Λεξικό Καλλυντικών

Τα καλλυντικά που αγοράζουμε γράφουν επάνω στη συσκευασία τις πληροφορίες για το προϊόν. Αλλά καταλαβαίνουμε πάντα τι σημαίνει κάποιο χαρακτηριστικό τους; Με το "Λεξικό των Καλλυντικών" πλέον μπορούμε να ερμηνεύσουμε ό,τι διαβάζουμε!

Anti-capitone:Είναι το προϊόν που δρα κατά της κυτταρίτιδας, η οποία ευθύνεται για τη χαρακτηριστική καπιτονέ όψη του δέρματος ("φλοιός πορτοκαλιού"). Έχει επιπλέον και συσφικτική δράση, αλλά η βασική του ιδιότητα είναι να μειώνει τον αριθμό των λιποκυττάρων διαλύοντας το συσσωρευμένο πάχος.

Anti-radicaux libres ή αλλιώς Anti-radicalaire:
Το προϊόν που δρα κατά των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι βλαβερές ουσίες που οξειδώνουν τα κύτταρα του οργανισμού, προκαλώντας σοβαρή φθορά και επιταχύνοντας σημαντικά τη διαδικασία της γήρανσης. Αντι-οξειδωτική δράση αναπτύσσουν κυρίως οι βιταμίνες, ειδικά η Α και η C, αλλά και πολλά ακόμη ευεργετικά αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες των σταφυλιών ή το συνένζυμο Q10.

Anti-stress:Έτσι χαρακτηρίζονται οι μάσκες που ξεκουράζουν το υπερβολικά τεντωμένο δέρμα, όταν εμφανίζει σημάδια υπερέντασης. Ο όρος «anti-stress» χρησιμοποιείται και για σειρές περιποίησης σώματος που περιέχουν καταπραϋντικά αιθέρια έλαια, για ν' απομακρύνουν την αίσθηση του άγχους και να βοηθούν το σώμα και το πνεύμα να... χαλαρώνουν ευχάριστα.

Anti-wrinkle:Είναι τα προϊόντα που σκοπό έχουν ν' αμβλύνουν τις επιφανειακές ή βαθύτερες γραμμές και ρυτίδες. Περιέχουν κυρίως βιταμίνη Α και άλλους αντιγηραντικούς παράγοντες, που διορθώνουν τις φθορές και προσφέρουν ορατό αποτέλεσμα βελτίωσης. Χρησιμοποιούνται από την ηλικία των 30 και μετά.

Alpha Hydroxy Acids:
Πρόκειται για τα άλφα υδροξυοξέα, περισσότερο γνωστά με τα αρχικά ΑΗΑ. «Δημοφιλή» οξέα φρούτων, απολεπίζουν απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας, για να της ξαναδώσουν τη χαμένη της λάμψη. Είναι, ωστόσο, δυνατό να προκαλέσουν ερεθισμούς στις ευαίσθητες επιδερμίδες, γι' αυτό και πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και να διακόπτεται η χρήση τους όταν εμφανίζονται κοκκινίλες και δεν γίνονται ανεκτά.

Densifiante:
Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν τα συσφικτικά προϊόντα. Δρουν κατά της χαλάρωσης, όταν το οβάλ του προσώπου αρχίζει να «βαραίνει» και να... υπακούει όλο και περισσότερο στο νόμο της βαρύτητας. Τα συσφιγκτικά συστατικά ενισχύουν τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης και αποκαθιστούν την ελαστικότητα του δέρματος, κάνοντάς το σφριγηλό.

Leave-in: Χαρακτηρισμός για τα conditioner που δεν ξεβγάζονται, αλλά παραμένουν στα λουσμένα μαλλιά, για να διευκολύνουν, στη συνέχεια, το φορμάρισμα. Χρησιμοποιούνται μετά το λούσιμο, όπως και τα κλασικά conditioner.

