Γυναίκες έχουμε καλά νέα για τα ... μακαρόνια!

Πατάτες, ζυμαρικά και ψωμί: με δυο λόγια, υδατάνθρακες που θεωρούνται «απαγορευμένοι» για όσους θέλουν να χάσουν κιλά. Τώρα όμως οι ειδικοί λένε πως αυτό δεν ισχύει.


Για την ακρίβεια, όπως σημειώνουν, μπορείτε να τρώτε τα «απαγορευμένα» για βραδινό αν θέλετε να αδυνατίσετε! Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους έδειξαν ότι μια δίαιτα με υδατάνθρακες μπορεί εύκολα να οδηγήσει στο αδυνάτισμα.

Χιλιάδες άτομα ανά τον κόσμο λατρεύουν τα ζυμαρικά και δύσκολα μπορούν να αντισταθούν μπροστά σε μια μακαρονάδα. Τώρα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ερευνητές, δεν χρειάζεται να το κάνουν. Τρώγοντας τα αγαπημένα τους πιάτα μπορούν να χάσουν βάρος.

Στην κλινική μελέτη επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ συμμετείχαν συνολικά εβδομήντα οκτώ άτομα.

Οι μισοί κατανάλωναν υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι υπόλοιποι κατά τη διάρκεια του βραδινού. Η δίαιτα που διήρκησε για έξι μήνες περιλάμβανε γεύματα 1.300-1.500 θερμίδων, εκ των οποίων το 20% αποτελούνταν από πρωτεΐνες, το 30% από λιπαρά και το 50% από υδατάνθρακες. Στο τέλος της έρευνας λοιπόν οι πρώτοι είχαν χάσει εννέα κιλά, ενώ οι δεύτεροι σχεδόν δώδεκα.

Γιατί όμως το δεύτερο γκρουπ ατόμων έχασε περισσότερο βάρος; Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η κατανάλωση των υδατανθράκων μετά το απόγευμα πιθανόν ευνοούσε την έκκριση ορμονών όπως η λεπτίνη και η αδιπονεκτίνη. Η πρώτη βοηθά στο αδυνάτισμα καθώς μειώνει την όρεξη, ενώ η δεύτερη ρίχνει τις τιμές των επιπέδων της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα. Η αδιπονεκτίνη έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση.
Ετσι, οι εθελοντές που ακολούθησαν τη δίαιτα ένιωθαν πλήρεις με τα γεύματά τους, ενώ έχασαν αρκετό από το περιττό λίπος, ειδικότερα στην περιοχή της κοιλιάς. Αλλωστε, όπως λένε και οι επιστήμονες, οι τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες είναι πλούσιες σε ίνες, βοηθούν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, ενώ ενισχύουν και το αίσθημα κορεσμού.

Τώρα, τα μέλη της ερευνητικής ομάδας θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους ώστε να αντιληφθούν τον ακριβή μηχανισμό δράσης αυτής της διατροφής.


http://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...