Ψυχιατρικά προβλήματα στην κύηση και στην λοχεία

Συναισθηματική διαταραχή
Κατά την διάρκεια της κύησης και της λοχείας, αλλάζει η ψυχική διάθεση της γυναίκας, όπως και σε κάθε περίπτωση που αλλάζουν οι ορμόνες της (εφηβεία, εμμηνόπαυση). Η αλλαγή αυτή εκδηλώνεται με νευρικότητα, εμετούς και σε μερικές περιπτώσεις είναι τόσο έντονη που μπορεί να φτάσει σε κατάθλιψη.

Κατάθλιψη, με συμπτώματα έλλειψης προσοχής και όρεξης, εύκολης κούρασης, έλλειψη αυτοεκτίμησης και σε μερικές βαριές καταστάσεις σκέψεις αυτοκτονίας. Σε αυτήν την κατάσταση προστίθεται και το άγχος για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, της υγείας του μωρού και του φόβου του τοκετού. Γι αυτό η εγκυμονούσα (και η λεχώνα) πρέπει να είναι χαλαρή, να τις εξηγούμε ότι ο τοκετός δεν είναι τίποτα, είναι μια φυσιολογική κατάσταση από την οποία όλοι οι άνθρωποι περάσαμε (γεννηθήκαμε από την μάνα μας) το ίδιο και η γαλουχία (θηλασμός). Όσο για τον φόβο του πόνου, σήμερα υπάρχει η επισκληρίδιος που η γυναίκα δεν πονάει στον τοκετό. Η εγκυμοσύνη πάει καλά σχεδόν πάντα, αν η γυναίκα είναι τυπική και ακολουθεί τις εντολές του γιατρού. Το περιβάλλον πρέπει να κάνει υπομονή και να είναι ήρεμο, να  μη γίνονται διαπληκτισμοί με τούς συγγενείς  (σύζυγος, άλλα παιδιά, γονείς κ.λ.π), παρ΄ όλο που η συμπεριφορά της εγκυμονούσας μπορεί να είναι απρόβλεπτη.
Ψύχωση της κύησης και της λοχείας. Η εγκυμονούσα χρειάζεται κατανόηση, σιγουριά και ασφάλεια, σε ακραίες καταστάσεις χρειάζεται και η συμβουλή του ειδικού γιατρού, ιδίως στην ψύχωση της εγκυμοσύνης ή της λοχείας, που η συνεργασία της γυναίκας είναι αδύνατη.
Ψευδοκύηση. Σε μερικές γυναίκες με έντονη επιθυμία να τεκνοποιήσουν, εμφανίζουν μια ψυχική διαταραχή που λέγεται: «ψευδοκύηση». Σε αυτήν την περίπτωση, η ασθενής παρουσιάζει έντονα τα συμπτώματα της κύησης, χωρίς όμως να είναι έγκυος. Η περίοδος σταματά, η κοιλιά διογκώνεται (από τα πολλά αέρια στο έντερο), αισθάνεται ότι το παιδί κλωτσάει (από τις κινήσεις του εντέρου να προωθήσει τα αέρια) έχει δε ακόμα και εμετούς.
Χρήση ναρκωτικών και κύησης. Η χρήσης ναρκωτικών (και γενικά εθισμογόνων  ουσιών) στην κύηση, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στο έμβρυο, ακόμα και το θάνατο (κυρίως η κοκαΐνη). Η γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος, πρέπει να είναι καθαρή, ακόμα και από το τσιγάρο. Αν μια γυναίκα που κάνει χρήση των ουσιών αυτών μείνει έγκυος, τότε η θεραπεία πρέπει να γίνεται σε κέντρα απεξάρτησης ή σε νοσοκομεία, διότι η απότομη διακοπή των ουσιών αυτών, μπορεί να βλάψει το έμβρυο από συμπτώματα στερήσεως. Επίσης διάφορα μαιευτικά προβλήματα όπως η πρόωρος αποκόλλησης του πλακούντα, η πρόωρος ρήξη των υμένων και ο πρόωρος τοκετός είναι πολύ συχνά. Η συνεργασία μαιευτήρος - γυναικολόγου και νοσοκομείου πρέπει να είναι πολύ στενή, διότι και η γυναίκα κινδυνεύει και το έμβρυο. Τα παιδιά που η μητέρα τους έκανε χρήση κοκαΐνης  στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να έχουν ψυχοκινητικές διαταραχές, αλλά και αιφνίδιο θάνατο. Πολλές φορές οι εγκυμονούσες που κάνουν χρήση αυτών των ουσιών, δεν το αναφέρουν στον γιατρό τους και ο γιατρός πρέπει να το καταλάβει από την εμφάνιση, από τις δερματικές βλάβες από τις ενέσεις (θρομβοφλεβίτιδες), από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, από την ηπατίτιδα C, και άλλα. Βέβαια πρέπει να το θέλει και η ίδια να κάνει σωστή θεραπεία, αλλιώς η παρακολούθηση δεν έχει νόημα. Οι ασθενείς αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται με κατανόηση και υπομονή, διότι η επικοινωνία είναι δύσκολη.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...