Το Αγελαδινό Γάλα - Μήπως δεν είναι τελικά τόσο ωφέλιμο?

Κάποτε πιστεύαμε ότι το κόκκινο κρέας κάνει καλό, ή ότι το να κάνεις ακτίνες Χ για να δεις το έμβρυο στην κοιλιά ήταν ανώδυνο….Κατά καιρούς η ανθρωπότητα πίστευε κάποια πράγματα που δεν ίσχυαν.

Μέσα από την εμπειρία μου με τον θηλασμό, ανακάλυψα με μεγάλη μου έκπληξη το πόσα πολλά χρήματα ξοδεύονται στην διαφήμιση της γαλακτοβιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο, το πόσο πολύ δεν τηρούνται οι προσταγές του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας όσον αφορά τα συμπληρώματα, και στην προσπάθεια μου για καλύτερη ενημέρωση, βρήκα μια θάλασσα από πληροφορίες, που όλες έλεγαν το ίδιο.
Ότι το αγελαδινό γάλα δεν κάνει τόσο καλό όσο μας λένε.
Για διάφορους λόγους.
Για την σύσταση του, γιατί πιθανόν δεν το χωνεύουμε από μια άλλη ηλικία και μετά, για τις προσμίξεις που του κάνουν, γιατί τα ζώα είναι άρρωστα και γεμάτα φάρμακα…γιατί γιατί γιατι…
Σας παραθέτω εδώ κάποιες σκέψεις, απορίες μου, κάποια αποσπάσματα, κάποια βίντεο με αρκετή επιφύλαξη γιατί είναι ένα τεράστιο θέμα που δεν χωρά ένα άρθρο να το καλύψει.
Διάλεξα κυρίως πληροφορίες από δυο παγκόσμιους αφιλοκερδούς οργανισμούς  ( Παγκόσμιος οργανισμός υγείας και ο Παγκόσμιος σύνδεσμος θηλασμού) αλλά και από διάφορα βιβλία που έτυχε να διαβάσω στο παρελθόν.
Παράθεσα αποσπάσματα από απλά μπλογκ, μέχρι εξειδικευμένες ιστοσελίδες, θέλοντας να  κάνω κάποιες πληροφορίες πιο προσιτές.
Τα συμπεράσματα είναι πλέον του αναγνώστη.


Σκέφτομαι δυνατά.
Αν έβγαζα γάλα από το στήθος μου σε ένα ποτήρι θα το πίνατε?
Κατά 90%, υπολογίζω ότι η απάντηση θα ήταν «όχι».
Τότε…γιατί είμαστε τόσο πρόθυμοι να πιούμε το «υγρό» ενός άλλου ζώου?
Μήπως εκεί η σιχαμάρα δεν λειτουργεί λόγω του ότι από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας, οι διαφημίσεις, η τηλεόραση, και  όλα γύρω μας συμβάλανε στο να καταναλώνουμε γάλα αγελάδος, χωρίς να  αμφισβητήσουμε ή  να αναρωτηθούμε έστω και μια φορά γιατί.
«Μα είναι πλήρης τροφή.»
«Προλαμβάνει την οστεοπόρωση.»
Είναι όμως έτσι?
Διαβάζω λοιπόν, ότι το γάλα περιέχει πύον από τις αγελάδες, αντιβιοτικά (προορισμένα για τα άρρωστα ζώα που δεν κινούνται, και ίσως δεν βλέπουν ποτέ το φως του ηλίου), ορμόνες  (για να παράγουν συνέχεια γάλα) και φυτοφάρμακα. Αρκετοί παιδίατροι στο εξωτερικό, ισχυρίζονται ότι μπορεί να  προκαλέσει αναιμία, αλλεργίες και μακροχρόνια, καρδιοπάθειες στα παιδιά. Όσο για την οστεοπόρωση, μια έρευνα του Χάρβαρντ πάνω σε 75.000 γυναίκες, δείχνει ότι μάλλον, το γάλα έχει άμεση σχέση με την δημιουργία της οστεοπόρωσης.
The vitamin D content of milk has been poorly regulated. Recent testing of 42 milk samples found only 12 percent within the expected range of vitamin D content. Testing of ten samples of infant formula revealed seven with more than twice the vitamin D content reported on the label, one of which had more than four times the label amount.
 Vitamin D is toxic in overdose.
Osteoporosis
Dairy products offer a false sense of security to those concerned about osteoporosis. In countries where dairy products are not generally consumed, there is actually less osteoporosis than in the United States. Studies have shown little effect of dairy products on osteoporosis.
 The Harvard Nurses’ Health Study followed 78,000 women for a 12-year period and found that milk did not protect against bone fractures. Indeed, those who drank three glasses of milk per day had more fractures than those who rarely drank milk.
There are many good sources of calcium. Kale, broccoli, and other green leafy vegetables contain calcium that is readily absorbed by the body. A recent report in the American Journal of Clinical Nutrition found that calcium absorbability was actually higher for kale than for milk, and concluded that “greens such as kale can be considered to be at least as good as milk in terms of their calcium absorbability.”
Πηγές.
. Jacobus CH, Holick MF, Shao Q, et al. Hypervitaminosis D associated with drinking milk. New Engl J Med 1992;326:1173-7.
. Riggs BL, Wahner HW, Melton J, Richelson LS, Judd HL, O’Fallon M. Dietary calcium intake and rates on bone loss in women. J Clin Invest 1987;80:979-82.
 Feskanich D, Willett WC, Stampfer MJ, Colditz GA. Milk, dietary calcium, and bone fractures in women: a 12-year prospective study. Am J Publ Health 1997;87:992-7.
Μαθαίνω επίσης ότι  δεν συνίσταται για παιδιά κάτω του ενός χρόνου, όχι μόνο από τις συμβούλους θηλασμού και τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, αλλά και από κάποιους θαρραλέους γιατρούς.
Το γάλα είναι χαμηλό σε σίδηρο, τόσο χαμηλό που ένα παιδί θα έπρεπε να πίνει 30 λίτρα γάλακτος την ημέρα για να πάρει τα 15 γραμμάρια σιδήρου που χρειάζεται.
Επίσης διαβάζω, οι πρωτεΐνες του γάλακτος έχουν συνδεθεί με την απώλεια αίματος στο έντερο.
Έχει συνδεθεί με προβλήματα διαβήτη, άσθματος,  και άλλα πολλά τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στις παρακάτω διευθύνσεις, και βιβλία ή να ακούσετε στα βίντεο στο τέλος του άρθρου.

