Το σωστό timing στην εγκυμοσύνη

Είναι λίγα τα ζευγάρια, που συνειδητά θεωρούν ότι έχει φθάσει η ιδανική στιγμή για να αποκτήσουν ένα παιδί. Η εποχή της εγκυμοσύνης, είναι ίσως μια από τις πιο όμορφες περιόδους στη ζωή μια γυναίκας. Αρκεί βέβαια, να μην είναι αποτέλεσμα απρόσμενο. Η πίεση από τα προβλήματα της καθημερινότητας, μερικές φορές, δεν μας αφήνουν να σκεφτούμε σωστά όσο θα έπρεπε, για το πότε και πως...

Ας δούμε λοιπόν, πως μπορείτε να καταλάβετε ότι έφτασε  η κατάλληλη ώρα, για να μεγαλώσετε την οικογένειά σας.

Πώς αποφασίζω ;

Ο σωστός χρόνος για σας, εξαρτάται από αυτά που θεωρείτε σημαντικά στη ζωή σας και τι ακριβώς σας συμβαίνει, την συγκεκριμένη εποχή.
Εάν εσείς και ο σύντροφός σας πιστεύετε, ότι ο καλύτερος χρόνος για να αναπτύξετε την οικογένειά σας είναι όταν είστε νέοι και ενεργητικοί, αμέσως μετά θα αποφασίσετε να ξεκινήσετε μόλις αυτό είναι εφικτό.
Αλλά εάν έχετε αμφιβολίες για τα οικονομικά σας ή για τον χώρο στο σπίτι σας, είναι καλύτερα να προτιμήσετε να περιμένετε για λίγο, έως ότου βελτιωθούν οι συνθήκες αυτές. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε «μια περιουσία», για να αυξήσετε την οικογένειά σας - το μωρό σας δεν πρόκειται να σας παραπονεθεί εάν δεν έχετε την τελευταία λέξη στον εξοπλισμό - αλλά είναι καλό να αισθάνεστε ασφαλής, σχετικά με την γενικότερη κατάστασή σας.
Θα πρέπει επίσης, να εξετάσετε την καριέρα σας και να είστε σίγουρη ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί για την εγκυμοσύνη σας, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην επαγγελματική σας προοπτική, ειδικά εάν θα χρειαστεί μετά να έχετε κάποιο χρόνο στο σπίτι με το νέο σας μωρό. Αυτός είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους τόσες πολλές γυναίκες καθυστερούν την εγκυμοσύνη τους μέχρι τα 30 τους, οπότε και αισθάνονται ότι είναι σε θέση να λείψουν από τη δουλειά τους για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η ηλικία μου επηρεάζει;

Πολλά ζευγάρια, που βρίσκονται στη δεκαετία των '20, δεν αισθάνονται συναισθηματικά έτοιμα να υποτάξουν τη ζωή τους στις απαιτήσεις της πατρότητας ή της μητρότητας. Ένα ζευγάρι σε μεγαλύτερη ηλικία είναι πιο εύκολο να αποφασίσει να κάνει παιδί, αφού η σχέση τους θα έχει ωριμάσει και τα οικονομικά τους θα είναι πιο σταθερά.
Η εγκυμοσύνη στη δεκαετία των '30 ή στη δεκαετία των '40, συνήθως είναι πιο εύκολη σε σχέση με την δεκαετία των '20 χρόνων σας. Αυτό που έχει βασική σημασία, είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση στην υγεία – τόσο την δική σας, όσο και του συντρόφου σας. Γι’ αυτό, ίσως είναι προτιμότερο, να προγραμματίσετε - όσο αυτό είναι εφικτό - την στιγμή που θα έρθει η εγκυμοσύνη σας.

