Τα απόλυτα μυστικά για άψογο (αυτο) μαύρισμα

Απόκτησε πρόσωπο κεχριμπαρένιο και κορμί μπρονζέ με μία κίνηση, χωρίς να εκτεθείς ούτε για 1 λεπτό στην επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία!


Το πρώτο καλλυντικό για μαύρισμα χωρίς ήλιο παρουσιάστηκε στην Αμερική το 1929 και ονομαζόταν Codytan, ένα προϊόν σε υγρή μορφή που χρωμάτιζε προσωρινά την επιδερμίδα. 


Η Coppertone όμως ήταν αυτή που το 1960 δημιούργησε την Quick Tanning Lotion ή QT, που άλλαζε πραγματικά το χρώμα της επιδερμίδας. Η φόρμουλά της θεωρήθηκε επαναστατική, ωστόσο η βασική συνταγή των self tanners, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, αναπτύχθηκε το 1988, με βάση το συστατικό DHA, το οποία βάφει τα κερατινοκύτταρα στην επιφάνεια της επιδερμίδας για 3-4 ημέρες, μέχρι αυτά να απομακρυνθούν με τη διαδικασία της απολέπισης.
 

Σήμερα, μπορείς να δείχνεις μαυρισμένη με τα προϊόντα self-tan, τον αερογράφο, τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής και με μερικές ακόμη εναλλακτικές μεθόδους αυτομαυρίσματος. Διάβασε τις συμβουλές των ειδικών, μυήσου έγκυρα και σωστά στα μυστικά της σωστής χρήσης τους και απόκτησε με ασφάλεια το χρυσαφένιο χρώμα που ονειρεύεσαι.


Δέρμα κεχριμπαρένιο

Μολονότι το τεχνητό χρώμα των προϊόντων αυτομαυρίσματος δε μοιάζει απόλυτα μ' εκείνο που θα αποκτήσεις από την ηλιοθεραπεία, εντούτοις είναι μια καλή λύση για τις φανατικές του πρώιμου μαυρίσματος και, αν μη τι άλλο, είναι 100% ασφαλέστερο από το φυσικό. «Εκτός από ένα σέξι μαύρισμα, η χρήση auto-bronzant διασφαλίζει πως θα περιοριστούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες πρόωρης γήρανσης και εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, αφού δεν είναι ανάγκη να εκτεθείς με τις ώρες στον ήλιο για να αποκτήσεις το μπρονζέ χρώμα που επιθυμείς» λέει η Mαρία Μηλάτου, υπεύθυνη εκπαίδευσης των αισθητικών Lancôme. Το πιο σίγουρο απ’ όλα είναι ότι, αν ακολουθήσεις πιστά τη διαδικασία εφαρμογής, τα self-tan μπορούν να σε μεταμορφώσουν σε εξωτική ντίβα. Ακόμη και αν έχεις πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα ή σημάδια, ελιές, κηλίδες και δυσχρωμίες και απέφευγες κάθε καλοκαίρι ακόμη και την παραμικρή επαφή σου με τον ήλιο, τα προϊόντα αυτομαυρίσματος σου εξασφαλίζουν ένα ασφαλές και ομοιόμορφο μαύρισμα.


Μαύρισε αλλιώς!

 H αισθητικός Έλενα Λιβέρη αναφέρει μερικές έξυπνες εναλλακτικές προτάσεις που μπορείς να ακολουθήσεις, ώστε να αποκτήσεις χρυσαφένια επιδερμίδα, ακόμη και χωρίς τη χρήση auto-bronzant:


- Με ενυδατικό γαλάκτωμα Εάν στο παρελθόν έχεις «καεί» με τη σωστή διαδικασία εφαρμογής των προϊόντων αυτομαυρίσματος (απολέπιση, ενυδάτωση και ομοιόμορφη εφαρμογή) ή δε νιώθεις ακόμη έτοιμη να εξοικειωθείς με αυτά, υπάρχουν τα ενυδατικά γαλακτώματα με μικρές ποσότητες self-tan: χρωματίζουν ελαφρά την επιδερμίδα και χρησιμοποιώντας τα καθημερινά παρατείνεις το χρώμα του ήλιου επ' αόριστο, με απόλυτη ασφάλεια για το αποτέλεσμα. Επίσης, ασφαλή πρόταση αποτελεί και μια μπρονζέ πούδρα που χαρίζει λάμψη στην επιδερμίδα.


- Με συμπληρώματα διατροφής Νέες, εξελιγμένες κάψουλες με συμπυκνωμένη διατροφική σύνθεση που αποτελείται από βιταμίνες και καροτενοειδή μπορούν να σου χαρίσουν τροπικό μαύρισμα, προστατεύοντας ταυτόχρονα την επιδερμίδα σου από την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτά τα «έξυπνα» συμπληρώματα διατροφής εξασφαλίζουν γρηγορότερο και πιο ασφαλές μαύρισμα χωρίς κόπο και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που αποκτούν ολοένα και περισσότερες fan. Το πιο σημαντικό είναι ότι εξασφαλίζουν πιο λαμπερό και ομοιογενές μαύρισμα με λιγότερες δυσχρωμίες, ρυτίδες ή κηλίδες.


- Με συγκεκριμένες τροφές Επίλεξε να καταναλώνεις τροφές που είναι σύμμαχοι της μελανίνης και ενεργοποιούν τη διαδικασία του μαυρίσματος με φυσικό τρόπο, όπως καρότο, σκουρόχρωμα λαχανικά, μαγιά μπίρας, βασιλικό πολτό, ανανά, αβοκάντο, φράουλα και βατόμουρο.


