ΕΔΔΑ: Γαλλική καταδίκη για εξαναγκασμό ασθενούς να εισαχθεί σε νοσοκομείο


Το 2006, η τότε ασθενής, Μαρί Κλοντ Πατού, υποχρεώθηκε παρά τη θέλησή της, από τη δημοτική αρχή της πόλης, όπου ζούσε, να εισαχθεί σε νοσοκομείο. Το γεγονός, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια και ως εκ τούτου, η Γαλλία κρίθηκε ομόφωνα ένοχη...




Πιο συγκεκριμένα, σε συνεδρίασή του το Σάββατο (16/04), το ΕΔΔΑ έκρινε ένοχη τη Γαλλία, επειδή ο δήμαρχος της πόλης Βιγιέρ Σεντ Πολ αποφάσισε, στις 30 Μαρτίου 2006, τον υποχρεωτικό εγκλεισμό της ασθενούς σε νοσοκομείο, με βάση τον Γαλλικό Κώδικα Δημόσιας Υγείας.

Οι διατάξεις του Κώδικα προβλέπουν την υποχρεωτική εισαγωγή, σε κλινική ή νοσκομείο, ενός ατόμου, που πάσχει από πρόδηλη ψυχική διαταραχή, η οποία απαιτεί θεραπεία και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των άλλων ή απειλή σοβαρά τη δημόσια τάξη.

Η Πατού και ο σύζυγός της προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για το γεγονός ότι ο εγκλεισμός της αποφασίσθηκε χωρίς τη θέληση της και για το ότι οι γαλλικές δικαστικές αρχές δεν έδειξαν την απαιτούμενη επιμέλεια, να εξετάσουν την αίτηση της, για άμεση απελευθέρωση.

Πράγμαται, εξετάζοντας τα πραγματικά περιστατικά, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι γαλλικές δικαστικές αρχές είχαν κινηθεί με μεγάλη βραδύτητα, στο θέμα της εξέτασης της αίτησης της Μαρί-Κλοντ Πατού, για άμεση έξοδο της από το νοσοκομείο.

Πέραν της δικαίωσης της Πατού, το Δικαστήριο υποχρέωσε την Γαλλία να καταβάλλει 5.000 ευρώ για μη χρηματική ζημιά και 2.500 ευρώ για δικαστικές δαπάνες και έξοδα.



apolitistosteki.blogspot.com 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...