Μάθετε να ζητάτε αυτό που θέλετε!

Η Ελένη ήθελε βοήθεια από τον άντρα της για να μπορέσει να φέρει εις πέρας όλα της τα καθήκοντα : την δουλειά της , το σπίτι και τα παιδιά της. Συνεχώς του πέταγε υπονοούμενα αλλά ποτέ δεν του μίλησε ευθέως για την ανάγκη της αυτή. Ο ίδιος δεν είχε καταλάβει ότι η Ελένη είχε φτάσει στα όρια αντοχής της. Αποτέλεσμα;
Η Ελένη ήταν πικραμένη και θυμωμένη με την «αδιαφορία» του άντρα της και τρομερά εξαντλημένη από τις δουλειές της που στο τέλος δεν άντεξε και κατέρρευσε. Μόλις συνήλθε άρχισε να σκέφτεται σοβαρά το διαζύγιο. Η απάντηση του άντρα της στο ξέσπασμα της για την αδιαφορία του και την έλλειψη βοήθειας ήταν ένα μεγάλο ερωτηματικό : - Γιατί δεν μου ζήτησες ποτέ να σε βοηθήσω; Αλήθεια , γιατί δεν του ζήτησε ποτέ να την βοηθήσει; Μα πολύ απλά... δεν ήξερε τον τρόπο!

Μια από τις μεγαλύτερες πηγές άγχους και ανασφάλειας των περισσοτέρων από εμάς είναι η αδυναμία μας να εκφράζουμε ξεκάθαρα τις σκέψεις και τις ανάγκες μας στον σύντροφο ή στην σύντροφο μας και όχι μόνο. Δεν εκφράζουμε τις ανάγκες και τα παράπονα μας στην δουλειά , στους φίλους μας ή στην οικογένεια μας με τον φόβο μην παρεξηγηθούμε ή μην κατακριθούμε για τις ανάγκες μας αυτές. Περιμένουμε τους άλλους ανθρώπους να προβλέπουν και να καταλαβαίνουν τις ανάγκες μας ως δια μαγείας , να διαβάζουν το μυαλό μας και να λειτουργούν για εμάς ακριβώς με τον τρόπο που εμείς θα θέλαμε.

Η αδυναμία τους λοιπόν να διαβάσουν το μυαλό μας είναι μια μόνιμη πηγή απογοήτευσης και θυμού για εμάς μιας και με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι κανένας δεν μας καταλαβαίνει , κανένας δεν νοιάζεται και κανένας δεν θέλει να μας βοηθήσει! Τεράστιο λάθος. Οι μεγάλες προσδοκίες και οι υπερβολικές απαιτήσεις από τους άλλους ανθρώπους το μόνο που καταφέρνουν να μας προσφέρουν είναι πικρία , απογοήτευση και θυμό. Τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά εάν ξέραμε τον τρόπο να εκφράζουμε τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας στους άλλους. Το είδος αυτής της άμεσης επικοινωνίας θα μας έκανε περισσότερο ευτυχισμένους και λιγότερο προβληματισμένους για την συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων απέναντι μας.

Πως ζητάμε αυτό που θέλουμε; Ο καλύτερος τρόπος είναι να επιλέξουμε την κατάλληλη στιγμή – μια στιγμή ηρεμίας – για να εκφράσουμε αυτό που θα θέλαμε. Η ηρεμία συνήθως κάνει τους άλλους πιο προσεκτικούς και πιο δεκτικούς σε εισηγήσεις. Θα πρέπει να ζητάμε αυτό που θέλουμε έχοντας και εμείς οι ίδιοι εσωτερική ηρεμία. Δεν είναι εγκληματικό να έχουμε ανάγκες και ούτε πρέπει να αισθανόμαστε ενοχές για τις ανάγκες μας αυτές. Η εσωτερική μας ηρεμία θα μας βοηθήσει να χρησιμοποιήσουμε τις κατάλληλες λέξεις και τον σωστό τόνο για να εκφράσουμε όλα αυτά που επιθυμούμε. Μεταξύ συντρόφων , κατά την διάρκεια της επικοινωνίας των αναγκών μας , θα πρέπει να χτίσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αμοιβαίας συνεργασίας για το καλό της σχέσης μας. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μια τέτοια συζήτηση γίνεται για την βελτίωση της σχέση μας και όχι για να εκφραστούν παράπονα και κατηγορίες! Οι καυγάδες και οι ψηλοί τόνοι δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να εκφράσουμε τις ανάγκες μας στον σύντροφο ή στην σύντροφο μας. Υπάρχουν διάφοροι εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Ας τους δούμε ένα προς ένα :


