Φυσικά φροντίζουν για σένα: τα βότανα που έχεις ανάγκη!

Αν και τόσο παλιά, η βοτανοθεραπεία δεν έγινε ποτέ παλιομοδίτικη. Οι πολυάριθμες σύγχρονες μελέτες που αποδεικνύουν τις προληπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες βοτάνων και φυτών δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αμφισβήτησης. Δες ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς εκπρόσωποί τους και πώς θα επωφεληθείς.


Αλόη

Το gel επιταχύνει την ίαση των ελαφρών τραυμάτων. Ο γαλακτώδης χυμός, αντίθετα, μπορεί να ερεθίσει το έντερο.

Τι λέει η επιστήμη Το gel της αλόης είναι πλούσιο σε βλεννοπολυσακχαρίτες, δηλαδή μόρια που δεσμεύουν το νερό και διατηρούν υγρά τα ελαφριά τραύματα και εγκαύματα. Η αλόη, επίσης, ενεργοποιεί τα λευκά αιμοσφαίρια, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού, ενώ αναστέλλει τη δράση ορισμένων φλεγμονώδων κυττάρων. Σε μελέτη, τέλος, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Alimentary Pharmacology and Therapeutics διαπιστώθηκε ότι το gel αλόης μειώνει τις γαστρεντερικές φλεγμονές.

Πότε να την αποφεύγεις Μη χρησιμοποιείς το χυμό, γνωστό για τις καθαρτικές του ιδιότητες, γιατί μπορεί να ερεθίσει πολύ το έντερο.

Η συμβουλή των ειδικών Κόψε ένα φύλλο στη μέση και άπλωσε το gel που ρέει στα ελαφριά τραύματα. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια αλοιφή με βάση το gel αλόης. Ως καθαρτικό ρόφημα μπορείς να πίνεις το χυμό της.


Τζίντζερ (πιπερόριζα)

Είναι το βασικό σου «όπλο» κατά της ναυτίας.

Τι λέει η επιστήμη Βασικό συστατικό του είναι η τζιντζερόλη, ενώ περιέχει επίσης κάλιο, ψευδάργυρο και πολυφαινόλες. Σε πλήθος ερευνών έχουν αποδειχτεί οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, ενώ φημίζεται για την καταπραϋντική του δράση σε περιπτώσεις ναυτίας και άλλων στομαχικών διαταραχών. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και συχνά συστήνεται για τη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα.

Πότε να το αποφεύγεις Εάν αντιμετωπίζεις σοβαρά προβλήματα με το στομάχι, όπως έλκος. Εάν είσαι έγκυος, συμβουλέψου το γιατρό σου πριν από τη χρήση του.

Η συμβουλή των ειδικών Έχει ταυτόχρονα γλυκιά και πιπεράτη γεύση. Χρησιμοποίησέ το στα φαγητά και στις σαλάτες σου. Για τη ναυτία και τη δυσπεψία, πιες ένα ρόφημα, το οποίο θα φτιάξεις προσθέτοντας 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ σε νερό που βράζει.


Κανέλα

Μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου βοηθώντας σημαντικά τους ασθενείς με διαβήτη.

Τι λέει η επιστήμη Τη δράση της απέδειξε μελέτη σε 60 άνδρες και γυναίκες με διαβήτη τύπου ΙΙ, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Diabetes Care. Μεταξύ των ασθενών, μόνο όσοι έπαιρναν τακτικά εκχύλισμα κανέλας είδαν μείωση όχι μόνο στα επίπεδα γλυκόζης, αλλά και της κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Πότε να την αποφεύγεις Χρησιμοποίησε με προσοχή το αιθέριο έλαιο, γιατί μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό. Ζήτα πάντα πριν από τη λήψη της τη συμβουλή γιατρού.

Η συμβουλή των ειδικών Για να επωφεληθείς από το μπαχαρικό, τρίψε ένα ξυλαράκι στο φαγητό ή τα ροφήματα σου. Για το κρυολόγημα (έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες), βάλε ένα ξυλάκι κανέλας σε γάλα που βράζει για 3-4 λεπτά. Πρόσθεσε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και άλλο 1 τριμμένη σοκολάτα και πιες το πριν ξαπλώσεις για ύπνο.


Κουρκουμάς

Η κουρκουμίνη, που είναι το βασικό συστατικό του, έχει αντιφλεγμονώδη δράση που συγκρίνεται με αυτήν της κορτιζόνης. Δίνει το κίτρινο χρώμα στο κάρι.

