Πώς ρίχνουμε την πίεση; Ο φυσικός τρόπος

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακού επεισοδίου παγκοσμίως, ενώ παρατηρείται συχνότερα στους άνδρες. Στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις Έλληνες άνδρες και μία στις τέσσερις γυναίκες έχουν πρόβλημα με τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης και γι’αυτό υπεύθυνοι είναι διάφοροι παράγοντες: ενδογενείς και εξωγενείς.
Το περιβάλλον, η διατροφή, η κληρονομικότητα είναι κάποιες μόνο από τις αιτίες που προκαλούν υπέρταση, το ζήτημα είναι, όμως, πώς θα απαλλαγεί κανείς από αυτήν.
Τα ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα είναι σίγουρα ένας αποτελεσματικός τρόπος να αποφύγει κανείς τις επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης και αυτός που συστήνουν οι γιατροί όταν ένας άνθρωπος είναι σχετικά μεγάλης ηλικίας και διατρέχει σοβαρό κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου. Άτομα, όμως, νεαρότερης ηλικίας, τα οποία μόνο σημάδια πιθανής υπέρτασης έχουν ή ανησυχούν για λόγους κληρονομικότητας, δεν χρειάζεται να στραφούν από νωρίς στα φάρμακα. Ριζικές και μόνιμες αλλαγές στην διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούν να κρατήσουν μακριά τις ασθένειες με τις οποίες συνδέεται η αρτηριακή πίεση. Συμβουλευόμαστε τις απόψεις των ειδικών.

Διατροφή
Πολλά ήταν τα σημεία που αναφέρθηκαν ως "κλειδιά" στην υπέρταση στην Ημερίδα με θέμα: ‘Ο Ρόλος της Διατροφής στην Αρτηριακή Πίεση’, που διοργάνωσε πριν λίγους μήνες η Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου, του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι καθηγητές τόνισαν την σημασία του φυσιολογικού σωματικού βάρους (Δείκτης Σωματικής Μάζας μεταξύ 18,5 και 25), καθώς και την ισορροπία νατρίου-καλίου που πρέπει να υπάρχει στον οργανισμό.

Το κάλιο, είναι μία από τις ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση, ενώ όσο μειωμένη είναι η πρόσληψη νατρίου (από αλάτι) τόσο καλύτερα μπορεί να είναι τα αποτελέσματα. Επειδή, όμως, το κάλιο δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό είναι απαραίτητη η καθημερινή του πρόσληψη από φρούτα και λαχανικά, όπως καρπούζι, πεπόνι, πορτοκάλι, μπανάνα, κεράσια, μούσμουλα, ροδάκινα, βερίκοκα, κάρδαμο, ρόκα, σέλινο, μαϊντανό. Αντίστοιχα, το νάτριο που προσλαμβάνει κανείς πρέπει να είναι λιγότερο από 3,8 γραμμάρια την ημέρα.

Το σκόρδο, στο οποίο αναφέρεται συχνά ο λαός ως «βάλσαμο» για την πίεση, έχει πράγματι μία ουσία, την αλισίνη, η οποία, πέρα από την χαρακτηριστική μυρωδιά που του δίνει, δρα στο ενδοθήλιο των αιμοφόρων αγγείων εξομαλύνοντας την λειτουργία τους. Ωστόσο, για να υπάρξει ικανοποιητικό αποτέλεσμα στην μείωση της πίεσης, θα πρέπει κανείς να καταναλώνει τουλάχιστον έξι με οκτώ σκελίδες σκόρδου καθημερινά –πράγμα σχεδόν απίθανο.

Νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Archives of Internal Medicine» έδειξε ότι μία διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, ζάχαρη, όσπρια) μπορεί να ωφελήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης. Άλλωστε, ωφέλιμη για την αρτηριακή πίεση είναι και μείωση πρόσληψης κορεσμένων/ζωικών λιπαρών στο ελάχιστο.

Τέλος, ως προς το διατροφικό κομμάτι, ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Εμμανουήλ Δημητρούλης συμβουλεύει τα άτομα που πάσχουν από αρτηριακή πίεση να μετριάσουν την πρόσληψη αλκοόλ σε δύο με τρία ποτά την εβδομάδα και να διακόψουν εντελώς το κάπνισμα «καθώς οι επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι το κάπνισμα μέσω της διέγερσης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος προκαλεί αύξηση της συστολικής και της διαστολικής πίεσης».

Τρόπος ζωήςΟ κ. Δημητρούλης υποστηρίζει πως η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει πολύ άτομα που πάσχουν από αρτηριακή πίεση. Συγκεκριμένα, «30 λεπτά αερόβιας άσκησης την ημέρα με τη μορφή περιπάτου ή γρήγορου βαδίσματος ή ελαφρού τρεξίματος (μόνο σε ασθενείς που μπορούν), 4-5 φορές την εβδομάδα προτείνονται στα πλαίσια των αλλαγών στον τρόπο ζωής ασθενών με αρτηριακή υπέρταση».

Επιπλέον, καθώς η πίεση συνδέεται άμεσα με ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες, μεγάλο ρόλο στο να διατηρείται χαμηλή παίζει η χαλάρωση και η ηρεμία. Παλαιότερη σχετική έρευνα υποστήριζε, μάλιστα, ότι μία «άσκηση» για την μείωση της πίεσης είναι «η τακτική ακρόαση ήρεμης φωνής και ήχου κυμάτων του ωκεανού να φτάνουν στην ακτή». Η μείωση, λοιπόν, του στρες σε συνδυασμό με συστηματική άσκηση και προσεγμένη διατροφή μπορούν πραγματικά να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, λένε οι καρδιολόγοι, κρίνεται απαραίτητη, καθώς μόνο έτσι μπορεί να διαγνωσθεί έγκαιρα το πρόβλημα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...