Ζήλια και αυτοκαταστροφή!

Γιατί ένα άτομο ζηλεύει; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί ; Η ζήλια είναι αποτέλεσμα της κακής γνώμης που μπορεί να έχει κάποιος για τον εαυτό του αλλά και αποτέλεσμα της συνεχούς αρνητικής αυτοκριτικής. Η συνεχής κριτική προς τον εαυτό μας που συνεχώς τον βρίσκει ανεπαρκή ως προς τις επιδόσεις του, την εμφάνιση του, την προσωπικότητα και τα αποκτήματα του μας οδηγεί σταθερά προς την ζήλια και την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.
Δυστυχώς στηρίζουμε την αυτοεκτίμηση μας στα λάθος πράγματα. Συνήθως η αυτοεκτίμηση μας στηρίζεται στο αν πήραμε προαγωγή στην δουλειά μας, αν βγάζουμε πολλά λεφτά, αν είμαστε πιο όμορφοι ή πιο πετυχημένοι από τους γύρω μας. Η πραγματική αυτοεκτίμηση δεν στηρίζεται σε υλικά αγαθά αλλά στην δύναμη που πηγάζει από μέσα μας, στο ξεκαθάρισμα του ποιοι πραγματικά είμαστε σαν άνθρωποι, στο πόσο πραγματικά τα έχουμε βρει με τον εαυτό μας και στο πόσο η ζωή μας βασίζεται πάνω σε προσωπικές αξίες και αρχές. Συνήθως η επίκριση προς τον εαυτό μας είναι αποτέλεσμα σύγκρισης μας με τους γύρω μας. Με την αυτοεπίκριση επιτειθόμαστε στον εαυτό μας βρίσκοντας τον κατώτερο από τους γύρω μας, πράγμα που με την πάροδο του χρόνου δημιουργεί σύμπλεγμα κατωτερότητας το οποίο και σιγά-σιγά γίνεται ένα μόνιμο συναίσθημα που μας οδηγεί στην ζήλια και στο αίσθημα της ανεπάρκειας και στις προσωπικές μας σχέσεις.

Το άτομο που ζηλεύει σε μια ερωτική σχέση χρησιμοποιεί σαν μέτρο σύγκρισης και επιβεβαίωσης της αξίας του το πόσο ή όχι, αγαπιέται από τους ανθρώπους γύρω του και πιο ειδικά τον/ την σύντροφο του. Η επιδοκιμασία από τον / την σύντροφο το ανεβάζει στα ουράνια ενώ η αποδοκιμασία με οποιοδήποτε τρόπο σημαίνει καταστροφή και αναξιότητα. Η απόρριψη από τον/ την σύντροφο αποτελεί για το ζηλόφθονο άτομο τον μεγαλύτερο εφιάλτη, με τον οποίο τρομοκρατεί συνεχώς τον εαυτό του. Η απόρριψη προς ένα ενήλικο , υγιή και κατασταλαγμένο άτομο είναι απλά δυσάρεστη. Για το ζηλόφθονο άτομο η απόρριψη είναι λόγος πανικού, κρίσης αυτοπεποίθησης ,μερικές φορές βίας και αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς .Πως αποτρέπετε την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά; Διοχετεύοντας όλη την ενέργεια που η ζήλια και ο θυμός μπορεί να προκαλέσουν σε κάτι πραγματικά δημιουργικό που θα σας ανεβάσει σας άτομο και θα σας τονώσει την αυτοπεποίθηση! Το σκεφτήκατε ποτέ αυτό;

