"Eλεύθερες και ωραίες..."

Όταν επενδύουμε σε μία αδιέξοδη σχέση... Δεν είναι λίγες οι ωραίες και ελεύθερες γυναίκες που πιάνονται στα δίχτυα κάποιων παντρεμένων. Πέφτουν τυχαία στα δίχτυα της γοητείας τους ή μήπως ψάχνουν να τους βρουν;Τι επιδιώκουν και τελικά τι κερδίζουν και οι δυο μέσα από αυτήν τη σχέση; Μήπως καταλήγουν σε αδιέξοδες και οδυνηρές καταστάσεις ή εντάσσονται μέσα στις νόρμες ενός γοητευτικού παιχνιδιού;

Ένα τραγούδι λέει «στους δυο τρίτος δεν χωρεί». Τι γίνεται όμως όταν το τρίτο άτομο είναι γοητευτικό, νέο και ελεύθερο; Όπως φαίνεται τα πράγματα έχουν αλλάξει, και η υποψία ότι οι και παντρεμένοι έχουν ψυχή επιβεβαιώνεται. Πόσο γοητευτικά μπορεί να είναι τα δίχτυα ενός παντρεμένου άντρα, ώστε να παρασύρουν μια νέα ελεύθερη γυναίκα; Ή μήπως κι εκείνες έχουν τους δικούς τους λόγους και αφήνονται στο επικίνδυνο ξελόγιασμα;

Οι ελεύθερες και ωραίες απολαμβάνουν τον έρωτα χωρίς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις έχοντας σχέση με ένα παντρεμένο άνδρα. Εκείνοι με τη σειρά τους αναζητούν την επιβεβαίωση και μια έντονη ζωή, μέσα από μια εξωσυζυγική σχέση. Η βέρα στο δεξί θα αποτελεί πάντα πόλο έλξης για τις γυναίκες νεαρής ηλικίας. Μέσα από αυτές τις σχέσεις ωστόσο επαναπαύονται με αποτέλεσμα να μην αναζητούν εκείνο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Ένας δεύτερος ερωτικός σύντροφος δεν είναι η λύση για να καλύψει κάποιος το έλλειμμα στον έγγαμο βίο του.

Τι συμβαίνει όμως όταν η απλή περιπέτεια μετατραπεί σε έναν μεγάλο έρωτα;
Τότε τα πράγματα αλλάζουν και ο έγγαμος άντρας είναι καλύτερο να ανακοινώσει τη σχέση του ευθαρσώς στη σύζυγό του, παρά να παραιτηθεί από φόβο, ζώντας μια ζωή εγκλωβισμένος σε κάτι που θα τον φθείρει…

«Μια γυναίκα μπλέκει στα δίχτυα ενός παντρεμένου, γιατί νιώθει την ανάγκη της επιβεβαίωσης, χωρίς να επενδύει σε ελπίδες για ισόβια δέσμευση», αναφέρει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη - Κουτελιέρη. «Όσο έξυπνες και όμορφες κι αν είναι κάποιες γυναίκες, αν δεν έχουν μάθει να αγαπούν τον εαυτό τους, δεν θα αναζητήσουν το καλύτερο που τους αξίζει, από τον φόβο της πιθανής απόρριψης». Η αγκαλιά ενός παντρεμένου προσφέρει αποδοχή, αγάπη, περιπέτεια, αλλά και μια σχέση χωρίς επιπλέον απαιτήσεις και δεσμεύσεις. Στην ίδια λογική κινούνται και οι άνδρες που δημιουργούν μια παράλληλη σχέση με μια γυναίκα μικρότερης ηλικίας.

Η ανάγκη της επιβεβαίωσης είναι ο σημαντικότερος λόγος που υποκινεί και τις δυο πλευρές σε μια εξαρχής καταδικασμένη σχέση. «Μια γυναίκα θέλει να αισθάνεται ότι αξίζει, με αποτέλεσμα να διεκδικεί υποσυνείδητα τον σύντροφο μιας άλλης. Γνωρίζοντας πως είναι δεσμευμένος δεν της επιτρέπεται επισήμως να κάνει όνειρα και να έχει προσδοκίες. Ζει απλώς έναν έντονο και απαγορευμένο έρωτα, χωρίς να επενδύει σε ελπίδες για μονιμότητα, ή αποκατάσταση», υποστηρίζει η Χρυσούλα Μαυράκη-Κουτελιέρη. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν η καρδιά απορρίπτει τις ταμπέλες δεσμευμένος, παντρεμένος και αρχίζει να απαιτεί πράγματα που γνώριζε ότι είναι απαγορευμένα. Τότε πιέζει το alter ego που μη μπορώντας να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, η σχέση φτάνει στο απροχώρητο και καταλήγει στον οδυνηρό χωρισμό.

