Η κατανάλωση αναψυκτικών και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Archives of Neurology”, τα άτομα που καταναλώνουν σε καθημερινή βάση αναψυκτικά διαίτης διατρέχουν 61% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων (εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα) σε σχέση με εκείνα που συνηθίζουν να τα αποφεύγουν.


Όπως τονίζει ωστόσο η επικεφαλής της μελέτης Hannah Gardener, επιδημιολόγος στη σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου “ Miami Miller”, “προς το παρόν και με τα αποτελέσματα αυτής της μοναδικής μελέτης δεν είμαστε ακόμη σε θέση να συστήσουμε την αποχή από τα αναψυκτικά διαίτης”.
Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 2.564 άτομα που κατοικούσαν στο βόρειο Μανχάταν. Η χρονική διάρκεια της μελέτης ήταν εννέα έτη. Διερευνήθηκαν οι διατροφικές και οι συνήθειες φυσικής δραστηριότητας, καθώς επίσης η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε βιοχημικές και άλλες εξετάσεις αίματος προκειμένου να μετρηθούν οι διάφοροι δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου (π.χ. επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα).
Ο αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης καρδιαγγειακών συμβαμάτων παρέμενε υψηλός ακόμη και μετά από τον έλεγχο για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, όπως είναι το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Μάλιστα, σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί  πως η κατανάλωση κανονικών αναψυκτικών δεν σχετίστηκε με παρόμοιο κίνδυνο.
Μήπως αυτό το εύρημα δείχνει πως τα αναψυκτικά διαίτης περιέχουν κάποια συστατικά που βλάπτουν την καρδιαγγειακή υγεία; Οι ερευνητές τονίζουν πως προς το παρόν δεν μπορούν να γνωρίζουν την απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα. Ίσως το πρόβλημα εντοπίζεται σε κάποιο άλλο χαρακτηριστικό που έχουν κοινό όσοι άνθρωποι καταναλώνουν σε τακτική βάση αναψυκτικά διαίτης.
Για παράδειγμα, είναι πιθανό όσοι καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης, να “καλύπτουν” τις θερμίδες που “γλιτώνουν” από άλλες ανθυγιεινές πηγές, όπως είναι τα burgers ή οι τηγανιτές πατάτες. Ο Dr. Nehal N. Mehta, επικεφαλής της έρευνας για τους φλεγμονώδεις παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, αυτή είναι η δεύτερη μελέτη που συσχετίζει την κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης με προβλήματα υγείας. Μια προγενέστερη βρήκε πως η συγκεκριμένη συνήθεια σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης του μεταβολικού συνδρόμου.

ΠΗΓΗ: Rundek T, Gardener H, Xu Q, Goldberg RB, Wright CB, Boden-Albala B, Disla N, Paik MC, Elkind MS, Sacco RL. Insulin resistance and risk of ischemic stroke among nondiabetic individuals from the northern Manhattan study. Arch Neurol. 2010 Oct;67(10):1195-200.


http://www.ermoumag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...