Το ζηλόφθονο άτομο σε μια σχέση αναπόφευκτα δημιουργεί μια σχέση αφέντη-δούλου. Πως γίνεται αυτό; Σπάνια αυτός που ζηλεύει κρατάει την ζήλια και τις φοβίες του για τον εαυτό του. Συνήθως τις εκφράζει, πολλές φορές και βίαια, απαιτώντας να βρει λύσεις και απαιτώντας ο/ η σύντροφος να συμμορφωθεί στις απαιτήσεις του. Εξαναγκάζει με λίγα λόγια τον/ την σύντροφο του να ακολουθήσει και να εφαρμόσει συμπεριφορές που πιθανό να του μη αποδεκτές. Προκειμένου όμως να γλιτώσει από τα ξεσπάσματα ζήλιας τις αποδέχεται και καταπιέζεται. Γίνεται δηλαδή δούλος στις επιθυμίες του ζηλόφθονου συντρόφου. Ένα ζηλόφθονο άτομο δεν είναι επίσης καθόλου εύκολο στην συμβίωση. Συνήθως υιοθετεί αντιδημοκρατικές απαιτήσεις, που γι αυτό είναι απόλυτα λογικές. Ελέγχει τα πάντα. Το πότε ο/ η σύντροφος του ήρθε στο σπίτι, με ποιόν μίλησε στο τηλέφωνο, τι έκανε όλη την μέρα και άλλα πολλά. Έτσι με την πάροδο του χρόνου δημιουργεί ένα καθεστώς δικτατορίας στην οποία είναι ο απόλυτος άρχοντας εις βάρος του / της συντρόφου του. Δυστυχώς τα ζηλόφθονα άτομα τείνουν να θεωρούν τον/ την σύντροφο τους ιδιοκτησία τους, πιστεύουν πως τους ανήκουν και δεν νοιάζονται για τα συναισθήματα του/ της συντρόφου τους παρά μόνο για τα δικά τους. Έχουν επίσης 2 κατηγορίες κανόνων : αυτούς για τον εαυτό τους και αυτούς για τους άλλους. Συνήθως, οι κανόνες που αφορούν τον εαυτό τους είναι πολύ πιο ελαστικοί. Δίνουν εντολές και απαιτούν συμμόρφωση. Ο σκλάβος δεν έχει δικαιώματα αλλά μόνο υποχρέωση να ακολουθεί κανόνες!

Δυστυχώς το ζηλόφθονο άτομο είναι ψυχολογικά τυφλό. Τι σημαίνει αυτό ; Είναι πραγματικά εκπληκτικό ότι ζηλόφθονα άτομα είναι συνήθως άτομα όμορφα ,έξυπνα, χαρισματικά ή μορφωμένα ή άτομα ικανότατα σε διάφορους τομείς της ζωή που δυστυχώς αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν την αξία τους και φέρονται στα αγαπημένα τους πρόσωπα με τον χειρότερο τρόπο! Αυτό τα οδηγεί στην αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Ενώ ο χειρότερος φόβος τους είναι να χάσουν το άτομο που αγαπούν έρχονται οι ίδιοι και τον διώχνουν με την συμπεριφορά τους! Δεν κάνουν απλά πράγματα που θα ενοχλήσουν τον/ την σύντροφο τους αλλά συμπεριφέρονται ακραία και γίνονται απόλυτα απωθητικά με οποιοδήποτε κόστος προκειμένου να λάβουν την αποδοχή του / της συντρόφου τους σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά τους. Η αποδοχή της ακραίας συμπεριφοράς τους δίνει προσωρινά την πεποίθηση της αγάπης και της αποδοχής. Και μετά ο ίδιος φαύλος κύκλός της ζήλιας αρχίζει ξανά και ξανά με μοναδικό αποτέλεσμα την θυματοποίηση και την καταπίεση του συντρόφου που πρέπει να συνύπαρξη με το ζηλόφθονο άτομο. Το θύμα, είναι ο θύτης!

Αναγνωρίζετε κάποιες συμπεριφορές δικές σας ή του / της συντρόφου σας στα πιο πάνω; Εάν ναι, τότε χρειάζεται να δείξετε μεγάλη προσοχή σε αυτό το πρόβλημα .Η ζήλια είναι ο πιο βέβαιος τρόπος για να οδηγηθεί μια σχέση στην καταστροφή. Μπορεί πολύ εύκολα και απαρατήρητα να μετατρέψει την αγάπη σε μίσος και μια υπέροχη σχέση σε έναν καθημερινό εφιάλτη χωρίς τέλος. Σε επόμενο άρθρο θα προχωρήσουμε στους τρόπους με τους οποίους ένα ζηλόφθονο άτομο μπορεί να ελέγξει την ζήλια του αλλά και σε τρόπους στους οποίους πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε ένα ζηλόφθονο άτομο προκείμενου να το αφοπλίσουμε από την καταπιεστική συμπεριφορά. Μέχρι τότε, θα πρέπει να αναλογιστούμε το κατά πόσο ο καθένας από εμάς τρέφει αισθήματα ζήλιας που μπορεί να βασανίζουν και να καταπιέζουν τον/ την σύντροφο μας αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό. Η ζήλια μας απομακρύνει από την αγάπη και χτίζει τείχη που το μόνο που μπορούν να καταφέρουν είναι να μας απομονώσουν από αυτούς που πραγματικά αγαπάμε. Πρέπει λοιπόν να την πολεμήσουμε!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...