Ζήτω οι γλάστρες!

Μη βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα απο τον τίτλο, δεν πρόκειται να ακολουθήσει σχολιασμός για την πληθώρα των «γλαστρών» που κυκλοφορούν γύρω μας, μιλάμε για τις πραγματικές γλάστρες, ξέρετε αυτές με τα όμορφα λουλουδάκια; Έσείς έχετε φυτά στο σπίτι σας; Και δεν αναφέρομαι μόνο στο μπαλκόνι σας και για τον εσωτερικό χώρο μιλάω. Γιατί να αποκτησεις φυτά στο σπίτι σου; Γιατί:

 
1      Λειτουργούν ως «συστήματα» καθαρισμού και ανανέωσης του αέρα.
      2. Αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα της υγρασίας στο χώρο.
3.       Σε περιόδους ζέστης δροσίζουν την ατμόσφαιρα.
4.      «Απορροφούν» με τη φυλλωσιά τους ,τους θορύβους.
5.      «Φιλτράρουν» τη σκόνη και άλλα βλαβερά αιωρούμενα σωματίδια.
6.      Μειώνουν την επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και του στατικού ηλεκτρισμού από τις ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές που μας περιβάλλουν.

Κάθε χώρος του σπιτιού όμως χρειάζεται και το κατάλληλο λουλουδικό.
Και πιο αναλυτικά:

Καθιστικό: Είναι τόπος χαλάρωσης, ηρεμίας αλλά και σημείο συνάντησης και κοινωνικής δραστηριότητας. Έχει ανάγκη από χρώμα, που βελτιώνει τη διάθεση, προάγει την επικοινωνία και δημιουργεί φιλόξενη ατμόσφαιρα. Το αλεξανδρινό, ο πόθος, η δράκαινα είναι είδη που θα δώσουν χρώμα στο καθιστικό. Το μέγεθος του χώρου που διαθέτετε καθορίζει αν θα χρησιμοποιήσετε ψηλά φυτά, όπως ο φίκος, η σεφλέρα, το φυλλόδενδρο και η κέντια. Κοντά στα παράθυρα, εκεί όπου υπάρχει έντονο φως, μπορούμε να τοποθετήσουμε ανθοφόρα φυτά, όπως βολβούς (κυκλάμινα, ζουμπούλια, τουλίπες) ή χρυσάνθεμα, που εκτός από χρώμα θα προσφέρουν και διακριτικό άρωμα.
Κουζίνα: Η κουζίνα είναι χώρος δραστηριότητας, δημιουργίας και συνάντησης όπου τα φυτά, εκτός από το διακοσμητικό τους ρόλο, καθαρίζουν τον αέρα από τις μυρωδιές και, βέβαια, μπορούν να προσφέρουν υλικά για μαγείρεμα. Αν η κουζίνα σας είναι αρκετά φωτεινή, τοποθετήστε φυτά με χρώμα, όπως κυκλάμινα ή αζαλέες. Στο περβάζι της κουζίνας βάλτε γλάστρες με αρωματικά για τις συνταγές σας.
Κρεβατοκάμαρα: Στην κρεβατοκάμαρα καλό είναι να βάλετε μικρά φυτά με έντονα χρώματα και λουλούδια, αλλά χωρίς πολύ πλούσιο φύλλωμα, καθώς τη νύχτα με τη φωτοσύνθεση τα φύλλα αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα, κάνοντας την ατμόσφαιρα βαριά και δυσάρεστη. Έτσι, εδώ θα τοποθετήσετε ορχιδέες, που δημιουργούν ήρεμη ατμόσφαιρα.
Μπάνιο: Έχει συνήθως λίγο φως και αρκετή υγρασία. Σε ένα ψηλόλιγνο δοχείο, μπορείτε να τοποθετήσετε στελέχη μπαμπού. O πάπυρος, επίσης, μπορεί να τοποθετηθεί στο μπάνιο, φτάνει να είναι αρκετά φωτεινό. Σε λουτρά με λίγο φως ταιριάζουν τα σπαθίφυλλα ή αν υπάρχει περισσότερο φως, τα χλωρόφυτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...