Εγκυμοσύνη & Γυμναστική

Η εγκυμοσύνη και η γυμναστική είναι δύο έννοιες που σύμφωνα με την ειδικό, την personal trainer Βαρβάρα Σολομωνίδου, πρέπει να συνδυάζονται.

Η εγκυμοσύνη είναι από τις πιο γλυκές και τρυφερές στιγμές μιας γυναίκας. Η διαδικασία που μπαίνει τόσο το ζευγάρι όσο και το σώμα μας είναι καταπληκτική, σχεδόν μαγική.

Βαρβάρα, μπορεί όντως μία εγκυμονούσα να κάνει γυμναστική; Η έγκυος δεν είναι άρρωστη, δεν πάσχει από κάποια ασθένεια ώστε να κινείται, να φέρεται ή και να την αντιμετωπίζουν ως ασθενής. Μπορεί να συνεχίσει να κάνει ό,τι και πριν, εφόσον δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος που αποτελεί και απαγόρευση. Αλλά για όλα αυτά θα πρέπει να συμβουλευτεί κατά πρώτον τον προσωπικό της γυναικολόγο και κατά δεύτερον τον ίδιο της τον εαυτό. Ο γιατρός της με βάση τα αποτελέσματα των μηνιαίων εξετάσεων μπορεί να προτρέψει ή να αποτρέψει την έγκυο από διάφορες δραστηριότητες κ.ά. Το ίδιο το σώμα της εγκύου της στέλνει μηνύματα για το τι συμβαίνει, τι το ενοχλεί, τι το ξεκουράζει, ποιες θέσεις του προκαλούν δυσφορία και δύσπνοια και αμέτρητα άλλα.
Στο όλο πλάνο κάπου εμφανίζεται και η γυμναστική, που έχει γίνει πια τρόπος ζωής σήμερα. Οι περισσότερες γυναίκες που εγκυμονούν δεν σταματούν τη γυμναστική, ενώ κάποιες άλλες αποφασίζουν να γυμναστούν κατά τη διάρκεια της κύησης. Βέβαια, υπάρχουν και εκείνες που θέλουν να ανακτήσουν το σώμα που είχαν πριν την εγκυμοσύνη αμέσως μόλις γεννήσουν. Ίσως να θέλουν και καλύτερο...

Ποιος είναι ο ρόλος του γυμναστή σε αυτό το κομμάτι; Το σώμα αλλάζει καθημερινά, έτσι δεν είναι; Ο ρόλος του γυμναστή εδώ είναι σημαντικός μιας και πρέπει να πείσει την εγκυμονούσα ή τη νεαρή μητέρα ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος για να επανέλθει το σώμα στην προηγούμενη κατάστασή του. Και πρέπει σε συνεργασία με το γιατρό και τη μαία να την ενημερώσουν για τις αλλαγές όχι μόνο στο μυοσκελετικό σύστημα αλλά και στο ορμονικό, καρδιαγγειακό, γεννητικό, ουροποιητικό και πεπτικό. Κάθε μήνας που περνάει επιφέρει κάποιες αλλαγές, αυξήσεις ή μειώσεις. Το ίδιο συμβαίνει και μετά τη γέννα. Η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να καταλάβει ότι η συνεχόμενη αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς αλλά και η αποθήκευση λίπους στη λεκάνη και τους μηρούς είναι αναγκαίες προσαρμογές για την ανάπτυξη και προστασία του εμβρύου. Η γυμναστική θα είναι εύκολη σχετικά τις πρώτες 24 εβδομάδες (6 μήνες). Είναι φυσιολογικό να δυσκολεύεται τους τελευταίους 3 μήνες. Ασκήσεις που αρχικά θα είναι εύκολες στην εκτέλεση, μετά θα γίνονται με δυσκολία. Δεν πρέπει να απογοητεύεται.
Ο γυμναστής ακόμα φέρει και το φορτίο του ψυχολόγου, μιας και η εγκυμονούσα γυναίκα χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη. Είναι γνωστή η μελαγχολία της εγκύου κατά τη διάρκεια της κύησης ή μετά τη γέννα. Και πρόκειται για μία κατάσταση που δεν μπορεί να ελέγξει μιας και βλέπει το σώμα της να αλλάζει, να διαπιστώνει αλλαγές στις διατροφικές προτιμήσεις της, να έχει ενοχλήσεις από καούρες στο στομάχι αλλά και εμετούς, να πονά η μέση και ψηλά η πλάτη, να πρήζονται τα πόδια και το στήθος, να γίνεται ευέξαπτη και συναισθηματική. Είναι τόσα πολλά που συσσωρεύονται μέσα της... Πως το ξέρω; Τα έχω περάσει κι εγώ όλα αυτά!

