H Μπέτυ Βαλάση στην παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε.

H Μπέτυ Βαλάση στην παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε. «Λωξάντρα» Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θέλοντας να τιμήσει τη μεγάλη πρωταγωνίστρια και αγαπημένη ηθοποιό Μπέτυ Βαλάση την προσκάλεσε στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει την θεατρική εκδοχή της Λωξάντρας, οργανώνοντας τιμητική εκδήλωση για την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο.
Η παράσταση «Λωξάντρα» του Κ.Θ.Β.Ε., που βασίζεται στο γνωστό έργο της Μαρίας Ιορδανίδου, συνεχίζει να παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία στο Βασιλικό Θέατρο, σε θεατρική διασκευή Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με πρωταγωνίστρια την Φωτεινή Μπαξεβάνη.
Η Μπέτυ Βαλάση που συνδέθηκε με την Λωξάντρα, ερμηνεύοντας τον ομώνυμο ρόλο στην ομότιτλη τηλεοπτική σειρά - η οποία προβλήθηκε από την ΕΡΤ την περίοδο 1980-81- παρακολούθησε το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου την απογευματινή παράσταση της «Λωξάντρας» στις 6.00 μ.μ.
Κατά τη διάρκεια της τιμητικής εκδήλωσης, που προηγήθηκε της παράστασης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε., κ. Σωτήρης Χατζάκης, την κάλεσε να ανέβει στη σκηνή όπου η Μπέτυ Βαλάση θυμήθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση την ευτυχή συνεργασία της με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο παρελθόν, τονίζοντας στη συνέχεια πόσο μεγάλο «δώρο» ήταν για την καριέρα της το γεγονός ότι ενσάρκωσε αυτό το θρυλικό ρόλο αλλά, κυρίως, το ότι γνώρισε από κοντά την σπουδαία γυναίκα και συγγραφέα του βιβλίου, Μαρία Ιορδανίδου.
Μέσα σε ένα κατάμεστο θέατρο και σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, η θεατρική «Λωξάντρα», Φωτεινή Μπαξεβάνη συναντήθηκε επί σκηνής με την τηλεοπτική Λωξάντρα, παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ. του Κ.Θ.Β.Ε., κ. Θωμά Τρικούκη, ενώ αναμνηστικά δώρα προσέφεραν στη Μπέτυ Βαλάση ο Ταρνανάς (Νίκος Μαγδαληνός) και η Σουλτάνα της παράστασης (Αννέτα Κορτσαρίδου).
Η Μπέτυ Βαλάση παρακολούθησε μαζί με τον γιο της, Νικόλα–Χάρι Μινισσάλι, την ιστορία της κοκόνας Λωξάντρας, αυτής της εξαιρετικά δυναμικής γυναίκας, που βλέπουμε να ηγείται πρόσχαρα, στοργικά και ακούραστα μιας πολυμελούς μεσοαστικής ελληνικής οικογένειας της Πόλης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα.
Μετά το πέρας της παράστασης, το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού την ανέβασε ξανά στη σκηνή όπου συγχάρηκε όλους τους συντελεστές και ηθοποιούς δηλώνοντας το θαυμασμό της για την παράσταση αλλά και για το επιτυχημένο εγχείρημα της θεατρικής μεταφοράς του βιβλίου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος διανύει μία εξαιρετικά επιτυχημένη σεζόν, καθώς η πόλη έχει συσπειρωθεί γύρω από το θέατρό της. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η «Λωξάντρα» σε παραστάσεις επτά (7) εβδομάδων έχει συγκεντρώσει 30.500 θεατές, ενώ «Ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι» 15.200 θεατές. Επίσης, η Παιδική Σκηνή του έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει 22.500 θεατές, η Νεανική Σκηνή 10.200 θεατές και το Χοροθέατρο σε 10 παραστάσεις 3.600 θεατές. Γενικά, από 1η Σεπτεμβρίου 2010 μέχρι την Κυριακή 13/02/2011 έχουν δει τις παραστάσεις του Κ.Θ.Β.Ε. 91.900 θεατές (άνοδος μεγαλύτερη από 36% σε σχέση με την περσινή χρονιά).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...