Σηκωθείτε από τους καναπέδες!

Αν συγκεντρώναμε όλο το μελάνι που έχει χυθεί στη μάχη εναντίον των κιλών, είναι σίγουρο ότι θα γεμίζαμε μία ολόκληρη λίμνη. Δίαιτες με παράξενα ονόματα, πολύπλοκοι υπολογισμοί, απαγορεύσεις, υπερβολές και παραλογισμοί - κι αποτέλεσμα, τις περισσότερες φορές, μηδέν. Άλλωστε, ο άνθρωπος δεν έχει γεννηθεί για να στερείται.
Αντίθετα, όπως λέει η σύγχρονη ψυχολογία, το μυαλό μας αντιλαμβάνεται την απαγόρευση ως τιμωρία και, όπως είναι φυσικό, αντιδρά. Έτσι διαιωνίζεται ο φαύλος κύκλος ανάμεσα στη νηστεία και την κατάχρηση, με πολύ δυσάρεστες συνέπειες και για τη σιλουέτα, αλλά και για την υγεία μας. Η λύση; Να κάνουμε delete τις πληροφορίες που μας ταλαιπωρούν άσκοπα και να επιστρατεύσουμε τη σωστή ενημέρωση και την κοινή λογική.

Φίλοι κι εχθροίΑναζητώντας, λοιπόν, άλλοθι για την... εχθρική συμπεριφορά της ζυγαριάς μας, συχνά καταφεύγουμε στην εύκολη λύση. Και η πιο εύκολη λύση σ’ αυτή την περίπτωση είναι να ξαπλώνουμε όλο το βράδυ στον καναπέ και, την επομένη το πρωί, να κατηγορούμε το φαγητό που απολαύσαμε ή το αγαπημένο αναψυκτικό, με το οποίο το συνοδέψαμε. Δεν μας φταίει όμως, ούτε το φαγητό, ούτε το αναψυκτικό. Στην πραγματικότητα, κανένα είδος τροφίμου ή ποτού δεν έχει τη δύναμη να μας παχύνει, αν δεν το θέλουμε εμείς. Δεν υπάρχουν εχθρικές πατάτες ή επίφοβες «κόλες»! Υπάρχει μόνο η δική μας, συχνά απερίσκεπτη διατροφική συμπεριφορά που, τελικά, αποτυπώνεται αναπόφευκτα στη σιλουέτα μας.

Simple math
Ας μιλήσουμε, λοιπόν, με απλά μαθηματικά. Ο λόγος για τον οποίο παχαίνουμε είναι επειδή η ενέργεια (θερμίδες) που παίρνουμε είναι μεγαλύτερη από αυτήν που καταναλώνουμε. Η βασική αυτή εξίσωση λέγεται «ενεργειακό ισοζύγιο» και λύνεται με μία πολύ απλή πράξη: να αποφεύγουμε τις υπερβολές και τις καταχρήσεις και να είμαστε όσο γίνεται περισσότερο σωματικά δραστήριοι.

Γι’ αυτό, σηκωθείτε από τους καναπέδες, περπατήστε, τρέξτε, χορέψτε και μετά, απολαύστε χωρίς ενοχή –και συνέπειες- την αγαπημένη σας λιχουδιά μαζί με ένα δροσιστικό αναψυκτικό – κατά προτίμηση light για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.

Highlights
• Οι παπούδες μας ήταν πιο κομψοί επειδή ελάχιστοι είχαν αυτοκίνητο, κανένας δεν γνώριζε τα κομπιούτερ και πάντως, δεν περνούσαν ατέλειωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση.
Η παχυσαρκία, λένε οι ειδικοί, είναι μία «νόσος», που οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η κληρονομικότητα, το περιβάλλον, οι συνήθειες, η κουλτούρα… Δεν βλάπτει μόνο τη ζυγαριά, αλλά και την υγεία, αφού συνδέεται με πολλές χρόνιες παθήσεις της καρδιάς, των αγγείων – και όχι μόνο.
• Στη δική μας εποχή, συμπληρώνουν οι ειδικοί, η λύση για την καταπολέμησή της είναι, αφενός το μέτρο, η ισορροπία και η ποικιλία στη διατροφή και, αφετέρου, η σωματική δραστηριότητα όλη μέρα. Οι στερήσεις, οι απαγορεύσεις και η καθιστική ζωή την «τρέφουν», όπως το νερό τα φυτά.
Σωματική δραστηριότητα δεν σημαίνει, αναγκαστικά, πρωταθλητισμό. Αρκεί, σε καθημερινή βάση, να κατεβείτε μία στάση πριν φτάσετε στο γραφείο και να περπατήσετε, να παίξετε κυνηγητό με τα παιδιά σας, να προτιμήσετε τις σκάλες ή να χορέψετε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...