Νίκησε στον πόλεμο με το ψυγείο σου

Νιώθεις άσχημα με το βάρος σου; Το φαγητό είναι η μόνιμη έννοιά σου και νομίζεις πως ό,τι και αν κάνεις δεν μπορείς να χάσεις κιλά; Βλέπεις το ψυγείο σαν τον μόνιμο εχθρό σου; Ή μήπως σαν το μοναδικό σου σύντροφο στον οποίο ανατρέχεις όποτε νιώθεις την ανάγκη για… παρηγοριά; Μάθε τι κρύβεται πίσω από τη σχέση αγάπης- μίσους με τη συσκευή που χρησιμοποιείται περισσότερο στο σπίτι, πάρε «θέση μάχης» και βγες νικήτρια.

 

Βασισμένο στο βιβλίο Ο πόλεμος με το Ψυγείο, των δρος Σμαρούλας Παντέλη και Λίνας Παπαδοπούλου, Εκδόσεις Ταξιδευτής


Όπλο Νο1: Μην παγιδεύεσαι
«Πήρα πάλι πίσω όλα τα κιλά που έχασα. Χωρίς να το καταλάβω. Τι κάνω λάθος;». Οι περισσότερες γυναίκες που ξεκινούν μια δίαιτα έχουν στο μυαλό τους ότι το βασικό τους πρόβλημα είναι τα περιττά τους κιλά. Πιστεύουν πως αν λυθεί αυτό, όλα τα υπόλοιπα θα λυθούν μόνα τους μαγικά. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τα κιλά και το βάρος. Οι μεγάλες προσδοκίες που έχουμε για οποιοδήποτε ζήτημα μας απασχολεί τόσο έντονα ώστε να του έχουμε δώσει διαστάσεις υπερβολικές. Από την άλλη, αυτές ακριβώς οι προσδοκίες είναι εκείνες που θα μας προδώσουν, όταν, με τη λύση του ζητήματος, συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι ποτέ μόνο ένα πρόβλημα που μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα. Απλά συνήθως κρύβουμε όλα τα υπόλοιπα πίσω από ένα. «Το πάχος πολλές φορές μπορεί να είναι ένας σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας για αρκετά πράγματα στη ζωή μας. Όμως, ποτέ δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο είμαστε δυστυχείς. Τα περιττά κιλά είναι ένα φορτίο που αντιπροσωπεύει άλλα φορτία, συναισθηματικά και ψυχικά, που κουβαλάμε μέσα μας για χρόνια. Τα περιττά κιλά χρησιμεύουν ακόμη και σαν πανοπλία, για να μας κρατούν σε απόσταση από τους άλλους, αλλά και από τον εαυτό μας και, τελικά, από τους στόχους μας» επισημαίνουν οι δρ. Σμαρούλα Πεντέλη και Λίνα Παπαδοπούλου στο βιβλίο τους Ο Πόλεμος με το Ψυγείο.
Άσκηση Φτιάξε μια λίστα με όσα σε προβληματίζουν και όσα σου αρέσουν στη ζωή σου. Μπορείς να το κάνεις σε κατηγορίες ή γράφοντας ό,τι σου έρχεται στο μυαλό. Δουλειά, σχέση, φιλίες, οικονομικά, οικογενειακά… Σκέψου όλα αυτά που περικλείουν τη ζωή σου και σημείωσέ τα στο χαρτί. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να δώσεις τη σωστή διάσταση στα προβλήματά σου και να σκεφτείς αν πραγματικά το να χάσεις κιλά θα δώσει λύση στα υπόλοιπα θέματα που σε απασχολούν.
