Έρευνα: Ξενοκοιτάει; Δεν είναι και τόσο κακό!

Τι συμβαίνει όταν ο έρωτας δεν είναι τυφλός, αλλά ρίχνει κλεφτές ματιές σε τρίτους; Νέα έρευνα επιβεβαιώνει το ρητό ότι το ξένο είναι πιο γλυκό, και αποδεικνύει ότι αν το μάτι του ή της συντρόφου σας «παίζει», ίσως πρέπει να κάνετε τα «στραβά μάτια».
Όλες οι έρευνες για τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων έχουν δείξει ότι οι άντρες και οι γυναίκες που δεν δίνουν σημασία στους ελκυστικούς άγνωστους, είναι πιο ικανοποιημένοι στις σχέσεις τους και πιο πιθανό να παραμείνουν δεσμευμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η «τυφλότητα» όμως πρέπει να έρχεται φυσικά και να μην είναι αποτέλεσμα εξαναγκασμού, γιατί σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να μειώσει τον βαθμό δέσμευσης σε μία σχέση.

Αυτό είναι το εύρημα της πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Personality and Social Psychology» , η οποία διερεύνησε την υπόθεση «απαγορευμένος καρπός» με μια σειρά πειραμάτων σε δείγμα νεαρών ζευγαριών.

Γράφουν οι ερευνητές: «Όσο οι άνθρωποι θέλουν δουλειές που δεν μπορούν να έχουν, μισθούς που δεν μπορούν να πάρουν και αυτοκίνητα που δεν μπορούν να αγοράσουν, άλλο τόσο μπορεί να επιθυμούν ελκυστικούς άλλους περισσότερο από τον σύντροφό τους αν μπουν σε καταστάσεις που περιορίζουν τη δυνατότητά τους να στρέφουν την προσοχή τους σε γοητευτικούς αγνώστους». Και συνεχίζουν: «Θεωρούμε ότι οι περιορισμοί της δυνατότητας κάποιου να κοιτά ελκυστικούς ξένους, μπορεί να υπονομεύσει τις θετικές διαδικασίες σε μία σχέση, ακόμη κι αν αυτοί οι περιορισμοί είναι ασυνείδητοι».

Στο πρώτο πείραμα που διεξήγαγαν σε δείγμα 42 φοιτητών-εκ των οποίων οι 25 ήταν γυναίκες- οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν ασυνείδητα αποτραπεί να κοιτούν ελκυστικά πρόσωπα σε μία οθόνη, ανέφεραν στη συνέχεια μικρότερο βαθμό ικανοποίησης από τη σχέση τους και πιο θετική στάση απέναντι στην απιστία, συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Επόμενο πείραμά τους έδειξε ότι όταν τα άτομα δεν έχουν τη δυνατότητα να κοιτούν εκπροσώπους του αντίθετου φύλου, είναι πιο πιθανό να τους θυμούνται παρά το γεγονός ότι η ματιά τους ήταν φευγαλέα. Στο τελευταίο τους πείραμα, οι ερευνητές βρήκαν ότι η απαγόρευση έκανε τους συμμετέχοντες πιο ευάλωτους στη γοητεία τρίτων προσώπων. Τα συμπεράσματα ίσχυαν τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες.

Αν και το εμφανές μειονέκτημα της έρευνας είναι ότι πραγματοποιήθηκε σε νεαρούς φοιτητές με μικρής σχετικά διάρκειας σχέσεις, ενώ η δέσμευση μεταξύ συντρόφων ενδυναμώνεται με το πέρασμα του χρόνου, το μήνυμα παραμένει το ίδιο: αν το έτερον ήμισυ «χαζεύει» διαρκώς, τότε το πρόβλημα έγκειται στη σχέση, για την επιτυχία της οποίας απαιτείται σκληρή δουλειά και συνεχής επικοινωνία.


www.in2life.gr



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...