Χρώμα και Αντίθεση στο χώρο

Παρατηρήστε την εικόνα των διπλανών σχημάτων. Το μικρό ορθογώνιο στα αριστερά μοιάζει να είναι χρωματισμένο με πιο σκούρο πράσινο. Το δεξιά μοιάζει να είναι χρωματισμένο με ποιο λαμπερό πράσινο. Και όμως και τα δύο μικρά ορθογώνια είναι χρωματισμένα με το ίδιο ακριβώς χρώμα!!! Εκείνο που τα κάνει να φαίνονται διαφορετικά είναι το χρώμα του φόντου. 


Ο Delacroix είπε κάποτε…. «Δώστε μου λάσπη και θα σας ζωγραφίσω το πρόσωπο της Αφροδίτης……Με τον όρο όμως να με αφήσετε να ζωγραφίσω γύρω της όποιο χρώμα θέλω εγώ».. Με την έκφραση αυτή ο Delacroix έθετε ουσιαστικά το ζήτημα του φόντου στην ανάδειξη οποιουδήποτε χρώματος.
Έτσι αν η αντίθεση και η ένταση στο χώρο είναι το ζητούμενο, τότε προφανώς θα πρέπει να δουλέψετε με περισσότερα του ενός χρώματα ή με περισσότερες αποχρώσεις του ιδίου χρώματος, ενώ το κύριο πεδίο διερεύνησης θα πρέπει να είναι η μεταξύ τους σχέση.
Καταρχήν με τη χρήση των χρωμάτων μπορούν να δημιουργηθούν δύο ειδών σημαντικές αντιθέσεις:
-Η Τονική Αντίθεση και
-Η χρωματική αντίθεση

Η τονική αντίθεση αφορά το ίδιο χρώμα, που όμως χρησιμοποιείται σε διαφορετικό τόνο (σκουρότερο ή φωτεινότερο). Για παράδειγμα, το σκούρο κόκκινο δημιουργεί αντίθεση με το απαλό ροζ, το σκούρο μπλε δημιουργεί αντίθεση με γαλάζιο, το μαύρο δημιουργεί αντίθεση με το άσπρο κλπ.


color contrast in interior space
Οι παρακάτω χώροι ενώ έχουν χρωματιστεί με πολύ βασικά χρώματα (κόκκινο, μπλε και γκρι) εξαιτίας της έντονης τονικής αντίθεσης αποκτούν ένταση και παλμό ενώ τα χρώματα γίνονται πιο ζωντανά και λαμπερά.

Στη διπλανή εικόνα το κόκκινο φαίνεται ακόμα πιο λαμπρό και βαθύ επειδή αντιπαραβάλλεται με το ροζ.

color contrast in interior space




Το μπλε ακόμα πιο σκούρο επειδή αντιπαραβάλλεται με το ανοιχτό γαλάζιο.


color contrast in interior space



Το ολόλευκο γυαλιστερό μάρμαρο φαίνεται ακόμα πιο λευκό επειδή αντιπαραβάλλεται με τις μαύρες και γκρι αποχρώσεις.





color contrast in interior design

Η χρωματική αντίθεση αφορά τη χρήση διαφορετικού χρώματος, για παράδειγμα μπλε και κόκκινο. Η μέγιστη όμως χρωματική αντίθεση μπορεί να επιτευχθεί με την αντιπαράθεση των συμπληρωματικών χρωμάτων. Έτσι στο σύστημα χρώματος cyan, magenta, yellow τα βασικά χρώματα αποδίδουν μέγιστη αντίθεση αν αντιπαρατεθούν με τα συμπληρωματικά τους χρώματα.








color contrast in interior design
Το πράσινο και το ματζέντα είναι συμπληρωματικά χρώματα, έστι ώστε όταν αντιπαρατίθενται να δίνουν μεγαλύτερη ένταση το ένα στο άλλο.




color contrast in interior design






Η μεγάλη μπλέ επιφάνεια του δαπέδου αντανακλά το κίτρινο χρώμα, με αποτέλεσμα να προσθέτει στο κίτρινο αντικείμενο μεγαλύτερη φωτεινότητα και ένταση.




color contrast in interior design
Η κυανή επιφάνεια τονίζει μοναδικά τις κόκκινες λεπτομέρειες, επειδή το κόκκινο είναι συμπληρωματικό του κυανού.
Με βάση λοιπόν τη θεωρεία του χρώματος αλλά και ανακαλύψεις στις ιδιότητες των χρωμάτων που έκανε ο Chevreul, τα χρώματα που δημιουργούν τη μεγαλύτερη μεταξύ τους αντίθεση είναι τα παρακάτω:
-Το σκουρο μπλε με το κίτρινο
-Το ματζέντα με το πράσινο
-Το κυανό με το κόκκινο.
























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...