Πασχαλινές μυρωδιές

Βρισκόμαστε ήδη στη Μεγάλη Βδομάδα κι όλα γύρω μας είναι γιορτινά. Οι ρυθμοί της δουλειάς, αρχίζουν να χαλαρώνουν και οι προετοιμασίες για τη μεγάλη γιορτή είναι πυρετώδεις.
Στα ζαχαροπλαστεία βέβαια υπάρχουν όλα τα καλά, ελκυστικά και σε αφθονία. Τίποτα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με το σπιτικό, μ’ αυτό που με μεράκι θα φτιάξετε μόνη σας.
Για αρχή λοιπόν, σας προτείνουμε να ετοιμάσετε παραδοσιακό Πασχαλινό τσουρέκι και κουλουράκια, που θα αφήσουν άφωνους φίλους, γνωστούς και ανταγωνιστές.

 

Παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι


 
Υλικά για δύο τσουρέκια
Για το προζύμι:
1/3  φλιτζανιού χλιαρό νερό
½ κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
28 gr νωπή μαγιά

Για τη ζύμη
7-8 φλιτζάνια αλεύρι (όσο από αυτό χρειαστεί)
7 κουταλάκια φρέσκο βούτυρο πολύ καλής ποιότητας (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη (μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε λίγο τη δοσολογία ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλετε).
5 αυγά και ένας κρόκος για το άλειμμα
λίγο μαχλέπι κοπανισμένο ή μαστίχα κοπανισμένη (θα τα βρείτε στα μεγάλα supermarket ή σε καταστήματα μπαχαρικών)
½ φλιτζάνι χλιαρό φρέσκο γάλα και λίγο επιπλέον για το άλειμμα


Εκτέλεση
* Για το προζύμι διαλύετε τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό. Ρίχνετε τη μαγιά -την οποία έχετε θρυμματίσει- και την αφήνετε να διαλυθεί στο νερό για 15’.
* Ζεσταίνετε ένα πυρίμαχο μπολ, ρίχνετε μέσα το μείγμα της ζάχαρης και της μαγιάς, προσθέτετε περίπου δύο φλιτζάνια αλεύρι και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Μεταφέρετε  τη ζύμη σε αλευρωμένη λεία και καθαρή επιφάνεια, προσθέτετε λίγο ακόμη αλεύρι και ζυμώνετε για  άλλα 15΄. Αλείφετε τα χέρια σας με λίγο ελαιόλαδο και ζυμώνετε για λίγο τη ζύμη μέχρι να απορροφήσει το λάδι. Αφήνετε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 45’ περίπου σκεπασμένη με μια πετσέτα αφού έχετε τοποθετήσει το σκεύος με τη ζύμη σε ένα ζεστό σημείο της κουζίνας. 
* Παίρνετε το βούτυρο (το οποίο έχετε φροντίσει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου), το λιώνετε σε μπαιν μαρί και αφαιρείτε τον αφρό. Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι δημιουργώντας ένα  μικρό λοφάκι, κάνετε μια τρύπα και ρίχνετε εκεί το λειωμένο βούτυρο. Το ανακατεύετε σπρώχνοντας το αλεύρι προς το βούτυρο μέχρις ότου τα δύο υλικά ομογενοποιηθούν.
* Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτετε το μαχλέπι ή τη μαστίχα.
*Ρίχνετε στο μείγμα των αυγών πρώτα τη φουσκωμένη ζύμη και μετά το μείγμα με το υπόλοιπο αλεύρι και το βούτυρο.  
*  Ανακατεύετε καλά και ζυμώνετε, προσθέτοντας  λίγο-λίγο το γάλα μέχρι να αποκτήσετε μια εύπλαστη ζύμη. Την κάνετε πάλι  μια μπάλα και την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 
*   Πλάθετε δύο κουλούρες με τη ζύμη. Τις τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τις αφήνετε να φουσκώσουν για μιάμιση με δύο ώρες.
* Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C. Αλείφετε τα τσουρέκια με το γάλα και τον κρόκο του αυγού  (χτυπημένα με μια κουταλιά νερό) και ψήνετε για 15΄. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180° C και ψήνετε για 20’ λεπτά ακόμα μέχρις ότου τα τσουρέκια πάρουν ωραίο χρώμα.
Προσοχή:  Όταν θα ζυμώσετε το τσουρέκι και θα είστε έτοιμες να το πλάσετε η ζύμη θα πρέπει να είναι πολύ ελαστική. Δηλαδή να «κολλάει» στα χέρια και  όταν την «τραβάτε» να δημιουργούνται κλωστές ανάμεσα στη ζύμη και τα χέρια σας. Δεν πρέπει να ξεκολλάει από τα χέρια σας εύκολα, όπως η ζύμη για ψωμί ή πίτσα γιατί αυτό θα σημαίνει ότι έχετε βάλει πολύ αλεύρι και το αποτέλεσμα θα είναι ένα σφικτό, σκληρό και άνοστο τσουρέκι..
Πριν το ψήσιμο, μπορείτε να το γαρνίρετε με αμυγδαλόψυχα ή μετά το ψήσιμο να τοποθετήσετε στο κέντρο του ένα κόκκινο αυγό. 

Κουλούρια Πασχαλινά

Υλικά:


2 κιλά μαλακό αλεύρι
1 ½ φλιτ βούτυρο
3 ½ φλιτζ ζάχαρη
1 ½ φλυτζ γάλα ζεστό
7 αυγά
1 κ. γλυκ αλάτι
30 gr αμμωνία
αρκετό ξύσμα λεμονιού

 


Εκτέλεση

Σε μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη με τα 5 αυγά και το βούτυρο λειωμένο.
Χτυπάτε το μείγμα για 7-8 λεπτά με ένα πηρούνι.

Στο μπολ ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι στο οποίο έχετε ανακατέψει το αλάτι. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
Προσθέτετε στο μείγμα το ζεστό γάλα μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει πολύ καλά την αμμωνία.
Ανακατεύετε,  και ζυμώνετε τη ζύμη με τα χέρια σας για 10-12 λεπτά.
Πλάθετε κουλουράκια διαφόρων σχημάτων και τα βάζετε σε καλά λαδωμένη λαμαρίνα. Σε μπολ χτυπάτε τα δύο υπόλοιπα αυγά με 2-3 κ.σούπας  νερό και με το μείγμα αυτό αλείφετε τα κουλουράκια.
Βάζετε τη λαμαρίνα σε προθερμασμένο φoύρνο στους 220°C και ψήνετε τα πασχαλινά κουλούρια για 15-20 λεπτά., μέχρι να πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα. Τα βγάζετε από τη λαμαρίνα αφού κρυώσουν.
Αν θέλετε μπορείτε να πλάσετε τα κουλουράκια με τρύπα στη μέση, στην οποία, αφού ψηθούν θα στερεώσετε ένα κόκκινο αυγό.
 

Συνταγές για το Πάσχα


 

fe-mail.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...