Ποιές τροφές καταπολεμούν τις φλεγμονές;

Οι φλεγμονές κατηγορούνται για πολλές σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μια παλιά ή μια εξελισσόμενη μόλυνση μπορεί να «γεννήσει» Αλτσχάιμερ, έμφραγμα, έλκος, ρευματοειδή αρθρίτιδα.


  Η φαρμακολογία έχει δώσει πολλά όπλα για την έγκαιρη αντιμετώπιση των φλεγμονών, όπως τα εμβόλια, τα αντιβιοτικά, αλλά και τα αντιφλεγμονώδη. Η φύση όμως είχε προνοήσει λίγο νωρίτερα, αφού όλα αυτά που εμείς κατατάσσουμε στην κατηγορία των τροφίμων, εκείνη τα έχει υπολογίσει και για γιατρικά.

ΑΝΑΝΑΣ: Με το πανίσχυρο μείγμα βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ενζύμων, και ειδικά με τη βρωμελαΐνη που περιέχει, ο ανανάς είναι ένα αντιφλεγμονώδες κοκτέιλ για όλο το σώμα. Επίσης προστατεύει από τον καρκίνο στο κόλον, την αρθρίτιδα και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Το παρθένο λάδι ελιάς είναι πλούσιο σε ευεργετικά μονοακόρεστα λιπαρά. Συγκεκριμένα, τα λιπαρά οξέα και οι πολυφαινόλες του μειώνουν τη φλεγμονή σε κύτταρα και αρθρώσεις. Μια πρόσφατη μελέτη δημοσιευμένη στην επιθεώρηση «Nature» έδειξε ότι το ελαιόλαδο είναι το ίδιο αποτελεσματικό στη μείωση της φλεγμονής όσο και ένα συγκεκριμένο αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να καταναλώνουμε δύο κουταλιές ελαιόλαδο την ημέρα.

ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΑ: Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, η κατανάλωση σαράντα πέντε πετροκέρασων την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τενοντίτιδας, αρθρίτιδας και ουρικής αρθρίτιδας. Επίσης οι έρευνες αφήνουν να εννοηθεί ότι μειώνουν και τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και του μεταβολικού συνδρόμου.

ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ: Τα φλαβονοειδή στη μαύρη σοκολάτα εμποδίζουν τη θρομβοκυττάρωση, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής πρροσβολής και εμβολής. Επειδή όμως είναι πλούσια σε θερμίδες, περιοριστείτε στη μισή σοκολάτα την ημέρα με περιεκτικότητα 70% σε κακάο.

ΑΜΥΓΔΑΛΑ: Αυτοί οι ξηροί καρποί έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την κακή χοληστερόλη χάρη στις φυτικές στερόλες τους και ευεργετούν τους διαβητικούς ρίχνοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Επίσης είναι πλούσια σε αμινοξέα που ανεβάζουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού. Για να επωφεληθείτε από αυτές τις ιδιότητες, φροντίστε να τρώτε την ημέρα ένα τρίτο της κούπας αμύγδαλα με τη φλούδα τους, καθώς αυτή είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

ΚΟΥΡΚΟΥΜΗ: Η κουρκουμίνη είναι η πολυφαινόλη που δίνει στο καρύκευμα αυτήν την κιτρινωπή όψη και έχει αντικαρκινικές, αντιαρθριτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πρόσφατες έρευνες δε δείχνουν ότι εμποδίζει και την ανάπτυξη πλακών που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ.

ΛΙΠΑΡΑ ΨΑΡΙΑ: Το σκουμπρί και άλλα λιπαρά ψάρια περιέχουν μια διόλου ευκαταφρόνητη δόση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία προστατεύουν την καρδιά, τα κύτταρα, τις αρθρώσεις και τον εγκέφαλο. Επίσης, τα DHA και EPA λιπαρά οξέα αυτών των ψαριών μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο κόλον. Οι επιστήμονες ωστόσο υπογραμμίζουν ότι τα παραπάνω ισχύουν για άγρια ψάρια και όχι εκείνα που προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς τα τελευταία περιέχουν ανεπιθύμητα υψηλά επίπεδα ωμέγα-6 λιπαρών οξέων.

ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ: Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και ίνες και συνδυάζεται εξαιρετικά με δημητριακά και γιαούρτι. Τα έλαιά του, που κυκλοφορούν σε μορφή χαπιών, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε άλφα λινολενικά ωμέγα-3, γεγονός που τα εξομοιώνει με τα λιπαρά οξέα των ψαριών. Ακόμη ο λιναρόσπορος αποτελεί ιδανική τροφή για τον εγκέφαλο.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ: Το πλιγούρι, το σιτάλευρο, το κριθάρι και το καφέ ρύζι είναι πολύ πλούσια σε ίνες, με αποτέλεσμα να λειτουργούν καταπραϋντικά στους ιστούς με φλεγμονή, ενώ έχουν την ιδιότητα να κρατούν την καρδιά δυνατή και το κόλον υγιές. Η ενδεικνυόμενη ποσότητα κατανάλωσης αυτών των προϊόντων είναι δύο φέτες ψωμί ολικής άλεσης την ημέρα.

ΜΗΛΑ: Ενα μήλο την ημέρα μειώνει τα οιδήματα όλων των ειδών, χάρη στηνκερκετίνη, ένα φλαβονοειδές που υπάρχει επίσης στη φλούδα των ξερών κρεμμυδιών. Η κερκετίνη μειώνει τον κίνδυνο αλλεργιών, καρδιακής προσβολής, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, αλλά και καρκίνων του προστάτη και του πνεύμονα.


Κίνδυνοι από χρόνιες φλεγμονές

- Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, τα βακτηρίδια μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και έμφραγμα, αφού ευθύνονται για τη συγκέντρωση ασβεστούχων αποθέσεων στις πλάκες της χοληστερόλης. Με τον ίδιο μηχανισμό φαίνεται να συμβάλλουν στην εκδήλωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. 

- Οσο περνάνε τα χρόνια, συγκεντρώνονται στον εγκέφαλο ποσότητες της πρωτεΐνης του βήτα-αμυλοειδούς, η οποία προκαλεί φλεγμονές και καταστρέφει τους νευρώνες. Με αυτόν τον τρόπο οι ειδικοί θεωρούν ότι οι φλεγμονές προετοιμάζουν το έδαφος για την εκδήλωση του Αλτσχάιμερ. Σε μελέτη δε που έγινε στις ΗΠΑ σε 17 ασθενείς με τη νόσο, εντοπίστηκε στον εγκέφαλο όλων ένα κοινό βακτηρίδιο, τα χλαμύδια της πνευμονίας.


http://helthionistas.pblogs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...