Λουλούδια και φυτά: Τι φυτεύουμε τώρα

Όσοι ενδιαφέρονται για την εικόνα του κήπου ή της βεράντας τους την άνοιξη, τώρα πλησιάζει η κατάλληλη εποχή να κάνουν κάτι για αυτό. Αυτοί που έχουν την τύχη να παρακολουθούν από κοντά μια αμυγδαλιά θα έχετε ήδη πάρει το μήνυμα.
Σιγά μα σταθερά, τα φυτά ξυπνούν από τη νάρκη τους και ετοιμάζονται να υποδεχτούν την αλλαγή της εποχής. Είναι η εποχή να κινηθούμε και εμείς κατάλληλα αγοράζοντας τα λουλούδια και τα φυτά που θα διακοσμήσουν τον κήπο ή τη βεράντα μας την άνοιξη και το καλοκαίρι. 

Δεν είναι λίγα τα φυτά που είναι κατάλληλα για φύτεμα αυτό το μήνα- αρκεί να μη διαλέξουμε ημέρες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, γιατί η παγωνιά θα καταστρέψει την προσπάθεια του φυτού να ευδοκιμήσει στο νέο του περιβάλλον.

Είναι επίσης η εποχή να κλαδευτούν «αλύπητα» όσα φυτά ανθίζουν το καλοκαίρι. Αυτό θα τους επιτρέψει να δυναμώσουν κατά τη διάρκεια της άνοιξης και να ανθίσουν με ορμή αργότερα μέσα στο χρόνο. Προτιμήστε να κλαδέψετε νωρίς αυτόν το μήνα όσα φυτά ανήκουν στην οικογένεια των βοτάνων.

Δοκιμάστε τους πανσέδες. Η λιτότητα της εμφάνισής τους, το διακριτικό τους άρωμα και τα χρώματά τους θα στολίσουν το εξωτερικό μέρος του σπιτιού σας και θα σας αναγκάσουν να τους αγαπήσετε. Θυμηθείτε να τους ποτίζετε συχνά, να ψάχνετε συχνά για κίτρινα φύλλα και σαλιγκάρια και να τα αφαιρείτε.

Τα χειμωνιάτικα και τα ανοιξιάτικα φυτά «των παρτεριών» έχουν την τάση να ανθίζουν σε διάφορες φάσεις που εξαρτώνται κυρίως από τη θερμοκρασία. Εσείς κάντε αυτό που πρέπει διατηρώντας τους πανσέδες και τις πριμούλες (ή παναγίτσες) «καθαρά», αφαιρώντας τα μαραμένα άνθη- κάτι που θα τονώσει την άνθισή τους.

Αυτή είναι επίσης η κατάλληλη εποχή για να μετακινήσετε κάποια παρτέρια ή γλάστρες από ένα σημείο σε ένα άλλο, χωρίς να κινδυνεύσουν τα φυτά με το σοκ που συχνά παθαίνουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Επίσης σε ήπια κλίματα, όπως το ελληνικό, οι συστάδες των κλαδιών μπορούν να ξεχωριστούν και να φυτευθούν ξεχωριστά. Επίσης, κλαδέψτε τώρα γενναία τα χειμωνιάτικα φυτά, όπως τα κρανάκια, ώστε μέχρι τον επόμενο χειμώνα αυτά να έχουν δυναμώσει.

Οι πρόωρα ανθίζοντες βολβοί είναι στο στοιχείο τους αυτό το μήνα- κάτι που περιλαμβάνει και τις Ολλανδικές ίριδες, αλλά και αρκετά είδη ανεμόνης. Ακόμα, εξακολουθεί να είναι η εποχή για τη φύτευση κρινοβολβών. Μην φυτεύσετε περισσότερους από πέντε βολβούς σε χώρο μικρότερο των 25 εκατοστών.

Όσοι ενδιαφέρονται για την λιτή, αλλά και εφήμερη ομορφιά των μαργαριτών είναι η εποχή να κάνουν κάτι για αυτό, ώστε το Μάιο να τις δουν να εμφανίζονται, ενώ επίσης για το καλοκαίρι μπορούν να φυτευθούν βολβοί ντάλιας και ή φρέζες.

Επίσης, αν δεν είστε τόσο τυχεροί ώστε να έχετε κήπο, παράλληλα με τα φυτά, μην παραλείψετε να αγοράσετε και τις κατάλληλες γλάστρες, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν άρδην την εικόνα της βεράντας σας. Με μια επίσκεψη σε ένα κατάστημα ειδών κήπου, θα εκπλαγείτε από τις πρωτότυπες ιδέες που υπάρχουν για να φιλοξενήσουν τα λουλούδια σας.



www.in2life.gr 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...