Υπάρχουν κίνδυνοι για γονείς που βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία;

Το να κάνετε ένα μωρό στα '30 σας ή ακόμα και στα '40 σας, είναι απόλυτα φυσιολογικό στην εποχή μας. Αλλά θα πρέπει να έχουμε μερικά βασικά πράγματα στο μυαλό μας.
Ο κίνδυνος για το μωρό σας να έχει Συνδρόμου Down, αυξάνεται όσο μεγαλώνει η ηλικία της μητέρας, όπως και οι πιθανότητες εμφάνισης μητρικού διαβήτη και προβλημάτων σχετικών με τον πλακούντα. Αλλά αυτοί οι κίνδυνοι είναι μικροί και υπάρχουν οι διαγνωστικές εξετάσεις που θα σας προφυλάξουν.
Επίσης, η καθυστέρηση στο χρόνο που θα προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος, μπορεί να σημαίνει, ότι πιθανόν θα πρέπει να περιμένετε περισσότερο για να συλλάβετε. Μπορεί να πάρει κατά μέσο όρο έξι μήνες όταν είστε 35, ενώ στα 25 σας πιθανόν να χρειαζόσασταν μόνο τέσσερις.

Σκέφτομαι ότι… σκέφτεται ;

Πρόκειται να αποκτήσετε ένα μωρό - αλλά πώς αισθάνεστε τώρα που και οι δύο θα γίνεται γονείς; Εάν κανείς από τους δυο σας, δεν είχε επαφή ή εμπειρία από μωρά μέχρι τη στιγμή που αποφασίσατε για το δικό σας, ενδεχομένως τώρα να εκπλαγείτε από την θέση του συντρόφου σας. Είναι καλό ή μάλλον απαραίτητο να συζητήσετε για όλα αυτά που μπορεί να συμβούν και να είστε έτοιμοι για να έχετε κοινή και αρμονική αντιμετώπιση. Η εγκυμοσύνη κατ’ αρχήν, ο τοκετός και στο τέλος το νέο μέλος στην οικογένειά σας, είναι βέβαιο ότι θα αλλάξουν τη ζωή σας.
Εδώ είναι κάποια ερωτήματα που θα βοηθήσουν εσάς και τον σύντροφό σας να αναρωτηθείτε και να αποφασίσετε μαζί για την εγκυμοσύνη και το μωρό που θα ‘ρθει:
-   Η εγκυμοσύνη έχει αλλάξει τη σχέση μας;
-   Τι είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για το μωρό;
-   Μήπως ο ένας από τους δυο μας, θέλει περισσότερο ένα μωρό;
-   Αγόρι ή κορίτσι - τι σκεφτόμαστε;
-   Τι θα χάσουμε σαν ζευγάρι, με την ύπαρξη του μωρού;
-   Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία μας;
-   Τι θέλουμε για τη γέννηση. Νοσοκομείο ή τοκετό στο σπίτι;
-   Τι σκεφτόμαστε για την ανακούφιση του πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού;
-   Όταν φανταζόμαστε τη ζωή μας με το μωρό, στις σκέψεις μας υπάρχουν βρώμικες πάνες και νύχτες με αϋπνία;
-   Τι θα συμβεί μόλις γεννηθεί το μωρό μας; Θα χρειαστούμε κάποιον να το φροντίσει ή κάποιος από μας θα μείνει σπίτι;
-   Μοιραζόμαστε τις καθημερινές μικροδουλειές του σπιτιού εξίσου τώρα; Και τι θα γίνει  μετά τη γέννηση;
-   Εάν σε κάποιο test, διαπιστώσουμε πρόβλημα με το μωρό μας, τι θα κάνουμε;
-   Θα θέλαμε να μάθουμε από πριν, το φύλο του μωρού μας;
-   Είναι καλό, όσες φορές τα μωρά γκρινιάζουν να τα παίρνουμε αγκαλιά;
-   Θηλασμός - πώς νιώθουμε γι’ αυτό;
-   Πιστεύουμε ότι για τον μπαμπά είναι εξίσου σημαντικό να αφιερώσει τόσο χρόνο με το μωρό όσο και η μαμά;
-   Τι σκεφτόμαστε για τη διανομή των ρόλων που αφορούν τη φροντίδα του μωρού τη νύκτα;


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...