Όπλο Νο2: κάνε σωστή αρχή
«Έχω δοκιμάσει όλες τις δίαιτες και δεν έχω καταφέρει να χάσω κιλά. Έχω απελπιστεί». Είναι το σύνηθες λάθος. Αποφάσισες να χάσεις κιλά και έβαλες τη φίλη σου να πάρει τη δίαιτα που έκανε «η φίλη της και έχασε 10 κιλά σε 2 μήνες» για να την κάνεις κι εσύ. Και έπειτα από 2 μήνες αναρωτιέσαι γιατί εσύ έχασες μόλις 1 κιλό ενώ παράλληλα νιώθεις εξαντλημένη. Η προσπάθεια να μειώσεις το βάρος ακολουθεί τους ίδιους κανόνες με κάθε άλλο στόχο που βάζουμε: αν δεν έχεις προσεγγίσει σωστά το κίνητρό σου, δε θα δεις το αποτέλεσμα που ονειρευόσουν στην αρχή. Αυτή η στιγμή πριν από την προσπάθεια είναι η ώρα να δεις καθαρά το κίνητρο και το στόχο σου. Εάν δεν έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου τι θες πραγματικά, θα εναλλάσσεις δίαιτες ατέρμονα, μέχρι να ανακαλύψεις ότι το λάθος ήταν ότι είχες ως στόχο τη δίαιτα και όχι την υγεία σου ή τη θέλησή σου να αλλάξεις το σώμα σου. Γι’ αυτό και σπανίως είχες συνέπεια στην προσπάθειά σου. Ένας αθλητής δε θα πάει ποτέ στον αγώνα χωρίς προπόνηση και ένας ηθοποιός δε θα ανέβει στη σκηνή χωρίς πρόβα. Πριν αρχίσεις την προσπάθειά σου, πριν καν επισκεφθείς το διαιτολόγο σου, είναι καλό να αποφασίσεις τι περιμένεις από αυτό που πρόκειται να κάνεις. Αυτή η γνώση θα είναι το εφόδιό σου για να συνεχίσεις μέχρι να φτάσεις εκεί που θες. Είτε αυτό είναι ένα γυμνασμένο σώμα μέχρι το καλοκαίρι είτε οι πιο σφιχτοί κοιλιακοί.
Άσκηση  Γράψε σε ένα ημερολόγιο τι είναι αυτό που πραγματικά θες να κάνεις – το στόχο σου. Μαζί με αυτό σημείωσε και οτιδήποτε μπορεί να σε βοηθήσει στην προσπάθειά σου: το μαγιό που θες να αγοράσεις, την επιθυμία σου να φορέσεις τα ρούχα που είχες πριν μείνεις έγκυος. Αυτά είναι τα κίνητρά σου και θα σε βοηθήσουν να μείνεις συνεπής και σταθερή στο στόχο σου, χωρίς να λυγίσεις.
Όπλο Νο3: διαίρει και βασίλευε
«Έχασα εύκολα τα 3 πρώτα κιλά, αλλά μετά δεν μπορούσα να αδυνατίσω άλλο». Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και η πορεία μιας δίαιτας διακρίνεται σε περιόδους που χάνεις γρήγορα και εύκολα κιλά και περιόδους που ο οργανισμός αντιστέκεται περισσότερο. Όταν φτάσεις στην πρώτη περίοδο αντίστασης του οργανισμού, είναι πολύ εύκολο εκείνη τη στιγμή να νιώσεις ότι η προσπάθειά σου δεν είναι επιτυχημένη, να απογοητευθείς και να σταματήσεις τη δίαιτα για κάποιες ημέρες. Και όταν θα αποφασίσεις να την ξαναρχίσεις, θα το κάνεις από την αρχή και αυτό θα σου φανεί βουνό. Σκέψου ότι η δίαιτα είναι μια διαδικασία που ξεκινά πολύ νωρίτερα από το πρόγραμμα διατροφής. Χώρισε τη διαδικασία αυτή σε στάδια – τα πρώτα είναι προτού ξεκινήσεις τη διατροφή. Η καταγραφή των σκέψεών σου, η προσέγγιση του στόχου και των κινήτρων σου, αλλά και η αποδόμηση του κριτικού εαυτού σου είναι ένα στάδιο που πρέπει να περάσεις πριν ξεκινήσεις διατροφή. Έπειτα θα ξεκινήσουν τα στάδια χρόνου. Από το 2ο έως το 8ο στάδιο βρίσκεσαι στη διαδικασία απώλειας κιλών. Όταν φτάσεις στο 9ο είσαι, πλέον, στο στάδιο συντήρησης. Σε αυτό το στάδιο θα μείνεις για το ένα τρίτο του χρόνου που διήρκεσε η απώλεια κιλών. Εάν σου πήρε 1 χρόνο να χάσεις τα κιλά, θα παραμείνεις στο 9ο στάδιο για 4 μήνες. Σε όλες τις προσπάθειες για δίαιτα αυτό είναι το πιο δύσκολο στάδιο. Ο λόγος; Έχεις φτάσει πια στο στόχο σου και δε νιώθεις την ανάγκη για την ίδια συνέπεια στο πρόγραμμα. Το διάστημα αυτό, όμως, είναι πολύ σημαντικό (γι' αυτό και οι περισσότερες δίαιτες τώρα περιλαμβάνουν περίοδο διατήρησης) και ιδιαίτερα απαιτητικό, επομένως οφείλεις να συνεχίσεις με την ίδια επιμονή. Στο 10ο στάδιο θα κάνεις τη γνωριμία με το νέο σου εαυτό και θα ανανεώσεις τους στόχους και τα κίνητρά σου.
