιπλέον τίτλο ενόψει του γάμου του.
Αν για παράδειγμα ο Γουίλιαμ λάβει κάποιο δουκάτο ως γαμήλιο δώρο, τότε η σύζυγός του θα γίνει αντίστοιχα και Δούκισα τάδε, αλλά και πάλι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον μικρό της όνομα.
Αυτό το συγκεκριμένο προνόμιο διατηρείται για τα κορίτσια που έχουν γεννηθεί πραγματικά πριγκίπισσες, όπως η αδελφή της βασίλισσας, η οποία κατά τη διάρκεια του πρώτου της γάμου με τον Μαρκ Φίλιπς (Mark Phillips) αποκαλούνταν επίσημα «πριγκίπισσα Άννα, κυρία Μαρκ Φίλιπς» (Princess Anne, Mrs. Mark Phillips). Παρότι ήταν παντρεμένη διατηρούσε τον τίτλο της αφού είχε γεννηθεί με αυτόν.
Με τον ίδιο τρόπο οι σύζυγοι πριγκίπων μόνο μοιράζονται τον τίτλο των αντρών τους. Έτσι, τυπικά και με τον νόμο η Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ βγήκε από την εκκλησία κρατώντας το χέρι του πρίγκιπα Καρόλου (prince Charles) ως «πριγκίπισσα της Ουαλίας», η Σάρα Φέργκιουσον (Sarah Ferguson) ως «δούκισσα του Γιορκ» κ.ο.κ.
Τώρα το ερώτημα παραμένει αν ενόψει του γάμου του, ο Γουίλιαμ θα πάρει κάποιον επιπλέον τίτλο. Ακόμη και αν δεν πάρει όμως τώρα, στο μέλλον του τον περιμένουν σίγουρα άλλοι δύο, αφού όταν πεθάνει η βασίλισσα και ο Κάρολος πάρει τη θέση του, τότε ο πρωτότοκος γιος του θα γίνει αυτόματα ο διάδοχος του θρόνου αλλά και δούκας της Κορνουάλης και του Ροθσέι.
Πάντως, όπως ακριβώς έγινε και με την Νταϊάνα, ό,τι και να λέει το γράμμα του νόμου, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Κέιτ θα είναι πριγκίπισσα στο μυαλό και τις καρδιές του απλού κόσμου.


www.womenonly.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...