- Με μασάζ και λοσιόν Ανακάλυψε μια εντελώς νέα μέθοδο αυτομαυρίσματος που περιλαμβάνει λοσιόν για το σώμα και κρέμα για το πρόσωπο, συνδυάζεται με μασάζ και προσφέρει πολύ φυσικό χρώμα στην επιδερμίδα.


- Με αερογράφο Μια νέα μέθοδος για μαύρισμα χωρίς ήλιο έχει ξετρελάνει πολλές διασημότητες του Χόλιγουντ όπως η Πάρις Χίλτον, η Πενέλοπε Κρουζ και η Σκάρλετ Γιόχανσον: το μαύρισμα με αερογράφο μπορεί να κάνει το όνειρό σου πραγματικότητα, μέσα σε μόνο 15 λεπτά. Πρόκειται για τεχνική μαυρίσματος με ψεκασμό φυτικών χρωμάτων που δεν προάγουν τη μελανίνη (σε αντίθεση με τα προϊόντα self-tanning), αλλά χρωματίζουν επιφανειακά το δέρμα στον τόνο που επιθυμείς. Η εξειδικευμένη αισθητικός θα οδηγήσει με το χέρι της το σπρέι σε όλα τα σημεία του σώματός σου επιτυγχάνοντας την απόδοση μαυρίσματος που έχεις εκ των προτέρων επιλέξει και σύμφωνα πάντα με τον τόνο της φυσικής απόχρωσης της επιδερμίδας σου. Ωστόσο η τεχνική του αερογράφου δεν ταιριάζει σε όλες τις επιδερμίδες. «Εάν έχεις δερματικά προβλήματα, όπως ψωρίαση, ή πολύ αφυδατωμένο δέρμα, μπορεί να παρατηρούνται αντιαισθητικοί λεκέδες και έντονες απώλειες στην ομοιομορφία του χρώματος, γι' αυτό καλό είναι να το αποφεύγεις» συμβουλεύει η Μαίρη Φιλιππαίου, ιδιοκτήτρια του MF Day Spa.


Οι 10 «χρυσοί» κανόνες

1. Κάνε αποτρίχωση αρκετές ώρες προτού απλώσεις το προϊόν, αν η επιδερμίδα σου είναι ευαίσθητη, μην κάνεις αποτρίχωση προτού απλώσεις το προϊόν.

2. Μην ξεχνάς την απολέπιση την ώρα του ντους με μαλακό πανί και όχι με νάιλον σφουγγάρι ή λούφα.

3. Μπορείς πάντα να αναμειγνύεις το προϊόν αυτομαυρίσματος με την ενυδατική σου λοσιόν. Το αποτέλεσμα θα είναι ηπιότερο αλλά ταυτόχρονα πιο ομοιόμορφο.

4. Αν το self-tan που αγόρασες είναι σε μορφή μους ή σπρέι αλλά δεν είσαι και τόσο σίγουρη ότι θα πάει εκεί που πρέπει, πάρε ένα υγρό μαντιλάκι και ψέκασε επάνω του το προϊόν για να το περάσεις στη συνέχεια στην επιδερμίδα.

5. Πλύνε καλά τα χέρια σου μετά την εφαρμογή χρησιμοποιώντας σαπούνι και ένα βουρτσάκι για να τα τρίψεις.

6. Τρίψε με ενυδατική λοσιόν τους αγκώνες και τα γόνατα λίγα λεπτά μετά την εφαρμογή, γιατί αυτές οι περιοχές παίρνουν συνήθως πιο σκούρο χρώμα.

7. Για να αποφύγεις τις αντιαισθητικές δυσχρωμίες, άπλωσε self-tan και στις μασχάλες, ωστόσο φρόντισε να τις σκουπίσεις με νωπή πετσέτα 5 λεπτά αργότερα ώστε να πετύχεις πιο φυσικό αποτέλεσμα.

8. Μην παραλείψεις το κανονικό αντηλιακό σου αν πρόκειται να εκτεθείς στον ήλιο, ακόμη κι αν το auto-bronzant που έχεις επιλέξει έχει δείκτη προστασίας.

9. Απομάκρυνε με μια μπατονέτα βουτηγμένη σε οξυζενέ τους λεκέδες στα χέρια που δεν μπορείς να αποφύγεις.

10. Ενυδάτωνε την επιδερμίδα σου καθημερινά με γαλάκτωμα σώματος. Το μαύρισμα σου έτσι θα κρατήσει περισσότερο.


Οι δερματολόγοι συστήνουν άφοβα τη χρήση των self-tan

Οι επίσημες επιστημονικές οδηγίες αναφέρουν χαρακτηριστικά πως τα self-tan νέας γενιάς περιέχουν ένα χημικό στοιχείο (κετοσάκχαρο) που επιταχύνει την ανάπτυξη της οξειδωτικής ουσίας διυδροξυακετόνης, η οποία αντιδρά με τα αμινοξέα του δέρματος κατά την επαφή και το χρωματίζει τεχνητά, χωρίς να επηρεάζει την παραγωγή της μελανίνης από την επιδερμίδα. «Ένα, επίσης, θετικό στοιχείο είναι πως έπειτα από διάρκεια 5-6 ημερών το χρώμα υποχωρεί σταδιακά, ενώ, αν θέλεις, μπορείς να το βγάλεις νωρίτερα, όπως ακριβώς αφαιρείς το νερόχρωμα από τα μαλλιά σου, εύκολα και απλά» αναφέρει η δερματολόγος Καίτη Μουλουπούλου-Καρακίτσου στο βιβλίο της Μαθαίνω να φροντίζω το δέρμα μου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...