Τηγανητά και γλυκά προκαλούν κατάθλιψη

Επιστήμονες από το University College του Λονδίνου ανακάλυψαν πως όσοι προτιμούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα (όπως τα τηγανητά, τα γλυκά, τα προϊόντα κρέατος) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ αντιθέτως όσοι προτιμούν τα φυσικά (όπως φρούτα, λαχανικά, ψάρια) είναι προστατευμένοι από αυτήν.


Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία της διατροφής 3.500 εθελοντών ηλικίας 40 έως 50 ετών, και τα συνέκριναν με την κατάθλιψή τους πέντε χρόνια αργότερα.
Όπως έγραψαν στην «Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής», χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες αναλόγως με την διατροφή τους: σε όσους έτρωγαν πολλά φυσικά προϊόντα (όπως φρούτα, λαχανικά και ψάρια) και σε όσους προτιμούσαν τα επεξεργασμένα (όπως τηγανητά, γλυκά, προϊόντα κρέατος, ζάχαρη και γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος).
Αφού έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης (μεταξύ αυτών το φύλο, την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την φυσική δραστηριότητα και τις χρόνιες νόσους), κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ό,τι τρώμε σήμερα μπορεί να επηρεάσει στο μέλλον τις πιθανότητες ανάπτυξης κατάθλιψης.
Συγκεκριμένα, οι εθελοντές που έτρωγαν τα περισσότερα φυσικά τρόφιμα είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να έχουν παρουσιάσει κατάθλιψη έπειτα από 5 χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τα λιγότερα.
Αντίστοιχα, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 58% περισσότερες πιθανότητες κατάθλιψης στο μέλλον σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα.
Αν και οι ερευνητές δεν μπορούν να αποκλείσουν απολύτως οι εθελοντές με την κατάθλιψη να στράφηκαν στα πλούσια σε λίπη και λευκή ζάχαρη φαγητά για παρηγοριά, πιστεύουν ότι είναι απίθανο να ευθύνεται αυτή η στροφή για τα ευρήματά τους. Και αυτό, διότι κανένας εθελοντής δεν είχε πρότερο ιστορικό κατάθλιψης.
Τα ευρήματα της νέας μελέτης συμφωνούν με αυτά προγενέστερων που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή έχει (και) αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι ακόμα ξεκαθαρισμένο με ποιον τρόπο μπορούν μερικά τρόφιμα να θωρακίζουν την ψυχική μας υγεία ή κάποια άλλα να την υπονομεύουν.
Οι επιστήμονες, πάντως, πιστεύουν ότι μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο η ανάπτυξη φλεγμονής λόγω της κακής διατροφής, καθώς η φλεγμονή παίζει ρόλο σε πάρα πολλά χρόνια νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος και θα μπορούσε να επηρεάζει και τον εγκέφαλο.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί λένε πως ολοένα περισσότερες μελέτες συσχετίζουν την διατροφή με την ψυχική υγεία – και δεδομένου ότι η υγεία της ψυχής και του σώματος είναι αλληλένδετες, συνιστούν να τρώμε όσο πιο υγιεινά μπορούμε για να διαφυλάξουμε (και) την ψυχική υγεία μας.
 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...