LOVE FOR EVER

Mπορείς να δημιουργήσεις μια σχέση που να σε γεμίζει χαρά, να σε εμπνέει, να περιβάλλει τη ζωή σου σαν τρυφερή αγκαλιά και να σε στηρίζει στις δυσκολίες; Ξέρεις πώς θα μπορούσες να την κάνεις να κρατήσει για πάντα; Αναλύουμε τα συστατικά που κάνουν την αγάπη ανθεκτική στο χρόνο.
Πιστεύεις στην αιώνια αγάπη; Μην το αρνηθείς, κατά βάθος όλοι πιστεύουμε. Αλλιώς δεν θα ερωτευόμασταν παρά μόνο μία φορά, την πρώτη. Μετά, απλώς θα προσέχαμε. Αυτό που μας κάνει να ερωτευόμαστε επανειλημμένα σε όλη μας τη ζωή, και μάλιστα όλο και πιο δυνατά και με περισσότερο πάθος, είναι η προσδοκία πως αυτή τη συγκεκριμένη φορά θα κρατήσει για πάντα.
Η αγάπη όμως δεν έχει εγγύηση και δεν συνοδεύεται από εγχειρίδιο καλής λειτουργίας. Αν λήξει, πρέπει απλώς να την εγκαταλείψεις. Δεν έχει ούτε συνταγή να την τυπώσεις και να την κολλήσεις στο ψυγείο με μαγνητάκι. Έχει τον τρόπο της. Υπάρχουν κάποια βασικά συστατικά, αξίες και αρχές, που αν και οι δυο μαζί φροντίσουμε να τα βάλουμε στο κοκτέιλ προσέχοντας για πάντα την αναλογία τους, μπορούμε να δημιουργήσουμε την ιδανική σχέση. Το είδος της αγάπης που ο χρόνος μόνο καλύτερη μπορεί να την κάνει.
Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. «Από τις σχέσεις μας περιμένουμε πολλά και είναι αλήθεια πως ο γάμος ή η μόνιμη σχέση έχουν μεγάλες απαιτήσεις με δεδομένη την πίεση υπό την οποία όλοι μας ζούμε», λέει η Σου Μάις, σύμβουλος για το παιδί και την οικογένεια στο Healthyline.com. «Για να πετύχουν, τα ζευγάρια χρειάζεται να ωριμάσουν και να συνειδητοποιήσουν πως κάθε μακροχρόνια σχέση περιλαμβάνει θυσίες, αφοσίωση και σκληρή δουλειά σε επικοινωνιακό επίπεδο. Αλλά η ανταμοιβή της συντροφικότητας και της αιώνιας αγάπης αξίζει τον κόπο και την προσπάθεια».
Είναι ο «σωστός»; Εγώ άραγε είμαι;
Για τον άντρα της ζωής μας έχουμε πολλές έτοιμες εικόνες στο κεφάλι μας και το πιο συνηθισμένο μας λάθος είναι πως προσπαθούμε να φορέσουμε τη στολή του «ιδανικού» στον πρώτο ανυποψίαστο περαστικό, απλώς επειδή είναι διαθέσιμος και έχει περάσει να μας πάρει με το αυτοκίνητο. Διαγράφοντας οριστικά (delete) όλα τα προηγούμενα, θα έχουμε ξεκάθαρη άποψη για τον άνθρωπο που στέκεται δίπλα μας. Γι' αυτή τη δίκαιη αξιολόγηση είναι καλύτερα να σταθούμε σε διαχρονικά χαρακτηριστικά, αφού προηγουμένως κάνουμε την αυτοκριτική μας. Μετά την αμοιβαία αναγνώρισή μας, η αμφισβήτηση χάνει το νόημά της και δεν χρειάζεται να την επαναφέρουμε για ασήμαντες αφορμές.
«Εμείς». Όχι «αυτός» κι «εγώ».