Κατ ευθείαν στο θέμα : Αυτός ο τρόπος είναι απλός και ευθύς. Δηλώνει αυτοπεποίθηση και χρησιμοποιείται εάν πραγματικά ξέρουμε τι ζητάμε από τον / την σύντροφο μας. Με αυτό τον τρόπο δεν χρησιμοποιούμε ούτε διπλωματία , ούτε παραδείγματα και πολύπλοκες λέξεις αλλά εκφράζουμε απλά και ειλικρινά μέσα από την καρδιά μας αυτό που ζητάμε. Κοιτάζουμε τον / την σύντροφο μας στα μάτια και χωρίς παιχνίδια εξουσίας και υπεροχής εκφράζουμε τις ανάγκες μας μια προς μια με σαφήνεια.

Ο διπλωματικός τρόπος: Ο διπλωματικός τρόπος χρησιμοποιείται κυρίως για ευέξαπτα και δύσκολα άτομα που δύσκολα δέχονται εισηγήσεις. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δημιουργήσουμε το κατάλληλο κλίμα ή να φέρουμε κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα που θα «αναγκάσουν» τον / την σύντροφο μας να μας ακούσει και κατανοήσει τις ανάγκες μας. Σαν καλοί διπλωμάτες , θα πρέπει να χειριστούμε τις οποιεσδήποτε αντιρρήσεις του / της συντρόφου μας με καλό τρόπο και να τις αντικρούσουμε με τα ανάλογα επιχειρήματα χωρίς να δημιουργήσουμε εντάσεις. Θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε και κάποιες υποχωρήσεις προκειμένου να πετύχουμε αυτό που ζητάμε.

Ο συναισθηματικός τρόπος : O συναισθηματικός τρόπος είναι ο τρόπος έκφρασης αναγκών που αποσκοπεί στο να συγκινήσει συναισθηματικά τον / την σύντροφο μας. Ο τρόπος αυτός χρησιμοποιείται κυρίως όταν είμαστε σίγουροι ότι ο / η σύντροφος μας ενδιαφέρονται πραγματικά για εμάς και τα συναισθήματα μας , πράγμα που μας καθιστά πρόθυμους να τους ανοίξουμε την καρδιά μας και να τους μιλήσουμε με τα συναισθήματα και όχι με την λογική μας. Ο τρόπος αυτός λειτουργεί για τα ζευγάρια που πραγματικά συμπονούν ο ένας τον άλλον και δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουν πρόβλημα στον / στην σύντροφο τους.

Χρησιμοποιώντας τον τρόπο που σας ταιριάζει , μαζέψτε το θάρρος σας και επιτέλους εκφράστε τις ανάγκες σας στον / στην σύντροφο σας. Θα δείτε ότι με την στάση σας αυτή τα προβλήματα επικοινωνίας στην σχέση σας θα περιοριστούν στο ελάχιστο , ο οποιοσδήποτε θυμός σας απέναντι στον / στην σύντροφο σας με την πάροδο του χρόνου θα ελαχιστοποιηθεί και θα νιώθετε ολοκληρωμένοι και ικανοποιημένοι από την σχέση σας. Δεν θα πρέπει να περιμένετε από τον / την σύντροφο σας να μαντέψουν τις σκέψεις σας. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας μαζί του / μαζί της και θα δείτε ότι σύντομα δεν θα υπάρχουν απωθημένα στην σχέση σας. Εκφράζοντας τις ανάγκες σας και εσείς αλλά και ο / η σύντροφος σας έρχεστε ένα βήμα πιο κοντά και δημιουργείτε μια οικειότητα που σας βοηθά να κοιτάτε το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα. Τολμήστε το λοιπόν. Μάθετε να εκφράζετε τις ανάγκες σας: είναι απαραίτητο για την συναισθηματική σας υγεία και ισορροπία αλλά και για την μακροβιότητα της σχέσης σας!







/sxeseis.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...