Φωτίστε σωστά

Ο τεχνητός φωτισμός βοηθά την όρασή μας, επηρεάζει τη διάθεσή μας και, τελικά, μεγαλώνει τις μέρες μας, χαρίζοντάς μας περισσότερες στιγμές ζωής. Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε σωστά ένα λαμπατέρ, στοχεύοντας πάντα στον συνδυασμό της λειτουργικότητας και του στυλ.

Ανά δωμάτιο
  • Καθιστικό: Παλιότερα το πιο συνηθισμένο ήταν ένα κεντρικό φωτιστικό οροφής. Πλέον οι επιλογές έχουν πολλαπλασιαστεί και ο βασικός φωτισμός επιτυγχάνεται συχνά με σποτ. Αν τα χωνευτά σποτάκια δεν είναι εφικτά, μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε πλατφόρμες. Προσθέστε μερικά επιτραπέζια και επιδαπέδια φωτιστικά, τόσο για διακόσμηση όσο και με συγκεκριμένη αποστολή.
  • Τραπεζαρία: Ένα πολύφωτο με ντίμερ είναι ιδανικό ως κεντρική πηγή φωτός, αλλά δεν πρέπει να είναι η μοναδική. Χρησιμοποιήστε κεριά και απλίκες σε μία κονσόλα δίπλα στο τραπέζι, για να εξισορροπείτε το φως.
  • Κουζίνα: Εδώ απαιτείται άπλετο φως, τόσο γενικό όσο και σε συγκεκριμένα σημεία -στους πάγκους εργασίας, μπροστά από τα ντουλάπια, στον νεροχύτη. Αν υπάρχει νησίδα, χρησιμοποιήστε χωνευτά σποτ για να τη φωτίσετε, εκτός κι αν το ταβάνι υπερβαίνει σε ύψος τα 3 μ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ψηλού χώρου, προτιμώνται τα κρεμαστά φωτιστικά, που φέρνουν το φως πιο κοντά. Όταν κουζίνα και τραπεζαρία βρίσκονται σε ενιαίο χώρο, προβλέψτε φωτιστικά με ντίμερ, ώστε να τα χαμηλώνετε κατά το δείπνο.
  • Υπνοδωμάτιο: Σε έναν χώρο χαλάρωσης και ξεκούρασης χρειάζεται διακριτικός φωτισμός. Συνδυάστε τα φωτιστικά γενικού φωτισμού με τα πιο εξειδικευμένα, ιδίως εκείνα που προορίζονται για διάβασμα. Η σωστή τοποθέτησή τους είναι βασική για τη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας. Αν υπάρχει δωμάτιο-γκαρνταρόμπα, μην αμελήσετε να φωτίσετε επαρκώς και αυτό.
  • Μπάνιο: Ο φωτισμός πρέπει να είναι επαρκής, αλλά ταυτόχρονα απαλός. Φροντίστε ο γενικός φωτισμός να μην είναι υπερβολικός και φωτίστε συγκεκριμένα σημεία, όπως το ντους με σποτ ή άλλου είδους «στοχευμένα» φωτιστικά.

Φως και αποχρώσεις
Κατανοώντας ότι διαφορετικοί λαμπτήρες δίνουν και διαφορετικό φως, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα γοητευτικό φωτεινό σύνολο στον χώρο σας. Οι λάμπες που δίνουν ζεστό φως τονίζουν τις λεπτές φόρμες, το λευκό φως είναι καταλληλότερο για εργασία και ανάδειξη έργων τέχνης, ενώ το τεχνητό φως που μοιάζει με το φυσικό έχει περισσότερες εφαρμογές. Έχετε υπόψη σας ότι: οι λαμπτήρες πυράκτωσης βγάζουν ζεστό φως και κολακεύουν το δέρμα, οι λάμπες αλογόνου έχουν το λευκότερο φως από κάθε άλλο λαμπτήρα και δεν αλλοιώνουν τα χρώματα σε υφάσματα και έργα τέχνης, ενώ οι φθορισμού -που μέχρι πρόσφατα αποφεύγονταν- προσομοιάζουν στο φυσικό φως και, βεβαίως, εξοικονομούν ενέργεια.
   