Όταν αγαπάς τον άλλον, θέλεις να περνάς λίγες ώρες μαζί του, αλλά διστάζεις να τον ενοχλήσεις γιατί γνωρίζεις την κατάσταση και όλο αυτό σε κάνει κουρέλι και αναγκάζεσαι να το σταματήσεις. Υπάρχουν βέβαια και κάποια κοριτσάκια που επιβεβαιώνονται μέσα από έναν παντρεμένο, επιδεικνύοντας τη σχέση τους. Λένε στις φίλες τους «θα τον πάρω εγώ από τη γυναίκα του», «εγώ είμαι καλύτερη από εκείνην» και μόλις εκείνος χωρίσει τον παρατάνε. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που επιδιώκουν συστηματικά σχέση με νεαρές και ελεύθερες γυναίκες, θεωρώ ότι είναι ένα «είδος γυναίκας» που ανεξαρτήτως ηλικίας αναζητά επιβεβαίωση και περιπέτεια». Μια νέα και όμορφη γυναίκα εγκλωβίζεται πιο εύκολα στα δίχτυα ενός παντρεμένου, λόγω έλλειψης αυτοεκτίμησης η οποία την κάνει να αποζητά κάτι λιγότερο δυνατό και ανταγωνιστικό. Βολεύεται, θα λέγαμε, σε έναν εξαρχής καταδικασμένο έρωτα. «Ευτυχώς δεν επιθυμούν όλες οι ελεύθερες γυναίκες να έχουν σχέσεις με παντρεμένους.

Οι άντρες κατά τη γνώμη μου επιβεβαιώνονται μέσα από σχέσεις που κάνουν με νεαρές και ελεύθερες γυναίκες. . Οι περισσότερες ενδεχομένως προτιμούν μια τέτοια σχέση αφού με αυτόν τον τρόπο δεν διακινδυνεύουν να απορριφθούν από τον ερωτικό τους σύντροφο.

Ο ανταγωνισμός που γεννάται με τη νόμιμη σύντροφο του έγγαμου άνδρα δίνουν στη νεαρή γυναίκα μικρές ενέσεις αυτοπεποίθησης και επιβεβαίωσης. Τις ίδιες τονωτικές σταγόνες παίρνουν και οι άνδρες που μπλέκουν με μια αρκετά χρόνια μικρότερη, ελεύθερη και ωραία γυναίκα. Ονειρεύονται να την πλάσουν σύμφωνα με το ιδεώδες τους.

Προσπαθούν να καλύψουν τις απαιτήσεις τους διαμορφώνοντας τη νεαρή σύντροφο, όπως οι ίδιοι επιθυμούν. Αποτελεί για αυτούς ένα εύπλαστο υλικό στο οποίο επενδύουν ψυχικά και σωματικά. Δημιουργείται λοιπόν μια σχέση εξάρτησης όμοια με εκείνη που εμφανίζεται ανάμεσα σε έναν καλλιτέχνη και το έργο του. «Ένας δεσμευμένος άντρας», θεωρεί ο ηθοποιός Κρατερός Κατσούλης, «όταν υπάρχει και σε μια δεύτερη σχέση, τότε σημαίνει ότι δεν είναι καλά με τη δική του σχέση. Όλοι χρειαζόμαστε αγάπη και αγκαλιά και κάθε άνθρωπος το αναζητά με τον δικό του τρόπο, αλλά αυτές οι παράλληλες σχέσεις ταλαιπωρούν και οδηγούν σε αδιέξοδες καταστάσεις». Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις όπου ένας άνδρας κρύβει από τη νεαρή σύντροφό του τον γάμο του, εμπλέκοντας την εν αγνοία της σε αυτό το παιχνίδι. Κι εκείνοι που τον ομολογούν, προφασίζονται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στον γάμο τους, αδυναμία κατανόησης και παράλληλα ένα διαζύγιο που βρίσκεται διαρκώς προ των πυλών. Οι νέες γυναίκες σε αυτήν την περίπτωση εθελοτυφλούν και στρουθοκαμηλίζουν, αν και γνωρίζουν την πραγματική αλήθεια.

Έτσι, αναλώνονται σε ένα παιχνίδι του οποίου τους κανόνες θέτει μόνο ο άλλος παίκτης, σύμφωνα με τα δικά του συμφέροντα. Θα πρέπει να είναι επιλεκτικές και να μην ενδίδουν σε βολεμένους ανθρώπους που φοβούνται να κάνουν υπερβάσεις στη ζωή τους. Μια τέτοια σχέση, όσο κι αν έχει πραγματικά συναισθήματα, μεγάλο πάθος κυρίως στην αρχή δεν θα λειτουργήσει ευεργετικά για κανένα από τους δυο συντρόφους. Το τέλος θα πονέσει, γιατί οι ενοχές και οι τύψεις θα υπερκαλύψουν συναισθήματα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...