Κάτι παραπάνω για τα αιθέρια έλαια

Αρωματοθεραπεία είναι πρακτική κατά την οποία χρησιμοποιούνται αιθέρια έλαια από άνθη, μίσχους, φύλλα ή ρίζες φυτών, για την βελτίωση της διάθεσής σας ή της φυσικής κατάστασής σας. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία αιθέριων ελαίων. Το καθένα έχει διαφορετικές ιδιότητες και συντελεί με διαφορετικό τρόπο στην ευεξία σας. Ας δούμε ωστόσο πέρα από το γενικό αυτό πλαίσιο μερικές πληροφορίες για τα αιθέρια έλαια οι οποίες δεν είναι σε όλους γνωστές και προκαλούν έκπληξη.

1. Το Neroli oil ή αλλιώς έλαιο ανθών πορτοκαλιάς, είναι ένα από τα πιο ακριβά έλαια της αγοράς. Απαιτείται μεγάλη ποσότητα ανθών για να δημιουργηθούν λίγες σταγόνες από το έλαιο. Το ημιπολύτιμο αυτό συστατικό καταπολεμεί την ένταση, την κακή διάθεση και την αϋπνία ενώ παράλληλα θεωρείται αφροδισιακό. 
2. Ο Captain James Cook ανέφερε για πρώτη φορά το έλαιο από τσάι το 1772 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς το Botany Bay, στην Αυστραλία. Το χρησιμοποιούσε το πλήρωμα στο πλοίο για θεραπευτικούς λόγους. Ενισχύει ανοσοποιητικό και καταπολεμά τις μολύνσεις. Βοηθάει στην επούλωση τραυμάτων και εγκαυμάτων ενώ παράλληλα διώχνει τα κουνούπια. Τέλος, θεραπεύει από κρυολογήματα και καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους. Είναι και έξοχο αντιπιτυριδικό.

3. Στα 1920s, ο γάλλος χημικός Rene Maurice Gattefosse εισήγαγε για πρώτη φορά τον όρο «αρωματοθεραπεία». Κατά τη διάρκεια ενώ πειράματος, έκανε ένα έγκαυμα στο χέρι και το μόνο που είχε μπροστά του τυχαία ήταν αιθέριο έλαιο λεβάντας. Το βύθισε σε αυτό και θεραπεύτηκε. Από τότε ξεκίνησε τη σχετική έρευνα. 
4. Η όσφρηση συνδέεται άμεσα με τον εγκέφαλο γεγονός που σημαίνει ότι η εισπνοή των ελαίων έχει άμεση επίδραση στο σημείο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα. Αντίθετα οι άλλες αισθήσεις δεν συνδέονται έμμεσα με τον εγκέφαλο και έχουν μικρότερο αντίκτυπο στα συναισθήματα. Αυτό σημαίνει ότι τα αιθέρια έλαια μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσή σας γρηγορότερα από μία σοκολάτα ή μία όμορφη μουσική.
5. Τα αιθέρια έλαια θεραπεύουν αποτελεσματικά επειδή μεταφέρουν οξυγόνο στα κύτταρα, το οποίο ενισχύει το όφελός τους. Όλα τα αιθέρια έλαια καταπολεμούν τους μύκητες, τα βακτήρια, τα παράσιτα, και είναι αντισηπτικά.  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...