Ακούγονται πολλές οι αλλαγές, τόσο στο σώμα και στην καθημερινότητά μιας εγκυμονούσας... Όλη η ζωή της αλλάζει!
Είναι αλήθεια αυτό. Η εγκυμοσύνη είναι μία καλή στιγμή, ένα σωστό timing για να ξεκινήσει και να εδραιώσει η μέλλουσα μητέρα ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Έναν τρόπο που μπορεί να επηρεάσει την υπόλοιπη ζωή της θετικά και για πάντα.


Είσαι η ειδική για να μας δώσεις λίγο πιο πρακτικές συμβουλές. Ποιες μεταβολές επέρχονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Η έγκυος πρέπει να «ακούει» το σώμα της. Κάθε μέρα είναι μία νέα μέρα και μία καινούρια αλλαγή έχει λάβει χώρα. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο και κάτι που μπορεί να έκανε χθες, σήμερα ίσως να είναι αδύνατο να επαναλάβει. Θα πρέπει να ξεκουράζεται όταν νιώθει κουρασμένη, αλλά και να μην φτάνει ποτέ στα όρια της εξάντλησης. Πρέπει να θυμάται ότι δεν είναι μόνη της πια. Πρέπει να σκέφτεται ότι το έμβρυο εξαρτάται απ’ αυτή και έχει σημασία η παροχή οξυγόνου, αλλά και άλλων πολύτιμων στοιχείων σε αυτό.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας εκείνη την περίοδο; Για να δούμε λοιπόν τι αλλαγές συμβαίνουν στα συστήματα του σώματος της εγκύου, με πιο απλό και κατανοητό τρόπο...
Στο καρδιαγγειακό σύστημα έχουμε συχνή αύξηση της καρδιακής συχνότητας, του όγκου παλμού και της καρδιακής παροχής (η θέση του σώματος της εγκύου επηρεάζει την καρδιακή παροχή). Παρατηρείται αύξηση του όγκου της καρδιάς και της αριστερής κοιλίας, όπως επίσης και χαλάρωση του αγγειακού τόνου και μικρή πτώση της αρτηριακής πίεσης. Υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις πιθανός κίνδυνος φλεβίτιδας και πτώση του αιματοκρίτη.
Στο αναπνευστικό σύστημα παρατηρείται συνήθως αύξηση της πίεσης που δέχεται το διάφραγμα λόγω της ανάπτυξης/αύξησης του μεγέθους της μήτρας. Το διάφραγμα ανεβαίνει περίπου 4 εκατοστά!
Όσον αφορά το γαστρεντερικό σύστημα, υπάρχει μειωμένη κινητικότητα του στομάχου και του εντέρου, εκδήλωση δυσκοιλιότητας και συχνουρίας. Η καούρα και ο εμετός στους πρώτους μήνες κύησης είναι γνωστοί, όπως επίσης και η δυσπεψία και η ναυτία.
Στο μυοσκελετικό σύστημα υπάρχει χαλάρωση όλων των αρθρώσεων και ιδιαίτερα της λεκάνης λόγω της ορμόνης ρηλαξίνης, μεταβολές στις διαστάσεις της πυελού και χαλάρωσης της λευκής γραμμής και αύξηση της λόρδωσης στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
Μέσα σε όλες αυτές τις αλλαγές, αλλάζει φυσικά και ο μεταβολισμός στον οποίο παρατηρείται αύξησή του κατά 300 kcal ημερησίως μετά το 1ο τρίμηνο της κύησης. Επίσης, καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι η ρηλαξίνη, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι οι τρεις ορμόνες που επιφέρουν αλλαγές στην έγκυο. Συνήθως οι έγκυες νιώθουν άγχος, αγωνία, κατάθλιψη και αυπνία. Αυξάνεται η όρεξή τους, με αποτέλεσμα να παίρνουν παραπανίσια κιλά και σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται αύξηση τριχοφυΐας λόγω των αλλαγών στο ορμονικό σύστημα.

Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης για την εγκυμονούσα; Τα οφέλη από τη γυμναστική άσκηση περιλαμβάνουν βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος, αύξηση της γενικής δύναμης και αντοχής, βελτίωση της γαστρεντερικής λειτουργίας αλλά και της κινητικότητας των αρθρώσεων και της ελαστικότητας των μυών. Έχει επίσης παρατηρηθεί βελτίωση του ύπνου, μείωση κραμπών, καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη κυήσεως και φυσικά μία πιο γρήγορη επαναφορά/επάνοδο μετά τον τοκετό!


Βαρβάρα σε ευχαριστώ πολύ για αυτή την τόσο όμορφη και εποικοδομητική συζήτηση. Μετά από όλες αυτές τις πληροφορίες νομίζω κάθε γυναίκα που εγκυμονεί γνωρίζει τους κινδύνους και τι πρέπει να προσέχει. Η γυμναστική σίγουρα βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας!
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...