Καλύτερες συνθήκες γέννας για όλες τις γυναίκες

Μελέτη της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης «Save the Children» αποκαλύπτει, ότι μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως γεννάει χωρίς τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού. Η έρευνα τονίζει ότι, αν η παγκόσμια έλλειψη 350.000 μαιών καλυπτόταν, τότε πάνω από 1.000.000 μωρά ετησίως θα μπορούσαν να σωθούν. 


Περίπου 1.000 γυναίκες και 2.000 μωρά πεθαίνουν καθημερινά λόγω επιπλοκών στον τοκετό, που όμως μπορούν να προληφθούν – το Αφγανιστάν θεωρείται το χειρότερο μέρος για να γεννηθεί ένα μωρό. Η φιλανθρωπική οργάνωση προτρέπει τους ηγέτες των κρατών να επιδείξουν πολιτική βούληση για τη βελτίωση της πρόσβασης σε μαίες και παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε παγκόσμιο επίπεδο. 

       Η οργάνωση «Save the Children», η οποία ξεκινά εκστρατεία για την αύξηση του αριθμού των μαιών, δηλώνει πως τα περισσότερα μωρά στις φτωχές χώρες πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου κατά τον τοκετό, παρά από ελονοσία. Οι γυναίκες που ζουν στις πλέον φτωχές χώρες έχουν μεν τις λιγότερες πιθανότητες να βοηθηθούν από κάποιον εξειδικευμένο κατά τη γέννα, τις περισσότερες δε να χάσουν τους το παιδί τους ή ακόμα και να πεθάνουν οι ίδιες κατά τον τοκετό. 

       Από το 2002, περίπου 2.400 μαίες  έχουν παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια. Ο αριθμός των γυναικών στις αγροτικές περιοχές του Αφγανιστάν οι οποίες γέννησαν με εξειδικευμένο προσωπικό αυξήθηκε από 6% σε 19%, αναφέρει η έκθεση.
 
 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...