Αιθέρια έλαια: Μια φυσική απάντηση στο άγχος

Εάν νιώθετε ένταση και stress στην καθημερινότητά σας, ή εάν διανύετε μια δύσκολη περίοδο άγχους και πίεσης, σας προτείνουμε κάποιους απλούς τρόπους να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια και άμεσα να νιώσετε ”τη διαφορά”.

Tι είναι τα αιθέρια έλαια; Είναι η ”ψυχή” κάθε φυτού, δηλαδή οι ουσίες εκείνες στις οποίες αποδίδεται η χαρακτηριστική μυρωδιά και το άρωμά του.
Κάθε αιθέριο έλαιο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες, και ως εκ τούτου η χρήση του ενδύκνειται για διαφορετικούς λόγους.
Κάντε μια βόλτα σε καταστήματα φυτικών καλλυντικών και σε φαρμακεία, ενημερωθείτε για τις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων που κυκλοφορούν στην αγορά, και διαλέξτε εκείνο που ταιριάζει στις ανάγκες σας.
Εαν αναζητάτε τρόπο να λυτρωθείτε από το άγχος και να χαλαρώσετε, σας προτείνουμε να διαλέξετε ανάμεσα σε λεβάντα (lavender), yarrow, ylang-ylang, κυπαρίσσι (cypress), palmarosa, και φασκόμηλο (clary sage).
Ο μηχανισμός δράσης των αιθέριων ελαίων στηρίζεται στην απορρόφησή τους από το δέρμα, που φθάνουν έτσι στο κυκλοφορικό σύστημα, αλλά και μέσω της οσμής, που φθάνουν γρήγορα στα εγκεφαλικά κέντρα, τα οποία επηρεάζουν την έκκριση των ορμονών και των νευροδιαβιβαστών, και κατ’επέκταση επηρεάζουν τον ψυχισμό μας.
Τρόποι χρήσης: Μασάζ, Μπάνιο, Σάουνα, Κομπρέσσες, Εισπνοές, Αρωματικά σπρέυ χώρου, και καυστήρες.
Ακολουθείστε κάποιους από τους τρόπους που σας προτείνουμε στη συνέχεια:
Μασάζ: Η πιο δημοφιλής χρήση των αιθέριων ελαίων. Θα πρέπει να θυμάστε ότι σχεδόν κανένα αιθέριο έλαιο, δεν πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με το δέρμα, γιατί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Αραιώστε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου, σε λάδι βάσης. Για βάση μπορείτε να διαλέξετε αμυγδαλέλαιο (almond oil), λάδι αβοκάντο (avocado), καρότο (carrot), καλέντουλα (calendula) κ.α.
Η ενδεδειγμένη αναλογία για ένα μασάζ είναι 4-6 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 10 ml (2 κουταλιές του γλυκού) λάδι βάσης.
Μπάνιο: Αναμίξτε 10 ml αμυγδαλέλαιο και 4-6 σταγόνες αιθέριο έλαιο. Αφήστε το ζεστό νερό να τρέξει, προσθέστε τα έλαιά σας, και βουλιάξτε μέσα στο νερό, για περίπου 10-15 λεπτά. Με την επίδραση της ζεστής θερμοκρασίας του νερού, οι πόροι του δέρματος διαστέλλονται, βοηθώντας έτσι τα ενεργά στοιχεία των ελαίων να εισχωρήσουν καλύτερα στο δέρμα.
Προσθέστε τα έλαια, αμέσως μόλις το νερό αρχίσει να τρέχει. Έτσι, απελευθερώνονται καλύτερα οι ευεργετικές τους ιδιότητες, και η εισπνοή των ατμών γίνεται ιδιαίτερα ευχάριστη.
Εναλλακτικά, μπορείτε να γεμίσετε μια λεκάνη με ζεστό νερό, προσθέστε 4-6 σταγόνες αιθέριο έλαιο (κατά προτίμηση λεβάντα), και απολαύστε ένα χαλαρωτικό ποδόλουτρο για 10 λεπτά. Σύντομος, αλλά και αποτελεσματικός τρόπος για χαλάρωση.
Δημιουργείστε το δικό σας μίγμα αιθέριων ελαίων κατά του stress.
Είναι σίγουρο ότι θα νιώσετε υπέροχα!
2 σταγόνες basil
4 σταγόνες Clary sage
4 σταγόνες lavender
4 σταγόνες Neroli
2 σταγόνες palmarosa
Μασάζ: Προσθέστε το μίγμα σας σε 30 ml αμυγδαλέλαιο, και απολαύστε ένα χαλαρωτικό μασάζ.
Μπάνιο: Διπλασιάστε τις ποσότητες των αιθέριων ελαίων, και προσθέστε 30 ml αμυγδαλέλαιο. Το 1/3 της συνολικής ποσότητας, είναι αρκετό για ένα μπάνιο. Φυλάξτε το υπόλοιπο για την επόμενη φορά*

Σάουνα: Προσθέστε 20-40 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέσα στο νερό που βρέχετε τις θερμομονωτικές πέτρες. Καλή επιλογή είναι το κυπαρίσσι.
Αρωματικά σπρέϋ χώρου: Φτιάξτε το δικό σας σπρέϋ χώρου. Γεμίστε με νερό μέχρι τη μέση, μια πλαστική συσκευή με προωθητικό (όπως η πλαστική συσκευή για τα φυτά), και προσθέστε 40-60 σταγόνες αιθέριο έλαιο. Επιλέξτε την λεβάντα.
Καυστήρες: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους ειδικούς καυστήρες αιθέριων ελαίων που θα βρείτε σε καταστήματα καλλυντικών. Τοποθετείστε μια μικρή ποσότητα ζεστού νερού στην κατάλληλη υποδοχή, και προσθέστε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου. Εκτός από yarrow, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα άλλα αιθέρια έλαια που σας προτείναμε παραπάνω.
Τα αιθέρια έλαια μας χαρίζουν την ευεργετική τους βοήθεια χωρίς κανέναν κίνδυνο, αρκεί να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες. Εάν έχετε υψηλή πίεση, υποφέρετε από κάποιες αλλεργίες, ή εάν διανύετε περίοδο εγκυμοσύνης, πριν χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι μπορείτε με ασφάλεια να ευεργετηθείτε από τα οφέλη τους.
Φυλάξτε τα αιθέρια έλαια σε μέρος σκιερό, μέσα σε σκούρα γυάλινα μπουκάλια, μακριά από φως, υψηλή θερμοκρασία, οξυγόνο, και κυρίως τον ήλιο. Στις συνθήκες αυτές μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 2 χρόνια.


www.in2life.gr 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...