Φως εργασίας
-Παραδοσιακά ένα επιτραπέζιο φωτιστικό με μεταλλικό σώμα που προσαρμόζεται και ρίχνει το φως εκεί που θέλουμε είναι η συνηθέστερη επιλογή για ένα γραφείο. Για το ιδανικό ύψος φροντίστε το κάτω μέρος του αμπαζούρ να είναι στο ύψος των ματιών ή ακριβώς από κάτω.
-Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φωτιστικό με σώμα σε σχήμα γάντζου, που δίνει πιο vintage look σε ένα μικρό γραφείο, αλλά προσφέρει λιγότερες δυνατότητες φωτισμού και για αυτό χρειάζεται ενίσχυση.
-Ένα απλό λαμπατέρ, με ευθύ σώμα, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε έναν χώρο εργασίας, αλλά πρέπει οπωσδήποτε το κάτω μέρος του αμπαζούρ του να είναι περίπου 38 εκ. πάνω από την επιφάνεια του γραφείου.
 
Δίπλα στο κρεβάτι
-Ιδανικό ύψος για το φωτιστικό του κομοδίνου είναι το κάτω μέρος του καπέλου να βρίσκεται περίπου 50 εκ. από τη βάση του μαξιλαριού. Επιλέξτε ένα αδιαφανές αμπαζούρ, που συγκεντρώνει περισσότερο το φως πάνω στη σελίδα.
-Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε απλίκα τοίχου, με κινούμενο μπράτσο -μία εξίσου δημοφιλής επιλογή για δίπλα στο κρεβάτι, καθώς εξοικονομεί παράλληλα χώρο.
-Υπάρχει, τέλος, η εναλλακτική ενός φωτιστικού που δεν είναι μόνιμο, αλλά στερεώνεται στο κεφαλάρι του κρεβατιού και χάρη στον κινούμενο κορμό του ρίχνει το φως του ακριβώς εκεί που θέλετε κάθε φορά.
 
Στο δάπεδο
-Το φως από ένα επιδαπέδιο φωτιστικό πρέπει να πέφτει χωρίς κανένα εμπόδιο πάνω στον ώμο σας όταν κάθεστε. Για τα φωτιστικά δίπλα σε μία πολυθρόνα, το ιδανικό ύψος από το δάπεδο μέχρι το κάτω μέρος του καπέλου είναι 102-107 εκ. ή περίπου στο ύψος των ματιών.
-Φωτιστικά με κινούμενο κορμό υπάρχουν βεβαίως και επιδαπέδια. Αυτά σας δίνουν τη δυνατότητα βεβαίως να τα φέρνετε στο ύψος που θέλετε, αλλά και να τα χρησιμοποιείτε για διακοσμητικό φωτισμό, γυρνώντας τα, για παράδειγμα, προς τον τοίχο, όταν δεν κάθεστε ή δεν τα χρειάζεστε για διάβασμα.
   
Basic tips
  • Στον ίδιο χώρο, δεν είναι απαραίτητο να ταιριάζουν όλες οι λάμπες, αλλά καλό είναι να έχουν αρμονικά στυλ. Αμπαζούρ με ίδιες αποχρώσεις μπορούν να ενοποιήσουν φωτιστικά διαφορετικού ύφους.
  • Μερικές φορές ένα φωτιστικό με καπέλο στο μέσο ενός δωματίου λειτουργεί σαν οπτικό διαχωριστικό, ενώ ένα φωτιστικό-στήλη κάνει τον χώρο να δείχνει πιο ανοιχτός.
  • Το χρώμα των τοίχων δείχνει διαφορετικό κάτω από το τεχνητό φως. Για αυτό είναι καλό, προτού επιλέξετε ένα χρώμα, να το δοκιμάσετε κάτω από τις λάμπες που υπάρχουν στον αντίστοιχο χώρο.

/www.houselife.gr 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...