Σε κάθε ωραία σχέση κυριαρχεί αυτός ο τόσο γοητευτικός πρώτος πληθυντικός. Καθόλου «αυτός», λιγότερο «εσύ» και «εγώ». Δεν είναι σχήμα λόγου, το ευτυχισμένο ζευγάρι είναι μια δυνατή και δημιουργική διμελής ομάδα και πρέπει να νιώθουν και οι δυο το «ομαδικό πνεύμα» με την ίδια ένταση. Σε αυτή τη στρατηγική συμμαχία είμαστε ίσοι και ο καθένας έχει την ευθύνη για τις πράξεις του. Κάθε μακροχρόνια σχέση περνάει μέσα από δυσκολίες, απώλειες, προβλήματα και αναποδιές. Κι όμως, τα αγαπημένα ζευγάρια βγαίνουν ενισχυμένα μέσα από αυτές τις δοκιμασίες γιατί έχουν αναπτύξει το κοινό μέτωπο που τους επιτρέπει να αντέχουν γερά. Ακόμα και μετά από σειρά ατυχιών, θα τους ακούσεις να λένε με χιούμορ: «Τι άλλο θα μας τύχει;».
(Κοινά) όνειρα θερινής νυκτός
Σε όλα τα ζευγάρια αρέσει να διηγούνται πώς γνωρίστηκαν. Αυτή η μικρή ιστορία είναι κάτι σαν το προσωπικό τους παραμύθι, γεμάτη συμπτώσεις και μαγικά. Συχνά όμως είναι και η μόνη ιστορία που αξίζει και που μπορούν να θυμηθούν από τη σχέση τους. Ωραίο είναι να θυμάσαι, αλλά να ονειρεύεσαι είναι ακόμα ωραιότερο. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν σταματούν ποτέ να ονειρεύονται και να ακολουθούν μαζί τα όνειρά τους. Στη διαδρομή, ζουν τις μικρές εκείνες ιστορίες που τους ενώνουν με ακόμα περισσότερες αναμνήσεις. Δεν έχει σημασία το περιεχόμενο που έχει το όνειρο και πώς θα ακούγεται στους άλλους - σημαντικό, ουτοπικό ή κοινότοπο. Δεν έχει σημασία αν χρειάζεται χρόνια για να πραγματοποιηθεί ή αν πρόκειται για το επόμενο ταξίδι στο Παρίσι. Αρκεί να μοιράζεστε την προσμονή και τη χαρά όταν σχεδιάζετε αγκαλιά πώς θα το κατακτήσετε.
Make love, not war
Όλα τα ζευγάρια τσακώνονται, ο καβγάς είναι αναπόφευκτος σε κάθε σχέση. Η καθημερινότητα μας δίνει πολλές αφορμές να μαλώσουμε, αλλά αυτό συμβαίνει με κάθε σχέση συμβίωσης. Και τα αδέλφια μαλώνουν, αλλά δεν χωρίζουν. Τα βασικά σημεία-κλειδιά σε κάθε καβγά είναι τρία: η συχνότητα, η ένταση και η διάρκεια. Καβγάδες που επαναλαμβάνονται, με το ίδιο θέμα, δηλώνουν απλώς προβλήματα που δεν έχουν συζητηθεί ανοιχτά. Επίσης, χρειάζεται φρένο στον καβγά: να μην εκτροχιάζεται πάνω στην ένταση της στιγμής η συμπεριφορά κανενός από τους δύο. Είναι εξίσου σημαντικό να συμμαζεύεται μετά η κατάσταση (αν πετάξεις αντικείμενα ή πεις ό,τι σου κατέβει, δεν θα συμμαζεύεται τόσο εύκολα). Αν μετά από κάθε καβγά ακολουθεί μια θερμή συμφιλίωση, στο τέλος της μέρας θα πρέπει κανονικά να έχει διαγραφεί το συμβάν εντελώς από τα πρακτικά.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...