Η γυμναστική στην εγκυμοσύνη!

Το ήξερες ότι η γυμναστική στην περίοδο της εγκυμοσύνης σε βοηθάει μετά τη γέννα να αναρρώσεις πιο εύκολα;
Ποια είναι η ιδανικότερη γυμναστική; Βοηθάει το μωρό; Ο γυναικολόγος Δημήτρης Μπιλάλης γράφει όλα όσα πρέπει να ξέρεις...
 
Η άσκηση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά ωφέλιμη τόσο για την μέλλουσα μητέρα όσο και για το μωρό.
 
Τι σου προσφέρει η άσκηση όταν είσαι έγκυος:
-μπορεί να βελτιώσει το μυικό τόνο
-να δυναμώσει την καρδιακή λειτουργία της εγκύου
-τη βοηθά να διατηρήσει ή και να καλυτερεύσει την εμφάνιση και τη στάση του σώματός της
-συμβάλλει σημαντικά στην καλή της διάθεση και ενέργεια.
 
Όλα αυτά συνδυαστικά οδηγούν στην ανακούφιση αρκετών συμπτωμάτων που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 
Δυστυχώς, οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν πως ακόμα και η ήπια άσκηση θα τους προσθέσει έξτρα κούραση στην ήδη υπάρχουσα εξαιτίας της εγκυμοσύνης.
Η αλήθεια όμως είναι ακριβώς το αντίθετο! Μια γυναίκα υγιής αλλά γυμνασμένη, κουράζεται πολύ λιγότερο από μία εντελώς αγύμναστη.
 
SOS!
Επιπλέον, η άσκηση τονώνει τους μύες που απαιτούνται για τον τοκετό, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, και βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση της γυναίκας μετά τη γέννα.
 
Τα είδη άσκησης με τα οποία μπορεί να ενασχοληθεί μια γυναίκα, εξαρτώνται κυρίως από τη φυσική της κατάσταση και από το αν γυμνάζεται ή όχι πριν την εγκυμοσύνη.
 
ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΥΜΝΑΖΟΣΟΥΝ ΠΡΙΝ
Σίγουρα η περίοδος της εγκυμοσύνης δεν είναι η καταλληλότερη για να ξεκινήσει κάποια άσκηση βαριάς μορφής.
 
Μπορείς να κάνεις: 
-κολύμπι
-βάδισμα
-και τα προγεννητικά μαθήματα
 
ΕΑΝ ΓΥΜΝΑΖΟΣΟΥΝ ΠΡΙΝ:  
Εάν ήδη γυμνάζεσαι, μπορείς να συμπεριλάβεις στο πρόγραμμά σου:
-στατικό ποδήλατο
-αεροβική γυμναστική χαμηλής έντασης
-τέννις (ιδιαίτερα σε ζευγάρια)
 
Προσοχή!
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφύγεις την ύπερθέρμανση και να πίνεις πολλά υγρά. Επιπλέον, όσο η κοιλιά μεγαλώνει και η ισορροπία χάνεται ευκολότερα, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην κάθε άσκηση, κυρίως στα απότομα σταματήματα.
 
Πριν ξεκινήσεις... 
Πριν ξεκινήσει η έγκυος κάποιο πρόγραμμα, πρέπει οπωσδήποτε να το συζητήσει με το γυναικολόγο της προκειμένου από κοινού να αποφασίσουν τι είναι σωστό για εκείνη, για το επίπεδο της φυσικής της κατάστασης και την κατάσταση της εγκυμοσύνης της.
 
Πότε πρέπει να διακόψεις την άσκηση;
Στην περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα όπως αιμορραγία, προηγούμενες πρόωρες αποβολές, λιποθυμικές τάσεις, έντονο κοιλιακό άλγος και αίσθημα υπερβολικής (πέραν του φυσιολογικού και αναμενόμενου) κόπωσης, τότε η γυναίκα οφείλει να ενημερώσει άμεσα το γυναικολόγο της και πιθανώς να πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε δραστηριότητα.
 
