Σώστε το δέρμα σας κόβοντας το τσιγάρο!

Σώστε το δέρμα σας κόβοντας το τσιγάρο πριν είναι αργά! Μπορεί να φαίνεται λιγότερο σημαντική η ζημιά που προκαλεί το κάπνισμα στην επιδερμίδα, δεδομένου ότι είναι ένοχο επίσης για πιο σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και οι καρδιοπάθειες, ωστόσο το δέρμα μας είναι το πρώτο που καταστρέφεται εξαιτίας του τσιγάρου.
Ωστόσο, επιστήμονες εξηγούν ότι αν σταματήσει κανείς την κακή συνήθεια εγκαίρως, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Οπως λένε ειδικοί, όλες οι ουσίες που «εισβάλλουν» στον οργανισμό μας με κάθε τσιγάρο, όπως μονοξείδιο του άνθρακα και πίσσα, αναγκάζουν τον εγκέφαλό μας να απομακρύνει τις βιταμίνες από το δέρμα μας για να χρησιμοποιηθούν σε πιο απαραίτητα σημεία του οργανισμού. Κάπως έτσι, η απώλεια της βιταμίνης C, που παίζει ρόλο-κλειδί στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο διατηρεί την ελαστικότητα της επιδερμίδας, κάνει το δέρμα πιο πλαδαρό. Η νικοτίνη από την άλλη πλευρά μειώνει τη ροή του αίματος στο κατώτερο στρώμα δέρματος.

Κατά την άποψη λοιπόν των μελών της επιστημονικής κοινότητας, μόνο αν ο καπνιστής σταματήσει το τσιγάρο, μπορεί να αποκαταστήσει τη ζημιά που έχει υποστεί το δέρμα του. Είναι όντως εφικτό όμως αυτό; Ναι, αφού όπως λένε ειδικοί, όσο πιο σύντομα καταπολεμήσει κανείς τον εθισμό του τόσο πιο εύκολα θα επανέλθουν οι φυσιολογικές του λειτουργίες.

Συγκεκριμένα, χρειάζονται περίπου έξι εβδομάδες μετά τη διακοπή του τσιγάρου για να δείξει η επιδερμίδα ανανεωμένη. Αυτό συμβαίνει διότι μόλις ο εθισμένος πετάξει τις χημικές ουσίες που περιέχει το τσιγάρο έξω από το σώμα του, αυξάνεται το οξυγόνο στο δέρμα, καθώς και τα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών του οργανισμού.

Οσον αφορά το τι μπορεί να κάνει κάποιος γενικότερα για να διατηρήσει τη φρεσκάδα της επιδερμίδας του, ο Βρετανός ειδικός Νικ Λόου εξηγεί ότι σημαντικότερο όλων είναι να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά, έτσι ώστε το σώμα μας να έχει περισσότερες βιταμίνες να μεταβολίσει...


www.madata.gr 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...