Άσκηση Χώρισε τα κιλά που θέλεις να χάσεις σε 7 χρονικές περιόδους. Εάν θέλεις να χάσεις 15 κιλά, για παράδειγμα, διαίρεσε το 15 με το 7. Το αποτέλεσμα, 2,1 κιλά περίπου, αντιστοιχεί σε κάθε στάδιο. Θα σκέφτεσαι, πλέον, ότι βρίσκεσαι στο 5ο στάδιο της δίαιτάς σου, επομένως έχεις χάσει 4 κιλά και κάτι χωρίς να υπολογίζεις το χρόνο που σου πήρε – να ξέρεις από τώρα πως κάποια στάδια διαρκούν περισσότερο από άλλα. Δώσε στα στάδια ονόματα: από φυτά και χώρες μέχρι χρώματα – ό,τι σου αρέσει περισσότερο. Θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τη φοβία σου αν τα συνδέσεις με κάτι θετικό.
Όπλο Νο4: νίκησε το φόβο
Για να καταφέρεις να υπερνικήσεις οποιοδήποτε εμπόδιο, ένα μυστικό είναι να μάθεις να μη βλέπεις τα πράγματα ως μια δυσκολία που πρέπει να ξεπεράσεις, αλλά ως μια ευκαιρία να δείξεις κάτι στον εαυτό σου. Μάθε να νιώθεις χαρούμενη που δεν τρως πια fast food για βραδινό, γνωρίζοντας ότι ωφελείς τον οργανισμό σου. Το γεγονός ότι εσύ ελέγχεις τα πράγματα θα σε κάνει να νιώσει ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στο δρόμο σου, μόνο επιλογές. Για να το καταφέρεις αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίσεις τον εαυτό σου και να τιθασεύσεις το φόβο που κρύβεται πίσω από τις σκέψεις σου. Αυτή η φωνή μέσα σου που μπορεί να σε αποθαρρύνει πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν ξεκινήσεις την προσπάθειά σου. Αναγνώρισέ τη μέσα σου: κάνεις αυστηρή κριτική στον εαυτό σου, π.χ., «Δεν καταφέρνω τίποτα, είμαι άχρηστη», χωρίς να σκέφτεσαι πώς θα βελτιωθείς; Είναι καιρός να απαντήσεις στην πρόκληση και την κριτική πλευρά του εαυτού σου. Ίσως μπορείς να συζητήσεις με κάποιον ψυχολόγο για να δεις πού ανατρέχει στο παρελθόν σου αυτή η κριτική στάση του εαυτού σου ή να παρακολουθήσεις σεμινάρια αυτογνωσίας.
Άσκηση Κάνε τον εαυτό σου να προτείνει λύσεις και όχι στείρα κριτική που δε θα σε βοηθήσει πουθενά. Αναρωτήσου: «Τι έχεις να προτείνεις;» ή «Τι θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτό πρόβλημα;». Αλλάζοντας την οπτική γωνία, θα βγεις από τη θέση του αυστηρού κριτή και θα μπεις στη θέση του ενηλίκου που θέλει να λύσει τα προβλήματά του ώριμα και να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις, κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις στον εαυτό του.