Τι λέει η επιστήμη Η κουρκουμίνη λειτουργεί ως «εξολοθρευτής» των ελεύθερων ριζών, ενώ στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της αποδίδεται η καταστολή της καρκινογόνου δράσης και του σχηματισμού καρκίνων. Επίσης, σύμφωνα με βρετανική μελέτη, η κουρκουμίνη μπορεί να επιβραδύνει τις ηπατικές βλάβες που οδηγούν σε κίρρωση. Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση της, βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας, ενώ συστήνεται για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών, όπως η δυσπεψία.

Πότε να την αποφεύγεις Εάν χρησιμοποιείς τον κουρκουμά για τη διευκόλυνση της πέψης, πρέπει να γνωρίζεις ότι αντενδείκνυται σε περίπτωση χολολιθίασης.

Η συμβουλή των ειδικών Ο κουρκουμάς χρωστάει τις ιδιότητές του στην κίτρινη χρωστική, η οποία «φοβάται» το φως. Φύλαξε το μπαχαρικό σε σκοτεινό μέρος. Να θυμάσαι ότι το φυτό εκτελεί καλύτερα τη δράση του σε συνέργεια με την πιπερίνη, δραστική ουσία του μαύρου πιπεριού. Το μείγμα μπαχαρικών (κουρκούμη και πιπέρι) θα βοηθήσει περισσότερο την πέψη σου.


Τζίνσενγκ

Έχει τόσο σημαντικές τονωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες που το αποκαλούν «η ρίζα της ζωής».

Τι λέει η επιστήμη Κατ' αρχάς, αναζήτησε το ασιατικό τζίνσενγκ και όχι το σιβηριανό ή το ινδικό. Είναι ίσως το πιο καλά μελετημένο φυτό. Έχει τονωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι το ότι μπορεί να επιφέρει γενική ισορροπία στη λειτουργία του οργανισμού. Προσφέρει πνευματική και σωματική ευεξία, ενισχύει την ερωτική διάθεση, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου και την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, ενώ φαίνεται πως όσοι το χρησιμοποιούν ζουν περισσότερα χρόνια.

Πότε να το αποφεύγεις Εάν έχεις διαβήτη, άσθμα ή υπέρταση. Επίσης, σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να σε κάνει ευερέθιστη, να σου προκαλέσει ναυτία ή διάρροια και αϋπνία.

Η συμβουλή των ειδικών Το τζίνσενγκ κυκλοφορεί σε δισκία, κάψουλες, αμπούλες και συμπληρώματα διατροφής, Διάβαζε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης τους.


Λυγαριά

Καταπολεμά τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, καθώς επαναφέρει την ισορροπία των ορμονών.

Τι λέει η επιστήμη Το βότανο αυτό προάγει τη σύνθεση της προγεστερόνης και, ταυτόχρονα, αναστέλλει τη σύνθεση της προλακτίνης, που παράγεται από τον εγκέφαλο. Επιπλέον, βοηθά στη ρύθμιση παραγωγής των οιστρογόνων. Γι’ αυτό ενδείκνυται για γυναίκες που υποφέρουν από δυσμηνόρροια και προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, με πόνο στο στήθος, οξυθυμία, φούσκωμα στην κοιλιά κ.ά.

Πότε να την αποφεύγεις Μην παίρνεις λυγαριά αν κάνεις προσπάθειες να μείνεις έγκυος.

Η συμβουλή των ειδικών Για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο πάρε το βότανο 10 ημέρες πριν από τον κύκλο, με τη μορφή μητρικού βάμματος ή ξηρού εκχυλίσματος. Η δόση είναι 30 σταγόνες βάμματος ή δύο κομπρέσες την ημέρα.


Τεϊόδεντρο

Φυσικό «όπλο» ενάντια στους μύκητες, το «πόδι του αθλητή» και την ακμή.

Τι λέει η επιστήμη Το τεϊόδεντρο περιέχει ενεργούς παράγοντες που διεισδύουν στο εσωτερικό των κυτταρικών μεμβρανών των μικροβίων και καταστρέφουν το περίβλημά τους. Με αυτόν το μηχανισμό σχετίζεται η αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιασική δράση του. Σε μελέτη σε 124 εθελοντές διαπιστώθηκε ότι το έλαιό του είναι τόσο αποτελεσματικό όσο και το υπεροξείδιο βενζολίου, ένα αντιακνεϊκό φάρμακο, αλλά προκαλεί σε μικρότερο βαθμό ερύθημα, ξηρότητα και δερματικούς ερεθισμούς.

