ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

H περιβόητη δίαιτα του δόκτορα Χάουσκα τα έχει όλα: βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, αλλά και συνταγές που σε βοηθάνε να χάσεις κιλά και να αποκτήσεις λαμπερή επιδερμίδα και έξτρα ενέργεια. Η Νίκη Πηλείδου έκανε ένα crash test πέντε ημερών κρατώντας σημειώσεις.


Αγαπημένο μου ημερολόγιο, χρειάζομαι επειγόντως μια δίαιτα που θα μου επιτρέψει να ξαναμπώ στο στενό μου τζιν, χωρίς να κινδυνεύω από αναπνευστικές κράμπες, και επιπλέον θα βελτιώσει το δέρμα και τα μαλλιά μου, που έχουν θαμπώσει – ας όψονται ο χειμώνας και οι κραιπάλες. Θέλω πολλά; «Όχι», θα απαντούσαν η Όπρα και η Τζένιφερ Άνιστον αν με άκουγαν. Δεν είναι οι μόνες που πίνουν νερό στο όνομα του δόκτορα Χάουσκα, ο οποίος κάνει θραύση στο Χόλιγουντ με τα φυτικά του καλλυντικά και τις ολιστικές του δίαιτες. Η δίαιτα ομορφιάς που προτείνει περιλαμβάνει λιπαρά οξέα Ω-3 και Ω-6 για την καρδιά και το μυαλό, βιταμίνη Ε για το δέρμα και τα νύχια, δημητριακά για καλή διάθεση και ενέργεια, β-καροτίνη για το ανοσοποιητικό, άφθονα αντιοξειδωτικά σε φρούτα και λαχανικά για να καταπολεμήσω τις ελεύθερες ρίζες. Σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει, όχι μόνο θα γίνω ελαφρύτερη κατά 3 κιλά, αλλά θα λάμπω κιόλας. Είναι μια δίαιτα στα μέτρα μου, με συνταγές που δεν απαιτούν ιδιωτικό σεφ, ενώ ο καλός δόκτωρ δεν είναι πολύ αυστηρός και μου επιτρέπει να αλλάζω το πρόγραμμα ανάλογα με την όρεξή μου. Έσπευσα λοιπόν να αγοράσω τις προμήθειες και κλείστηκα στην κουζίνα για να μαγειρέψω τα δέοντα για την πρώτη βδομάδα. Ευτυχώς, καταψύχονται, γιατί πού να ετοιμάζεις το μοσχαράκι κατσαρόλας βραδιάτικα;
Πρώτη μέρα
Ξεκίνησα με την ομελέτα ώστε να μη μου κακοφανεί η αρχή. Το μεσημέρι, τα λιγκουίνι με το μπρόκολο μέσα στο τάπερ δεν είχαν και πολύ ενθαρρυντική όψη, αλλά τα έφαγα με βουλιμία κι ας μου είχε μυρίσει η τυρόπιτα της συναδέλφου από δίπλα. Το βράδυ πήρα κουράγιο από το γεγονός ότι ακόμη και η Σαρλίζ Θερόν έχει υπακούσει στις επιταγές του δόκτορα. Μασώντας το μοσχαράκι κατσαρόλας, ονειρεύτηκα μία γενναία μερίδα παστίτσιο με μπόλικη κρέμα.

Δεύτερη μέρα
«Δεν υποφέρω το κουάκερ, κύριε Χάουσκα», είπα και σημείωσα την πρώτη μου ατασθαλία. Δημητριακά με γιαούρτι και έτοιμη για το γραφείο. Παραδόξως δεν πεινάω, αλλά θα σκότωνα για ένα κομμάτι τούρτας. Eυτυχώς, σήμερα ο σεφ έχει ετοιμάσει αλμυρή τάρτα για το μεσημέρι και κοτόπουλο για το βράδυ. Αυτό κι αν είναι γαστριμαργικό γλέντι.

