Περίοδος

¨Όταν αλλάζουμε κλίμα, τόπο διαμονής αλλά και τρόπο ζωής, συχνά παρατηρείται μικρή ή και μεγάλη καθυστέρηση στην περίοδό μας.
Όταν αλλάζουμε κλίμα, τόπο διαμονής αλλά και τρόπο ζωής, συχνά παρατηρείται μικρή ή και μεγάλη καθυστέρηση στην περίοδό μας. Τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, καθώς και την αντιμετώπισή του μας αναλύει ο μαιευτήρας Ευάγγελος Γκικόντες, επιστημονικός διευθυντής του γυναικολογικού διαγνωστικού και ερευνητικού κέντρου Διαγνωστική Έρευνα.
Η αμηνόρροια από την αλλαγή κλίματος σχετίζεται με τις γυναικείες ορμόνες και έχει διπλή αιτιολογία: Πρώτον, την αλλαγή του κλίματος σε σχέση με το στρες και δεύτερον, την αλλαγή του κλίματος σε συνδυασμό με τη διαφορά στην ηλιοφάνεια και τη θερμοκρασία. Και το στρες και η διαφοράς στην ηλιοφάνεια μπορούν να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές που καταλήγουν σε αμηνόρροια.
Τι συμβαίνει ακριβώς με τη διαφορά στην ηλιοφάνεια;
Η διαφορά στην ηλιοφάνεια επηρεάζει την έκκριση της ορμονικής προλακτίνης, καθώς και άλλων ορμονών, κάτι που γενικά οδηγεί σε διαταραχή του "εσωτερικού ρολογιού " κάθε γυναίκας. Ο οργανισμός, δηλαδή, "τα χάνει" και δεν ξέρει πότε πρέπει να έχει περίοδο. Και επειδή για να αρχίσει η περίοδος χρειάζεται ομαλότητα στη ροή των ορμονών (πέφτει σε τελικό στάδιο και η προγεστερόνη), σταματά η λειτουργία.
Με ποιόν τρόπο επηρεάζει, όμως, το στρες;
Το στρες μπορεί να είναι σωματικό, δηλαδή η γυναίκα να έχει κουραστεί πολύ (πολλή δουλειά με σωματική κόπωση, στο σπίτι με τα παιδιά ή στο γραφείο), ή ψυχολογικό, το οποίο προκαλείται από τη δουλειά, την οικογένεια ή από συναισθηματικά προβλήματα στην προσωπική ζωή της γυναίκας. Στο σωματικό στρες υπάγεται και η αυστηρή δίαιτα. Πολλές γυναίκες κάνουν τις λεγόμενες δίαιτες απισχνάνσεως. Σε αυτές ο οργανισμός θέλει να κερδίσει ενέργεια και το πρώτο πράγμα που κόβει είναι η περίοδος. Και αυτό επειδή η περίοδος έχει σχέση με την αναπαραγωγική λειτουργία (την απόκτηση παιδιών) και ο οργανισμός αντιλαμβάνεται τρόπο τινά την όλη κατάσταση ως εξής: "εσύ δεν έχεις να φας η ίδια και θέλεις να θρέψεις και παιδί μέσα σου;". Ως εκ τούτου γίνεται φυσική οικονομία: "Βρες να φας πρώτα εσύ και μετά ασχολήσου με την αναπαραγωγή". Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε διακοπή ή εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση της περιόδου.
Είναι δυνατόν να συνυπάρχουν τα παραπάνω σε κάποιες περιπτώσεις;
Ναι, γίνεται μερικές φορές συνδυασμούς ψυχολογικού, σωματικού στρες και έλλειψης ηλιοφάνεια. Όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει με νεαρές Ελληνίδες φοιτήτριες που πηγαίνουν για σπουδές στη Βρετανία και αντιμετωπίζουν λόγω της έλλειψης ηλιοφάνειας και του στρες για τα μαθήματα κάποια προβλήματα στην έμμηνο ρύση.
Τελικά, γιατί παρατηρείται το φαινόμενο να μην έχουμε περίοδο τις διακοπές;
Όταν μια γυναίκα ξεκινάει απότομα και έντονα σπορ στην εξοχή (τένις, σκι, κολύμπι, βόλεϊ, περπάτημα), ενώ όλο το χειμώνα είχε καθιστική ζωή, ο οργανισμός αντιλαμβάνεται την απότομη αλλαγή ως στρες και διακόπτεται η περίοδος, ως μέθοδος αυτοπροστασίας.
Η επαφή με το νερό δεν σχετίζεται, επίσης, με το πρόβλημα της αμηνόρροιας;
Όχι, αυτός είναι ένας μύθος που μεταφέρεται. Οι γυναίκες που έχουν πρόβλημα με το θαλασσινό νερό το έχουν όλο το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι με την κολύμβηση και τα συχνά ντους. Επηρεάζεται από το γεγονός ότι ξαφνικά αρχίζει να έχει πολλές δραστηριότητες η γυναίκα (να περπατά, αν κολυμπά, να παίζει βόλεϊ στην παραλία), ενώ προηγουμένως είχε καθιστική ζωή, οπότε ο οργανισμός αντιλαμβάνεται όλη αυτή την αλλαγή ως στρες.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...