Ώρα να τα... μαζεύετε

Δεν μπορείτε να το αναβάλλετε άλλο: ο Μάιος φεύγει και δίνει τη θέση του στους καλοκαιρινούς μήνες, όσο όμως έχετε ακόμη στρωμένα χαλιά και μοκέτες, το σπίτι σας δεν πρόκειται να… μυρίσει καλοκαίρι.

Μην απευθυνθείτε στους ειδικούς: έχουμε όλα τα tips για να καθαρίσετε και να αποθηκεύσετε σε άριστη κατάσταση τα χαλιά σας, έτσι ώστε να τα βρείτε έτοιμα και πεντακάθαρα όταν με το καλό έρθει ξανά ο χειμώνας




1. Καθαρές δουλειές
Είναι βασικό να καθαρίσετε τα χαλιά σας πριν τα κρύψετε, γιατί η σκόνη και η βρώμα τραβάνε τα ζωύφια σαν μαγνήτης. Για να καθαρίσετε σωστά το κάθε χαλί, απλώστε του ένα ελαφρύ στρώμα μαγειρικής σόδας. Αφήστε το έτσι για μισή ώρα και μετά σκουπίστε το με την ηλεκτρική σκούπα.
2. Αντίο, λεκέδες
Αν υπάρχουν λεκέδες που έχετε αγνοήσει αλλά τώρα θέλετε να τους αφαιρέσετε, καθαρίστε το χαλί με λευκό ξίδι και νερό (1 μέρος λευκό ξίδι προς 3 μέρη νερό). Εναλλακτικά, υπάρχει και το καθάρισμα με αμμωνία: ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας αμμωνίας σε 1 φλιτζάνι νερού.
3. Εξαφανίστε τα σημάδια
Αν ο καναπές και το τραπεζάκι «καθόντουσαν» καιρό επάνω στο χαλί σας, σίγουρα έχουν αφήσει τα σημάδια τους επάνω τους. «Σβήστε» τα αφήνοντας τον ατμό από το σίδερο σε απόσταση 5 εκ. από τα σημάδια και τρίβοντας μετά με δύναμη το σημείο που έχει πατηθεί. Υπάρχει και πιο γρήγορη λύση: για να ανασηκωθεί το πέλος του χαλιού στο σημείο που ακουμπούσαν τα πόδια των επίπλων, τοποθετήστε ένα παγάκι και αφήστε το να λιώσει.
4. Ώρα να… ρολάρετε
Το χαλί που θα φυλάξετε πρέπει να είναι καθαρό (αν μη τι άλλο σκουπισμένο) και εντελώς στεγνό. Ο καλύτερος τρόπος να το αποθηκεύσετε είναι να το κάνετε ρολό. Ποτέ μη διπλώνετε το χαλί καθώς, μετά από τους καλοκαιρινούς μήνες, θα έχει τσακίσματα, σημάδια και θα έχει χάσει το σχήμα και τη φόρμα του.  Φυσικά, το ρολάρετε με την καλή πλευρά από μέσα, ώστε να προστατεύεται.
5. Αρχείο, αποθήκευση
Αφού το κάνετε ρολό, τοποθετήστε το σε υφασμάτινη ή νάιλον θήκη, στην οποία θα βάλετε καμφορά τυλιγμένη σε ύφασμα ή χαρτί. Προσοχή: Δεν πρέπει η καμφορά να έρθει σε επαφή με το χαλί, γιατί υπάρχει κίνδυνος να αλλοιώσει τα χρώματα. Αν ζείτε σε σπίτι με έντονη υγρασία, φροντίστε να τα αποθηκεύσετε σε ένα μέρος όπου κυκλοφορεί ο αέρας ή, τουλάχιστον, να ανοίγετε κάθε 2 εβδομάδες το ντουλάπι/πατάρι για να αναπνέουν τα χαλιά. Αν τα βγάλετε στο μπαλκόνι, προσέξτε ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τον ήλιο γιατί και πάλι κινδυνεύουν να αποχρωματιστούν. 


http://www.myself.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...