άνοιξη πλησιάζει, έστω και ημερολογιακά, με καταρροή, φαγούρα, υγρά μάτια και γενικευμένη κόπωση. Συνήθεις ύποπτοι που προκαλούν αναταραχή στον οργανισμό είναι τα ακάρεα της σκόνης, σπόροι βακτηρίων καθώς και η γύρη των φυτών. Οι πιο συχνές αλλεργίες της άνοιξης είναι η αλλεργική ρινίτιδα με συμπτώματα πανομοιότυπα ενός κρυολογήματος, η κνίδωση, το άσθμα και η αναφυλαξία.
Για την καταπράυνση των συμπτωμάτων αυτών η παραδοσιακή Ιατρική προτείνει χορήγηση αντιισταμινικών, ρινικών σπρέι, σταγόνων, κολλυρίων με βασικό συστατικό την κορτιζόνη, καθώς και ανοσοθεραπεία με την οποία επιτυγχάνεται σταδιακή απευαισθητοποίηση από το ένοχο αλλεργιογόνο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας και του άσθματος την ομοιοπαθητική μέθοδο του βελονισμού. Για πιο ήπιες μορφές συμπτωμάτων κυκλοφορούν στο εμπόριο σκευάσματα με αγνά υλικά, όπως σπρέι με αλόη, κολλύριο με κίτρο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την επιλογή της θεραπείας που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες.
Για να περιορίσετε την έκθεσή σας σε αλλεργιογόνα:
1. Αποφύγετε την ύπαιθρο 7-10 π.μ. και γύρω στις 5 μ.μ. Αυτές τις ώρες υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή γύρης.
2. Στο αυτοκίνητό σας προτιμάτε τη χρήση κλιματιστικού με ανακύκλωση αέρα.
3. Προστατέψτε τα μάτια σας με γυαλιά ηλίου που καλύπτουν μεγάλο μέρος του προσώπου σας.
4. Καθαρίζετε τα ρούχα σας σε θερμοκρασία πάνω από 60⁰.
Tip: Το μάσημα κερήθρας, δεκαπέντε λεπτά τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα, δρα αποσυμφορητικά στα ιγμόρεια και εξουδετερώνει την επίδραση της γύρης στο αναπνευστικό σύστημα. |
|