Πώς να καλλιεργήσετε καλάντιουμ

Τα καλάντιουμ (καλάδια) είναι τροπικά φυτά που εντυπωσιάζουν κυρίως για το φύλλωμά τους. Συναντώνται σε μια ποικιλία χρωμάτων και χρωματικών συνδυασμών.

Είναι ενδημικά στην Νότια Αμερική και φυτρώνουν στις όχθες του Αμαζόνιου. 



Τα βασικά χρώματά τους είναι είναι λευκό, ροζ και κόκκινο, αλλά τα περισσότερα είδη καλάντιουμ έχουν το δικό τους μοναδικό χρωματικό συνδυασμό από δύο ή περισσότερα από τα παραπάνω χρώματα.

Τα καλάντιουμ μπορούν να ευδοκιμήσουν σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και προσθέτουν εξωτικό χρώμα στον κήπο σας.

Οι περισσότερες ποικιλίες προτιμούν σκιερές ή  ημισκιερές περιοχές, ωστόσο υπάρχουν και μερικές που αντέχουν στον ήλιο.

Τα καλάντιουμ συχνά χρησιμοποιούνται σαν φυτά μπορντούρας, σε παρτέρια. Επίσης ταιριάζουν υπέροχα σε ζαρντινέρες, στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.

Οι κόνδυλοι, φυτεύονται συνήθως όταν η θερμοκρασία στο έδαφος είναι αρκετά υψηλή. Από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο είναι η καλύτερη περίοδος. Ωστόσο μη διστάσετε να φυτέψετε κονδύλους καλάντιουμ και αργότερα, κατά τον Ιούνιο. Θα έχετε απλώς πιο όψιμα φυτά.

Το φύτεμα των κονδύλων είναι πολύ εύκολο. Φυτέψτε τους ρηχά στο έδαφος, 5 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια με τα ματάκια προς τα πάνω. Διατηρείτε το έδαφος υγρό, όλη την περίοδο. Λιπαίνετε με λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης κάθε έξη εβδομάδες.

Όταν το φυτό ωριμάσει και αρχίζει να ρίχνει τα φύλλα του γύρω στο φθινόπωρο περιορίστε το πότισμα και ξεθάψτε τους κονδύλους για να αεριστούν για μια εβδομάδα περίπου.

Μετά αποθηκεύστε τους σε μέρος χωρίς υγρασία, και με θερμοκρασία πάνω από 13 °C. Έτσι μπορείτε να τους ξαναφυτεύσετε την επόμενη άνοιξη.

Να έχετε όμως υπόψη σας ότι την επόμενη χρονιά το φύλλωμα των φυτών σας δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακό, γι' αυτό αν θέλετε πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα θα πρέπει να αντικαταστήσετε τους παλιούς κονδύλους με καινούριους.

Τα καλάντιουμ μπορείτε να τα διατηρήσετε και μέσα στο σπίτι σαν φυτά εσωτερικών χώρων. Η εντυπωσιακή όψη τους, και διάφορες παραλλαγές τους προσθέτουν ζεστασιά σε κάθε σπίτι. Μπορείτε να τα διατηρείτε σε γλάστρες, τις οποίες μπορείτε να τοποθετήσετε έξω όταν έρθει το καλοκαίρι.

Αξίζει να τα δοκιμάσετε. Είναι τόσο εύκολα φυτά που ακόμα και οι πρωτάρηδες μπορούν να τα καταφέρουν. 





www.valentine.gr 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...