Όπλο Νο5: η «μάχη» με το ψυγείο
Ανοίγεις την πόρτα και σκέφτεσαι τι μπορείς να τσιμπολογήσεις. Παίρνεις κάτι χωρίς να το σκεφτείς και νιώθεις χαρούμενη πριν ακόμη το δοκιμάσεις. Και όταν το τρως νιώθεις πάλι κενή και σκέφτεσαι πόση ώρα πρέπει να περάσει πριν ανοίξεις και πάλι την πόρτα. Νιώθεις ότι η αφθονία του ψυγείου σου παρέχει ασφάλεια; Σκέψου ότι σου παρέχει μόνο αυτά με τα οποία εσύ το έχεις εφοδιάσει. Επομένως, εσύ έχεις τον έλεγχο. Μπορείς να το τροφοδοτείς με πράγματα που ξέρεις ότι σε ωφελούν και να μην πηγαίνεις στα γρήγορα να βρεις αυτό που θα σε γεμίσει. Μπορείς να οδηγήσεις τον εαυτό σου εκεί που θέλεις εσύ και να κάνεις το ψυγείο σύμμαχό σου στην προσπάθεια.
Άσκηση Αντί να τρέξεις στο ψυγείο, όταν αισθάνεσαι πεσμένη, ή βαριέσαι, ή δε θέλεις να σκεφτείς κάτι που σε απασχολεί, βρες εναλλακτικές απασχολήσεις. Δες μια ταινία στην τηλεόραση, τραγούδησε με τη μουσική στο ραδιόφωνο, κάνε στάσεις της yoga ή διαλογισμό για να χαλαρώσεις. Όταν θα αρχίσεις να περνάς ένα ένα τα στάδια της δίαιτας θα μάθεις να λες «όχι», με αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση πλέον.
Όπλο Νο6: βρες το δάσκαλό σου
Ο διατροφολόγος είναι σημαντικό πρόσωπο, όπως και κάθε γιατρός που επιλέγουμε. Μην τρέξεις να πας στον πρώτο που θα σου συστήσει η φίλη σου. Έλεγξε αν κάνει για σένα. Το βασικότερο όλων είναι να χαίρεσαι να τον συναντάς (αν νιώθεις σαν να πηγαίνεις στον οδοντίατρο, μάλλον πρέπει να αλλάξεις διατροφολόγο). Να θυμάσαι: ένας καλός σύμβουλος Διατροφής δε θα σου δώσει έτοιμες δίαιτες που θα ακολουθήσεις πιστά, αλλά θα σε βοηθήσει να οργανώσεις την προσπάθεια στα δικά σου δεδομένα.
Άσκηση Ρώτα τον εαυτό σου πώς σε κάνει να αισθάνεσαι ο διατροφολόγος που έχεις επιλέξει. Νιώθεις ότι ασχολείται αποκλειστικά μ' εσένα; Ότι σε κάνει να σκέφτεσαι θετικά και να συνεργάζεσαι; Σου εξηγεί απλά τι πρέπει να κάνεις, χωρίς να είναι απόλυτος; Αν ναι, είσαι σε καλό δρόμο, εφόσον εμπιστεύεσαι το άτομο που έχει αναλάβει να σου δώσει τα σωστά εφόδια για να φτάσεις το στόχο σου.
Όπλο Νο7: ξεκίνα θετικά
Είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις την πορεία προς το στόχο σου. Γεμάτη θετική διάθεση και αυτοπεποίθηση για το αποτέλεσμα. Εφόσον έχεις έτοιμο το πλάνο διατροφής σου σε συμφωνία με το διατροφολόγο σου, είναι η κατάλληλη ώρα να βάλεις σε πρόγραμμα και όσα θα σε βοηθήσουν στο δρόμο.
  • Οργάνωσε εξαρχής τις ώρες που θα μπορείς να ασκείσαι. Βάζοντας πρόγραμμα, θα έχεις συνέπεια σε αυτό που θέλεις να κάνεις.
  • Εφοδίασε σωστά το ψυγείο σου. Όταν πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ, να έχεις μαζί τη λίστα με αυτά που θέλεις να πάρεις και μην πηγαίνεις για ψώνια όταν πεινάς.
  •  Τρώγε αργά. Δώσε χρόνο στο εαυτό σου να απολαύσει αυτό που τρώει και να νιώσεις χαρούμενη που τρέφεσαι υγιεινά. Αυτή τη στιγμή επιβραβεύεις τον εαυτό σου, δεν τον τιμωρείς – και αυτό πρέπει να το θυμάσαι πάντα.
http://www.shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...