Για να καταναλώνετε συμπληρώματα διατροφής ασφαλώς,
πρέπει να καθορίσετε τις απαραίτητες ουσίες για τον οργανισμό σας,
επίσης και να ενημερωθείτε όσον αφορά την
ωφέλειά τους, την κατανάλωσή τους και την επιλογή
τους.
Μην ξεχνάτε, ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορούν να
αντικαταστήσουν τα τρόφιμα, που αποτελούν μια πηγή θρεπτικών
ουσιαστικών, η επίδρασή τους είναι μόνο να τους συμπληρώνουν. Οι
πλήρες τροφές πρέπει να είναι η βασική σας πηγή βιταμινών, μετάλλων,
κυπαρίνης και άλλων ουσιών, που διατηρούν τον οργανισμό μας σε καλή
κατάσταση.
Το σώμα σας χρειάζεται μια μικρή, αλλά σταθερή
ποσότητα μικροουσίων (βιταμίνες και μέταλλα) για την φυσιολογική σας
ανάπτυξη, για τις λειτουργίες του οργανισμού και την υγεία σας γενικά.
Οι βιταμίνες βοηθούν την απορρόφηση των υδατανθράκων,
λιπών και πρωτεϊνών, επίσης είναι απαραίτητες για το έλεγχο των ζωτικών
σωματικών λειτουργιών, της πέψης, της διανοητικής δραστηριότητας και
της αντίστασης σε λοιμώξεις. Οι βιταμίνες χωρίζονται σε υδατοδιαλυτές
και λιποδιαλυτές:
- Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες είναι οι εξής: βιταμίνες C, Βιοτίνη και βιταμίνες συμπλέγματος Β – Θειαμίνη (Β1), Ριβοφλαβίνη (Β2), Νιασίνη (Β3), Παντοθετικό οξύ (Β5), Πυροδοξίνη (Β6), Φολικό οξύ (Β9) και Κοβαλαμίνη (Β12). Όλες αυτές διαλύονται σε νερό και οι περίσσειες αποβάλλονται με τα ουρά.
- Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες είναι οι εξής: A, D, E και K. Η περίσσεια ποσότητα των βιταμινών, οι οποίες δεν έχουν απορροφηθεί από τον οργανισμό αμέσως μετά το γεύματα, αποθηκεύονται κυρίως στο συκώτι και παραμένουν στο σώμα. Η κατανάλωσή τους πρέπει να πραγματοποιείται πολύ προσεκτικά, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι περίσσιες λιποδιαλυτές να συσσωρευτούν στο σώμα σας και να γίνουν τοξικές.
Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι οι βασικές
ουσίες του οργανισμού και είναι απαραίτητα στο σχηματισμό των δοντιών
και των ιστίων, όπως αποτελούν και βασικά στοιχεία άλλων κυττάρων και
ενδυμάτων.
Ο ρόλος των μετάλλων είναι πολλαπλός. Ρυθμίζουν την οξεοβασική ισορροπία, την ισορροπία των υγρών στο σώμα σας και αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την καλή λειτουργία των μυών και των νεύρων. Μερικά μέταλλα εξασφαλίζουν την παράδοση του οξυγόνου στα κύτταρα και την απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα. Αυτά χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: μέταλλα και ιχνοστοιχεία:
Ο ρόλος των μετάλλων είναι πολλαπλός. Ρυθμίζουν την οξεοβασική ισορροπία, την ισορροπία των υγρών στο σώμα σας και αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την καλή λειτουργία των μυών και των νεύρων. Μερικά μέταλλα εξασφαλίζουν την παράδοση του οξυγόνου στα κύτταρα και την απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα. Αυτά χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: μέταλλα και ιχνοστοιχεία:
- Τα μέταλλα είναι: ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, θείο και χλώριο. Οι άνθρωποι σε μεγαλύτερη ηλικία τους χρειάζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες – πάνω από 250 γραμμάρια την ημέρα.
- Τα ιχνοστοιχεία είναι: χρώμιο, χαλκός, φθόριο, ιώδιο, σίδηρος, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο, σελήνιο και ψευδάργυρος. Αυτές οι ουσίες δεν είναι λιγότερα σημαντικές, απλά ο οργανισμός μας τους έχει ανάγκη σε μικρές ποσότητες – λιγότερο από 20 μγ. την ημέρα.
Γιατί πρέπει να καταναλώνουμε τις πλήρες τροφές αντί τα συμπληρώματα τροφής;
- Οι πλήρες τροφές είναι σύνθετες. Για παράδειγμα το πορτοκάλι εκτός της βιταμίνης C περιέχει και βήτα καροτένιο, ασβέστιο και άλλες θρεπτικές ουσίες.
- Οι πλήρες τροφές περιέχουν κυτταρίνη. Αυτή εκ μέρους της είναι σημαντική για την πέψη και προστατεύει από ασθένειες όπως καρκίνο, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και επίσης βοηθάει για την δυσκοιλιότητα.
- Οι πλήρες τροφές περιέχουν και άλλες ουσίες, οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία σας – π.χ οι φυτοχημικές ουσίες (περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά), και παρουσιάζουν ένα πολύ ισχυρό όπλο στον πόλεμο αντιμετώπισης του καρκίνου, του διαβήτης, των καρδιακών παθήσεων και της υψηλής πίεσης; οι αντιοξειδωτικές ουσίες, που προλαβαίνουν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου πριν προκαλέσουν σημαντική βλάβη στο κύτταρο. Ένα συμπλήρωμα τροφής δε θα σας εφοδιάσει ‘όλες αυτές τις ουσίες.
Πριν την κατανάλωση οποιοδήποτε συμπλήρωμα τροφής πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή με κάποιο καλό φαρμακοποιό.