Η τέλεια άσκηση!
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός γυναικών βρίσκουν ιδιαίτερα ευεργετικές δραστηριότητες όπως η γιόγκα, το τάϊ-τσι και το πιλάτες.
Αυτές οι μορφές άσκησης μπορούν να κάνουν θαύματα στην αντιμετώπιση του στρες της εγκυμοσύνης και να διδάξουν στις έγκυες πολύ απλές μα αποτελεσματικές μεθόδους χαλάρωσης. Πάντα όμως σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
 
Ποια αθλήματα πρέπει να αποφεύγεις
Σίγουρα, η περίοδος της εγκυμοσύνης δεν ενδείκνυται για την ενασχόληση με σπορ τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε οποιασδήποτε μορφής τραυματισμό ή πέσιμο που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοιλιακή χώρα ή να «ταρακουνήσει» σε άσχημο και επικίνδυνο βαθμό το μωρό.
Έτσι, αθλήματα όπως το σκι (στο χιόνι ή τη θάλασσα), το μπάσκετ, το βόλεϋ ή η ιππασία καλό είναι να αποφεύγονται.
 
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε άσκηση! 
1. Πριν ξεκινήσετε, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να προθερμανθεί σωστά.

2. Η άσκηση πρέπει να αυξάνει σε ένταση σταδιακά.

3. Προσπαθήστε να ελέγχετε το σφυγμό σας περίπου κάθε 20 λεπτά.
Ο σφυγμός καλό είναι να μη ξεπερνάει τους 120-140 παλμούς το λεπτό (π/λ) . Αν ο σφυγμός ξεπεράσει τους 140 π/λ, πρέπει να σταματήσετε ή να μειώσετε την ένταση ούτως ώστε ο σφυγμός να πέσει κάτω από τους 90 π/λ.

4. Σε όλη τη διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να είσαστε σε θέση να μιλάτε χωρίς να σας κόβεται η ανάσα.
Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μειώστε την ένταση της άσκησης μέχρι να το καταφέρετε.

5. Μη γυμνάζεστε σε πολύ ζεστό περιβάλλον και να προσπαθήσετε να διατηρείτε τον περιβάλλοντα χώρο σχετικά δροσερό.
Τα ρούχα σας είναι προτιμότερο να είναι βαμβακερά ώστε το δέρμα να αναπνέει. Εννοείται ότι φοράτε το κατάλληλο για τη στήριξη του στήθους σας στηθόδεσμο. Επίσης, αποφύγετε τη γυμναστική σε πολύ ζεστό νερό και την παραμονή σας σε χαμάμ ή σάουνα.

6. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να υπερθερμανθεί και σταματήστε να γυμνάζεστε όταν νιώσετε κούραση.

7. Πίνετε νερό και χυμούς σε όλη τη διάρκεια της άσκησης.

8. Μετά τη 16η εβδομάδα εγκυμοσύνης αποφύγετε να πραγματοποιείτε ασκήσεις ανάσκελα (με την πλάτη στο πάτωμα), γιατί έτσι μειώνεται η παροχή αίματος στη μήτρα και τον πλακούντα.

9. Όταν τελειώσετε την άσκηση, καλό είναι να μη σηκωθείτε αμέσως αλλά να παραμείνετε ξαπλωμένη στο πλάι, στο αριστερό σας πλευρό για περίπου 15 λεπτά.
 
Το πιο σημαντικό είναι να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που σας κάνει να νοιώθετε ευχάριστα και σας απομακρύνει το άγχος της εγκυμοσύνης!
 
Μην ξεχνάτε!!!
Η περίοδος αυτή της ζωής σας είναι η πιο κατάλληλη για να να ηρεμήσετε, να έρθετε σε επαφή με τον εσωτερικό σας κόσμο και να καταλάβετε κάθε «μαγική» αλλαγή που συμβαίνει στο σώμα σας τους 9 μήνες που διαρκεί η εγκυμοσύνη!
 
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...