Τρίτη μέρα
«Τι εννοεί λέγοντας μια χούφτα; Γίγαντα ή νάνου;» αναρωτήθηκα ρίχνοντας τις σταφίδες στο γιαούρτι με το βιολογικό μούσλι. Το μόνο που με κρατάει για να μην ενδώσω σε ένα κρουασάν είναι το εφαρμοστό φόρεμα που έχω καταχωνιάσει στην ντουλάπα για να μη μου θυμίζει πόσο πάχυνα τελευταία. Το βράδυ έχω καλέσει φίλες στο σπίτι για να μοιραστούμε την αλμυρή τάρτα που –τελικά– είναι πολύ νόστιμη. Έχουν ενθουσιαστεί που θα κάνουμε ομαδικώς βραδιά διαίτης.
Τέταρτη μέρα
Δεν είναι και άσχημη αυτή η δίαιτα. Μετά τις τρεις πρώτες μέρες, συνήθισα στην έλλειψη της γλυκιάς αμαρτίας και ομολογώ ότι το μενού με καλύπτει. Με εξαίρεση τα μούρα. «Πού να τα βρω τα μούρα, γιατρέ μου, τέτοια εποχή;» Αυτοσχεδιάζω βάζοντας μήλα στο παγωμένο γιαούρτι. Όσο για ενέργεια, σφύζω από ζωή. Ακόμη κι αν είναι η ιδέα μου, υποκλίνομαι στο Γερμανό δόκτορα.

Πέμπτη μέρα
Δρ Χάουσκα, νομίζω ότι θα πίνω κι εγώ νερό στο όνομά σου. Οι φίλες μου τις προάλλες με ρώτησαν αν έκανα καθαρισμό προσώπου, γιατί η επιδερμίδα μου έδειχνε πιο φρέσκια. Δεν ξέρω αν θέλουν να μου τονώσουν το ηθικό, εγώ πάντως νιώθω μια χαρά. Είναι νωρίς για να αφήσω ιαχές θριάμβου πάνω στη ζυγαριά, αλλά ήδη στο γραφείο όλοι λένε ότι «μάζεψα». Αυτό μου δίνει κουράγιο για να φάω την μπιζελόσουπα και θα συνεχίσω απτόητη, ακόμη κι αν πρέπει να βράζω τα καρύδια με χυμό του πορτοκαλιού.
Το μενού



Πρωινό
Μεσημεριανό
Βραδινό
Δευτέρα
Δημητριακό κινόα με καρύδια πέκαν βρασμένα σε χυμό πορτοκαλιού και νερό, με γάλα ή γιαούρτι
Ανάμεικτη σαλάτα με βραστά αυγά, κόκκινη ψητή πιπεριά, ελιές, καπνιστή πέστροφα και ντομάτες
Ψητός μπακαλιάρος και ψητή σαλάτα με καρότα, κολοκυθάκια, μανιτάρια, κρεμμύδι, σκόρδο και σουσάμι
Τρίτη
Κουάκερ με ψιλοκομμένο μήλο, μία χούφτα αμύγδαλα
Σαλάτα με άγριο ρύζι και λαχανικά
Κολοκύθα γεμιστή με λαχανικά και φασόλια και σαλάτα με φρέσκο σπανάκι και φέτα
Τετάρτη
Βιολογικό μούσλι, μία μικρή χούφτα σταφίδες, γάλα ή γιαούρτι
Κολοκύθα γεμιστή με λαχανικά και φασόλια με λάχανο
Τάρτα με πιπεριές, λάχανο στον ατμό και σαλάτα με τριμμένο καρότο
Πέμπτη
Κουάκερ με 4 ξερά ψιλοκομμένα βερίκοκα
Τάρτα με πιπεριές, σγουρό λάχανο και καρότα
Κοτόπουλο με πάστα από miso* και μέλι, σπαράγγια ψητά στο φούρνο και ανάμεικτα ψητά φασόλια με αρωματικά
Παρασκευή
Κουάκερ με λίγους ψιλοκομμένους χουρμάδες
Κοτόπουλο με ανάμεικτα ψητά φασόλια με αρωματικά και λάχανο
Λιγκουίνι ολικής άλεσης με μπρόκολο, σόγια σος και ψητά αμύγδαλα
Σάββατο
Αυγά ποσέ ή ομελέτα με ψημένο πολύσπορο ψωμί, καπνιστό σολομό και ελάχιστο βούτυρο
Λιγκουίνι ολικής άλεσης με μπρόκολο
Μοσχάρι κατσαρόλας με πράσινα φασολάκια μαγειρεμένα στον ατμό και χωριάτικο ψωμί
Κυριακή
Τηγανίτες ολικής άλεσης
Μοσχάρι κατσαρόλας
Μπιζελόσουπα με κουνουπίδι μαγειρεμένο στον ατμό, μία ψιλοκομμένη μπανάνα με παγωμένο γιαούρτι με άρωμα βανίλια και μούρα
*Το miso θα το βρεις σε καταστήματα με ιαπωνικά τρόφιμα ή υγιεινής διατροφής. 
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΓΡΙΟ ΡΥΖΙ
Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα: 653 θερμίδες
Υλικά για 2 μερίδες
185 γρ. άγριο ρύζι, ½ κόκκινη πιπεριά και ½ πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένες και χωρίς σπόρους, 1 μικρό καρότο τριμμένο, 60 γρ. ψημένα κάσιους, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Για τη σος: 8 κουτ. σησαμέλαιο, 5 κουτ. σόγια σος, 2 κουτ. σιρόπι καστανού ρυζιού (θα το βρεις σε καταστήματα υγιεινής διατροφής),1 πρέζα τσίλι τριμμένο,1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, ½ κουτ. τζίντζερ τριμμένο
Εκτέλεση
Βράζουμε το ρύζι και το σουρώνουμε καλά. Όσο είναι ακόμα ζεστό το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με τις πιπεριές, τα καρότα, τα κάσιους και τα κρεμμυδάκια. Για να φτιάξουμε της σος, χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Προσοχή, μόνο 2 κουταλιές σος σε κάθε μερίδα.

ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΣΟΛΙΑ
Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα: 405 θερμίδες
Υλικά για 2 μερίδες
1 μικρή κολοκύθα, 1 κουτ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ½ καρότο κομμένο σε ροδέλες, 85 γρ. σγουρό λάχανο ψιλοκομμένο, 400 γρ. μαύρα φασόλια κονσέρβας, 2-3 κουτ. καλαμπόκι, 1/4 κουτ. σόγια σος, κύμινο, πάπρικα και μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση, αφαιρούμε τους σπόρους και αλείφουμε τη σάρκα με λίγο λάδι. Την ψήνουμε στο φούρνο στους 180οC για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Όσο ψήνεται η κολοκύθα ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το καρότο, το λάχανο, τα φασόλια, το καλαμπόκι, τη σόγια σος και τα μπαχαρικά και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά (10-15 λεπτά). Όταν είναι έτοιμη η κολοκύθα, τη γεμίζουμε με το μείγμα λαχανικών και σερβίρουμε.
ΑΛΜΥΡΗ ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ
Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα: 405 θερμίδες
Υλικά για 6 μερίδες
1 φύλλο έτοιμη ζύμη κουρού ολικής άλεσης, 2 πιπεριές χωρίς σπόρους κομμένες σε λεπτές φέτες,1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, 2 κουτ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 3 μεγάλοι κρόκοι αυγού, 120 ml κρέμα γάλακτος, αλάτι και μαύρο πιπέρι, 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη ή τυρί τσένταρ
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Ψήνουμε το φύλλο ζύμης για 20 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει στη σχάρα. Σοτάρουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε λάδι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την κρέμα, τα μπαχαρικά και το μισό τυρί. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό ταψάκι για τάρτες, απλώνουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι και περιχύνουμε με το μείγμα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να χρυσίσει (περίπου 30 λεπτά).

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΣΤΑ ΑΠΟ MISO KAI ΜΕΛΙ
Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα: 394 θερμίδες
Υλικά για 2 μερίδες
2 κουτ. γιαπωνέζικο miso από ρύζι, 1 κουτ. μέλι, 1 κουτ. μηλόξιδο, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 4 κουτ. ελαιόλαδο, επιπλέον ελαιόλαδο για το τηγάνισμα, 1 μεγάλο φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, χωρίς κόκαλο, κομμένο στη μέση
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε στο μπλέντερ -στη μεγάλη ταχύτητα- το miso με το μέλι, το μηλόξιδο και το σκόρδο. Μειώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά-σιγά το λάδι, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει κρεμώδη υφή γλάσου.
Καλύπτουμε με το γλάσο το κοτόπουλο και το σοτάρουμε σε ένα τηγάνι για 2,5 λεπτά από κάθε πλευρά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε το κοτόπουλο να σιγοψηθεί για 25 λεπτά, μέχρι να βγάλει τους χυμούς του.

ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ ΨΗΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ
Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα: 200 θερμίδες
Υλικά για 2 μερίδες
250 γρ. ανάμεικτα φασόλια κονσέρβας, 1 κουτ. ελαιόλαδο, 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη, μερικές πράσινες ψιλοκομμένες ελιές, ξερός βασιλικός, ρίγανη, φασκόμηλο και μαύρο πιπέρι, 1-2 κόκκινες ψητές πιπεριές ψιλοκομμένες (εάν είναι κονσέρβας, αφαιρούμε το λάδι)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Σε ένα μεγάλο μπολ τα ανακατεύουμε καλά με το λάδι, το σκόρδο, τις ελιές, τα αρωματικά και το μαύρο πιπέρι. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο ταψί και ψήνουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τις κόκκινες πιπεριές, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...