Πώς να βάζουν στόχους τα παιδιά μας

Οι περισσότερες θεωρούμε ότι είμαστε εξοικειωμένες με την έννοια του καθορισμού ενός στόχου και - όπως είναι φυσικό – πολύ θα θέλαμε να μάθουμε και στα παιδιά μας, πώς να το καταφέρουν.
Το πρόβλημα όμως είναι, ότι δεν είμαστε όλες απόλυτα εξοικειωμένες με τους πραγματικούς μηχανισμούς που χρειάζονται για την επίτευξη ενός στόχου, γεγονός που μπορεί να κάνει τη διδασκαλία αυτής της δεξιότητας δύσκολη ή ακόμα και μερικές φορές αδύνατη.
Η σημασία του στόχου και ο προγραμματισμός του
Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο ακόμα και για εμάς να επιτύχουμε τους στόχους μας, γιατί ποτέ δεν μάθαμε πώς να προσδιορίσουμε αυτό που θέλουμε, να προβληματιστούμε και να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα για να το πετύχουμε. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας από νωρίς, πόσο σημαντικό είναι να καθορίσουν ένα στόχο, πώς να καταλήξουν σ’ αυτό που θέλουν, χωρίς γενικότητες, αλλά με ακρίβεια. Έτσι, μεγαλώνοντας και φτάνοντας στην ενηλικίωσή τους, θα έχουν επιτύχει ήδη πολλούς από τους στόχους τους και πολλούς περισσότερους θα έχουν βάλει στο δρόμο για υλοποίηση.

Ας προλάβουμε τα γεγονότα
Αν και - όπως όλες μας ξέρουμε – στις περισσότερες περιπτώσεις η εμπειρίες της ζωή είναι ένα μεγάλο σχολείο, για τα παιδιά μας εμείς οι γονείς τους, μπορούμε να γίνουμε οι καλύτεροι δάσκαλοι. Αυτό ισχύει όταν πρόκειται για τον εντοπισμό ενός στόχου. Αν και μπορεί να φαίνεται σαν κοινή λογική ότι η ζωή θα μας διδάξει μέσα από την εμπειρία πώς να κατακτήσουμε ένα στόχος, για πολλούς ανθρώπους αυτό δεν είναι αλήθεια. Και φυσικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην δώσουμε στα παιδιά μας ένα πρώτο χέρι βοήθειας

Καταγράψτε το στόχο
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διδάξουμε στα παιδιά μας, το πώς καθορίζεις ένα στόχο, είναι να το κάνουμε πρακτικά μόνες μας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να μοιραστείτε με τα παιδιά σας κάποιο δικό σας στόχο και δείξτε τους πώς τον έχετε εντοπίσει. Στη συνέχεια, δείξτε τους την διαδικασία σαν ένα παιχνίδι, και ακολουθείστε την μαζί:
Καταγράψτε ακριβώς αυτό που θέλετε, σε μία φράση.
Ο στόχος σας πρέπει να είναι απλός και συγκεκριμένος.
Ο στόχος πρέπει να είναι δικός σας. Δεν μπορεί να είναι αυτό που θα θέλατε να κάνουν οι άλλοι.
Βάλτε στο στόχο σας ένα χρονικό πλαίσιο. Πόσο σύντομα το θέλατε να επιτευχθεί;

Πρακτικές συμβουλές
Σαν γονείς, έχουμε την υποχρέωση να μάθουμε στα παιδιά μας αρκετά πράγματα κι αυτά με τη σειρά τους θα διαλέξουν τί θα υιοθετήσουν απ’ όλα αυτά. Για να καταφέρετε λοιπόν να επικοινωνήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα με το παιδί σας και για να τους μάθετε την διαδικασία επίτευξης ενός στόχου, θα πρέπει να κάνετε κάποια πράγματα και φυσικά να αποφύγετε κάποια άλλα:
Ρωτήστε τα παιδιά σας, τι θέλουν ακριβώς.
Αφήστε τα να σας εκφράσουν τις επιθυμίες και τα όνειρά τους.
Οργανώστε μαζί τους τη στρατιγική που χρειάζεται. Ξεκινήστε από τα μικρά και απλά βήματα, που μπορούν να κάνουν από τώρα, έτσι ώστε να κάνουν το στόχο τους πραγματικότητα.

Μην τους λέτε ότι ο στόχος τους δεν είναι ρεαλιστικός.
Μην τα καθοδηγείτε για να υιοθετήσουν ένα στόχο, που θέλετε εσείς γι’ αυτά.
Μην αφήνετε την πολυάσχολη ζωή σας να μπει εμπόδιο στην εξάσκηση για την επίτευξη των στόχων τους.


Τελικά, έχετε την ευκαιρία να διδάξετε τα παιδιά σας ένα πολύτιμο εργαλείο. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τον εντοπισμό και την καταγραφή ενός στόχου. Αν και αυτό είναι κάτι που θα το μάθουν εκ των πραγμάτων με την πάροδο του χρόνου, αναλαμβάνοντας εσείς την πρωτοβουλία να τους το διδάξετε με παραδείγματα που αφορούν τον εαυτό σας, θα τους έχετε προσφέρει ένα μεγάλο βοήθημα,  που θα τους φανεί εξαιρετικά χρήσιμο στη ζωή τους.


fe-mail.gr





 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...