Lift:
Χρησιμοποιείται συνήθως ως πρώτο συνθετικό (π.χ. Lift Minceur) σε προϊόντα που θέλουν να δηλώσουν ότι επιτυγχάνουν ένα εφέ «ανόρθωσης» πάνω σε δέρμα που έχει χαλαρώσει λόγω της βαρύτητας και του χρόνου που έχει περάσει. Από αυτή τη λέξη προέρχεται και το δημοφιλές «lifting» της πλαστικής χειρουργικής, δηλαδή η επέμβαση εκείνη που συσφίγγει, τονώνει και ανορθώνει τα «πεσμένα» χαρακτηριστικά.

Moisturizer: Έτσι ονομάζονται οι ενυδατικές συνθέσεις, τόσο για το πρόσωπο όσο και το σώμα. Δίνουν στο δέρμα όλη την υγρασία που του χρειάζεται (ή του λείπει) και ποικίλλουν, ανάλογα με το βαθμό ενυδάτωσης που παρέχουν και τον τύπο επιδερμίδας στον οποίο απευθύνονται. Τα συνηθέστερα ενυδατικά συστατικά είναι η βιταμίνη Ε, η aloe vera, το αμυγδαλέλαιο και η γλυκερίνη.

Retinol ή retinoids (ρετινόλη ή ρετινοειδή):Είναι η επιστημονική ονομασία της βιταμίνης Α και των παραγώγων της, αντίστοιχα. Θεωρείται το πιο δυνατό αντι-ρυτιδικό συστατικό, με εγγυημένη δράση. Περιέχεται στα περισσότερα προϊόντα αυτής της κατηγορίας, αλλά και σε πολλές ενυδατικές συνθέσεις. Ενδείκνυται, επίσης, και σε περιπτώσεις ακμής.Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται το βράδυ, γιατί η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει δερματική αντίδραση, όταν έχει προηγηθεί εφαρμογή ρετινόλης.

Salicylic acid (σαλικυλικό οξύ):
Αποτελεί το βασικό συστατικό των περισσότερων προϊόντων που έχουν στόχο να εξυγιάνουν τη λιπαρή ή με τάση ακμής επιδερμίδα. Συσφίγγει τους διεσταλμένους πόρους, ρυθμίζει την υπερβολική λιπαρότητα και ελέγχει το σμήγμα. Περιέχεται κυρίως σε λοσιόν καθαρισμού και προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα.

SPF (Sun Protecting Factor):
Είναι ο γνωστός μας δείκτης αντηλιακής προστασίας. Προσδιορίζει για πόσο χρόνο μπορούμε να μείνουμε εκτεθειμένοι στον ήλιο, αποφεύγοντας τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας. Τα τελευταία χρόνια, στα περισσότερα αντηλιακά υπάρχει διπλή ένδειξη, που δηλώνει το δείκτη προστασίας τόσο από τις UVA όσο και από τις UVB.

Scrub: Πρόκειται για απολέπιση μηχανική (λέγεται αλλιώς και μηχανικό peeling). Δηλώνει την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιδερμίδα, με τη βοήθεια ενός προϊόντος με χοντρούς κόκκους, που τρίβεται στην επιφάνειά της. Εφαρμόζεται όχι μόνο στο πρόσωπο αλλά και το σώμα, μία φορά την εβδομάδα ή μία στις δεκαπέντε, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας.

Serum:
Σημαίνει «ορός» και δηλώνει μια υπερ-συμπυκνωμένη σύνθεση με θρεπτικά συστατικά σε υψηλές συγκεντρώσεις, που φέρνουν δραστικό αποτέλεσμα, σε σύντομο σχετικά διάστημα. Συνήθως είναι ρευστό και εφαρμόζεται κάθε πρωί, πριν από την ενυδατική κρέμα.

Waterproof:Έτσι χαρακτηρίζονται τα προϊόντα που εμφανίζουν μεγάλη ανθεκτικότητα στο νερό, και ιδιαίτερα οι μάσκαρα που αντέχουν στα δάκρυα αλλά και στις βουτιές.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...