Λευκά είδη «σαν καινούργια» με μικρές πονηριές

Η αγορά λευκών ειδών  είναι ο τρόπος που επιλέγουμε συχνότερα για να ανανεώσουμε  τους χώρους του σπιτιού.  Σε κάθε νοικοκυριό τα κλινοσκεπάσματα, οι πετσέτες και τα μπουρνούζια θεωρούνται σχεδόν «αναλώσιμο» υλικό.
Με μερικά απλά κόλπα μπορούμε να τα αγοράζουμε κατ’ αρχήν σωστά και να τα διατηρούμε για πολύ καιρό σε άριστη κατάσταση.
Επειδή έρχονται σε επαφή με το σώμα μας πολύ συχνά  ο κανόνας όταν αγοράζουμε τα ρουχαλάκια του σπιτιού μας είναι ένας και μοναδικός: Βαμβάκι 100%.
Μπορεί τα λευκά  είδη που περιέχουν λίγο συνθετικό  στην ύφανσή τους να σιδερώνονται ευκολότερα και να στεγνώνουν γρηγορότερα όμως τίποτα απ’ αυτά δεν είναι σημαντικότερο από το να ρισκάρουμε την εμφάνιση μιας αλλεργίας. Εξ’ άλλου οι σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας των βαμβακερών υφασμάτων κατά την ύφανση και τη βαφή τους, έχουν εξαλείψει τα παλιά τους μειονεκτήματα.
Για να δούμε όμως και  μερικά απλά, καθημερινά κόλπα που θα τα διατηρήσουν «σαν καινούργια» για πολλά πολλά χρόνια…


Σεντόνια  και παπλωματοθήκες

1. Πλύνετέ τα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τα σύγχρονα απορρυπαντικά πολυδιαφημίζουν ότι καθαρίζουν τους σκληρότερους λεκέδες σε χαμηλές θερμοκρασίες, πόσο μάλλον τα σεντόνια σας.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες στο πλύσιμο θα κάνουν τα σεντόνια να διατηρήσουν τα χρώματά τους και τα λάστιχα στα κατωσέντονα να μην ξεχειλώσουν.
3. Απλώστε τα καλοδιπλωμένα. Αν ο χώρος που απλώνετε είναι περιορισμένος διπλώστε τα στα δύο ή στα τέσσερα ώστε όσο στεγνώνουν να μην χάνουν τη φόρμα τους και στραβώνουν. Ζητήστε τη βοήθεια του καλού σας ή των παιδιών σας γι’ αυτό. Είναι μια δουλειά που μπορεί να φαίνεται βαρετή και χρονοβόρα, σκεφτείτε όμως πόσο χρόνο θα γλιτώσετε από το σιδέρωμα.
4. Σιδερώστε τα χωρίς να τα τραβάτε. Αφού θα τα έχετε καλοδιπλώσει από πριν, το σιδέρωμα είναι ευκολότερο. Ρυθμίστε το σίδερό σας στην θερμοκρασία που συστήνει ο κατασκευαστής και σιδερώστε τα χωρίς να τα τραβάτε και τους χαλάτε τη φόρμα.


Κουβερλί  και παπλώματα

1. Για όσο καιρό τα έχετε στρωμένα στο κρεβάτι, φροντίστε να τα βγάζετε συχνά στον ήλιο. Επειδή δεν είναι δυνατόν να πλυθούν όλη την ώρα, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσετε καθαρά. Ο ήλιος θα στεγνώσει την υγρασία και θα σκοτώσει τους μικροοργανισμούς που φωλιάζουν στα καλύμματα του κρεβατιού.
2. Πως να τα πλύνετε. Αν έχετε πλυντήριο με μεγάλο κάδο, πλύνετε τα στο γρήγορο και χωρίς στύψιμο πρόγραμμα.
Αν δεν χωρούν στο πλυντήριο γεμίστε την μπανιέρα με χλιαρό νερό και απορρυπαντικό, σηκώσετε τα μπατζάκια σας και επιδοθείτε σε ένα άκρως διασκεδαστικό «πάτημα σταφυλιών». Το πάπλωμά σας θα καθαρίσει, και εσείς θα εκτονωθείτε και θα γυμναστείτε!
Προσοχή: Τα πουπουλένια παπλώματα ΔΕΝ πλένονται με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να τα δώσετε σε  ένα καλό καθαριστήριο για στεγνό καθάρισμα.
3. Αποθηκεύστε τα. Στο εμπόριο υπάρχουν νάιλον σακούλες με ειδική υποδοχή που με την ηλεκτρική σκούπα αφαιρείται ο αέρας. Βάλτε τα σε μια τέτοια. Έτσι θα τα διατηρήσετε φρέσκα μέχρι την επόμενη σαιζόν και θα εξοικονομήσετε και πολύ χώρο στην ντουλάπα σας  . Υπάρχει βέβαια ο παραδοσιακός καλός τρόπος να τα φυλάξετε τυλιγμένα σε ένα παλιό σεντόνι ώστε να «αναπνέουν» για όσο θα μείνουν φυλαγμένα.


Πετσέτες

1. Διαχειριστείτε τις σωστά.  Οι πετσέτες υπάρχουν σε τρεις διαστάσεις, μικρές (χεριών), μεσαίες (προσώπου) και μεγάλες (μπάνιου).  Προμηθευτείτε αρκετές πετσέτες χεριών και παροτρύνετε την οικογένειά σας να χρησιμοποιεί αυτές για τα χέρια και το πρόσωπό τους.
Επειδή είναι μικρότερες, μπορείτε να τις αλλάζετε συχνά και πιάνουν λιγότερο χώρο στο πλυντήριο. Διαλέξτε χρώματα που να ταιριάζουν με τα πλακάκια του μπάνιου ας και με τα υπόλοιπα σετ που ήδη έχετε ώστε να δημιουργείται στο μπάνιο μια αίσθηση τάξης και ομοιομορφίας.
2. Προμηθευτείτε μερικές ολόλευκες πετσέτες προσώπου. Θα σας χρησιμεύσουν σαν «μπαλαντέρ» σε διάφορες περιπτώσεις (όταν έχετε φιλοξενούμενους, τραπέζι με πολύ κόσμο κτλ). Οι λευκές πετσέτες μπορούν στη συνέχεια να πλυθούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες για λόγους απολύμανσης.
3. Πλύνετε τις σε χαμηλές θερμοκρασίες. Θα τις διατηρήσετε έτσι αφράτες για περισσότερο καιρό.
4. Σιδερώστε τις με κρύο σίδερο. Σιδερώστε τις πετσέτες αφού έχετε τελειώσει το σιδέρωμα όλων τον υπολοίπων ρούχων. Με αυτόν τον τρόπο το πέλος τους δεν θα «καθίσει».
5. Βάζετε τις φρεσκοπλυμένες στο κάτω μέρος του ραφιού. Έτσι όποιος ανοίξει το ντουλάπι για να πάρει μια καθαρή πετσέτα, θα πάρει από τις πάνω και οι πετσέτες σας θα χρησιμοποιούνται όλες με τη σειρά.

Η επιλογή σε λευκά  είδη και η σωστή τους συντήρηση  είναι πολύ απλή υπόθεση. Επιστρατεύστε  το καλό σας γούστο όταν τα αγοράζετε, δώστε μεγάλη βάση να είναι βαμβακερά  και μόνο και υιοθετήστε μερικές  καθημερινές απλές συνήθειες  που θα κάνουν τα λευκά σας είδη να φαίνονται καινούργια για χρόνια.


fe-mail.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...