Πότε να το αποφεύγεις Το φυτό, με τη μορφή αιθέριου ελαίου, προορίζεται αποκλειστικά για εξωτερική χρήση. Όσον αφορά την εφαρμογή στο δέρμα, πρέπει να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις ενδείξεις του προϊόντος, γιατί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.

Η συμβουλή των ειδικών Για τους μύκητες, άπλωσε δύο ή τρεις φορές την ημέρα 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου τεϊόδεντρου διαλυμένου σε νερό. Εάν υποφέρεις από καντιντίαση μπορείς να διαλύσεις 5 σταγόνες σε 250 ml βραστό νερό, να το ψύξεις και να το χρησιμοποιήσεις για κολπικές πλύσεις (ζήτα, ωστόσο, τη συμβουλή του γυναικολόγου σου).


Εχινάκεια

Θέλεις να αποφύγεις τα κρυολογήματα, το βήχα και τη γρίπη; Τότε, μπορείς να καταφύγεις σε αυτό το φυτό, ήπιο σύμμαχο του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι λέει η επιστήμη Έχει τεκμηριωθεί η ικανότητά της να ρυθμίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα να βοηθά στην αποτροπή πολλών εποχικών διαταραχών, όπως τα κρυολογήματα και η γρίπη. Σε αντίθεση με τα συνθετικά φάρμακα, η εχινάκεια έχει ήπια δράση στην άμυνά μας: ισχυροποιεί τη λειτουργία της και επαναφέρει την ισορροπία.

Πότε να την αποφεύγεις Όποιος υποφέρει από αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η νόσος του Crohn, ο λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα, πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί γιατρό.

Η συμβουλή των ειδικών Για να αποφύγεις τις κλασικές ασθένειες του χειμώνα, από τη γρίπη μέχρι τον πονόλαιμο, μπορείς να λαμβάνεις 30 σταγόνες βάμματος το πρωί, για όλον το χειμώνα. Όταν η ασθένεια είναι σε οξεία φάση, όπως ένα δυνατό κρυολόγημα, συστήνονται 50 σταγόνες βάμματος, τρεις φορές την ημέρα.


Λινάρι

Είναι ήπιο καθαρτικό και καρδιοπροστατευτικό.

Τι λέει η επιστήμη Εάν βάλεις τους λιναρόσπορους σε νερό, ο όγκος τους διπλασιάζεται. Οι φυτικές ίνες του φλοιού διογκώνονται μέχρι να επικαλυφθεί ο σπόρος με ένα μαλακό και λιπαντικό gel. Αυτό το περίβλημα ευνοεί τη διέλευσή του από την πεπτική οδό. Στην πορεία αυτή, οι σπόροι δεσμεύουν τη χοληστερόλη, εμποδίζοντας την απορρόφησή της: μάλιστα, το φυτό συνιστάται σε όσους υποφέρουν από υπερχοληστερολαιμία. Η υψηλή περιεκτικότητά των σπόρων σε Ω-3 λιπαρά οξέα, επίσης, καθιστά το λινάρι αποτελεσματικό στην προστασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Πότε να το αποφεύγεις Μην το παίρνεις αν έχεις επίμονο πόνο στην κοιλιά για τον οποίο δε γνωρίζεις την αιτία.

Η συμβουλή των ειδικών Ως καθαρτικό, πρέπει να λαμβάνεις ένα κουταλάκι λιναρόσπορο την ημέρα (με πολύ νερό). Ως πηγή Ω-3, πρέπει να παίρνεις 15 με 30 ml λινέλαιο καθημερινά για τουλάχιστον 3 μήνες. Έλεγξε αν στην ετικέτα αναγράφεται «για διατροφική χρήση».


Βότανα που δεν πέρασαν τις... εξετάσεις

- Η αρτεμισία που συστήνεται ως θεραπεία ενάντια στους πόνους της περιόδου αποδείχθηκε αναποτελεσματική, ενώ θεωρείται υπεύθυνη για αλλεργικές αντιδράσεις.

> Η παπαρούνα δεν έχει αποδείξει την καταπραϋντική δράση της, ούτε και η κολλιτσίδα την αποτοξινωτική.

> Η φραγκούλα και η σέννα η Αλεξανδρινή λειτουργούν ως καθαρτικά, ωστόσο ερεθίζουν τα εντερικά τοιχώματα. Γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα με τη συμβουλή γιατρού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...