Πως να γίνετε το φωτεινό παράδειγμα

Οι αριθµοί το δηλώνουν κατηγορηµατικά: το 14 έως 20% της κατανάλωσης ενέργειας σε ένα µέσο σπίτι αφορά στο φωτισµό του. Λαµβάνοντας µέτρα για τον περιορισµό αυτού του ποσοστού, συµβάλλετε στη µείωση εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ παράλληλα µειώνετε τα έξοδά σας.
Σίγουρα ο επαρκής φωτισµός µιας κατοικίας προσθέτει πολλούς πόντους στην αίσθηση της ασφάλειας. Έχετε όµως σκεφτεί πόσο µεγάλο είναι το τίµηµα για το περιβάλλον και την… τσέπη σας; Μια προσεκτική µατιά στις καθηµερινές µας συνήθειες αποκαλύπτει ότι οι ανάγκες για φωτισµό θα µπορούσαν να καλυφθούν µε την κατανάλωση λιγότερης ηλεκτρικής ενέργειας. Για να καταλάβετε τι σηµαίνει αυτό στην πράξη, σκεφτείτε το εξής: Σύµφωνα µε στοιχεία του 2006, αντικαθιστώντας πέντε λαµπτήρες πυρακτώσεως µε πέντε εξοικονόµησης ενέργειας (CFL), η µείωση εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα θα µπορούσε να αγγίξει τα 356 κιλά το χρόνο, ενώ η ετήσια εξοικονόµηση χρηµάτων από τη µειωµένη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύµατος θα ήταν –µε µετριοπαθείς υπολογισµούς– περίπου 35 ευρώ. Και βέβαια, µην ξεχνάτε ότι η αντικατάσταση των λαµπτήρων πυρακτώσεως είναι ένα µονάχα από τα µέτρα που µπορείτε να λάβετε.

Ήλιε µου, ήλιε µου Πριν αρχίσετε να ανάβετε τα φώτα, αναλογιστείτε αν αξιοποιείτε επαρκώς το φυσικό φως στη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Συνηθίζετε να ανοίγετε τα στόρια κατά τη διάρκεια της ηµέρας; Σηκώνετε τις τέντες όταν ο ήλιος «πλησιάζει» τον ορίζοντα; Μπορεί να είναι κουραστικό να ανεβάζετε και να κατεβάζετε τις τέντες καθηµερινά, ωστόσο θα σας εξασφαλίσει µερικά (αρκετά) λεπτά φυσικού φωτισµού, οπότε θα συµβάλει σηµαντικά στη µείωση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύµατος.

Τσάµπα καίει η λάµπα Πριν από µερικές δεκαετίες, θα φαινόταν σαν ένδειξη τσιγκουνιάς να σβήνετε το φως όταν πρόκειται να λείψετε για αρκετά λεπτά από ένα δωµάτιο. Πλέον, αποτελεί αναγκαιότητα και απόδειξη περιβαλλοντικής συνείδησης.

Στον κήπο Πέρα από τα συµβατικά συστήµατα φωτισµού εξωτερικών χώρων, τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους φωτιστικά µε ηλιακούς συλλέκτες. Τα φωτιστικά αυτά δεσµεύουν την ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ηµέρας και την αξιοποιούν το βράδυ, παράγοντας φως. Η τοποθέτησή τους γίνεται εύκολα και δεν απαιτεί πολύπλοκες συνδέσεις. Ωστόσο, η ισχύς τους δεν είναι αρκετή να καλύψει πολύ µεγάλες επιφάνειες.
Κάτω από το ράφι Στα σκοτεινά σηµεία της κουζίνας ή της ντουλάπας, όπως είναι κάτω από τα ράφια, µπορείτε να τοποθετήσετε φωτιστικά που λειτουργούν µε µπαταρίες, αντί να συνδέσετε ένα λαµπτήρα. Μην ξεχάσετε, ωστόσο, ότι οι µπαταρίες, όταν αδειάσουν, πρέπει να απορριφθούν σε συγκεκριµένους κάδους. Όχι στους κάδους της γειτονιάς σας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...