Αν όμως είναι έτσι…Γιατί  έχει περαστεί στην συνείδηση μας, ότι το γάλα της αγελάδας κάνει καλό?
Έχει να κάνει -όπως με πολλά άλλα πράγματα σ αυτήν την ζωή- με την κατανάλωση; Το χρήμα;
Η αγελάδα είναι ένα ζώο που παράγει μεγάλες ποσότητες γάλακτος.
Ίσως αυτό είναι και το μόνο κριτήριο για την επιλογή του συγκεκριμένου ζώου γιατί και χημικά η σύσταση του ανθρώπινου γάλακτος με της αγελάδας διαφέρει, αλλά και μορφολογικά δεν βλέπω καμία ομοιότητα μεταξύ ενός βρέφους και ενός βοδιού.
Το πρώτο χρειάζεται να αναπτύξει τον εγκέφαλο του κατά 2/3 μετά την γέννηση του, ενώ το δεύτερο χρειάζεται κυρίως να σταθεί στα πόδια του.
Αν η νυφίτσα ή η γάτα (ή η χιμπαντζίνα, που μοιάζουμε κιόλας) έβγαζε αντίστοιχες ποσότητες, μήπως  ο άνθρωπος σήμερα, θα έτρωγε τυράκια “Le chat qui rit” .
Όσο για το ασβέστιο, εκτός ότι η πρωτεΐνες εμποδίζουν την απορρόφηση του….η αναλογία του στο γάλα, σε σχέση με τις ανθρώπινες ανάγκες είναι άσχετη.
Μια κουταλιά άψητο σησάμι ή φουντούκια έχουν ασβέστιο εύκολα αφομοιώσιμο από τον οργανισμό (και είναι φυσικό χαλαρωτικό για τα ζωηρά παιδάκια.)
Τα μωρά χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο από τους ενήλικες γιατί τα κόκαλα τους είναι «αδύναμα» , «χτίζονται», και το μητρικό γάλα περιέχει όλο το ασβέστιο που χρειάζεται ένα παιδί τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής του (συν άλλα  καλά, όπως αντισώματα, πρωτεΐνες, κλπ)
Πόσο ασβέστιο περιέχει το μητρικό γάλα, αλήθεια?
Όχι πολύ…γιατί δεν χρειαζόμαστε παραπάνω.

Ασβέστιο σε  mg / 100 g
226 Φουντούκια
140 Κρόκος αβγού
132 βραζιλιάνικα καρύδια
96 Πράσινες ελιές
87 καρύδια
54 Σύκα
44 μαύρα μούρα
42 Πορτοκάλι
40 Raspberries
38 Ακτινίδιο
33 Μανταρίνι
32 Μητρικό γάλα
20 καρύδα
18 Σταφύλια
16 Βερίκοκο
16 Ανανάς
14 Δαμάσκηνο
13 Σολωμός
12 Αντσούγια
12 Mango
11 καρπούζι
10 Avocado
9 Banana
Περιεκτικότητα σε ασβέστιο διαφόρων ειδών γάλακτος
Γάλα Ασβέστιο (mg/100gr)
Αγελαδινό 110-130
Πρόβειο 162-259
Κατσικίσιο 102-203
Παστεριωμένο (άπαχο) 120
Παστεριωμένο (πλήρες) 115
Μακράς διαρκείας 120
Συμπυκνωμένο εβαπορέ (πλήρες) 292

Είναι λοιπόν το γάλα μια πλήρης τροφή;
Είναι.
Το γάλα που παράγει το είδος μας.
Όταν δεν υπάρχει άλλη λύση, το αγελαδινό γάλα είναι σωτήριο, όπως και τα συμπληρώματα, όμως η χρήση τους δεν θα έπρεπε να είναι επιλογή.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας είναι κάθετος στο θέμα των συμπληρωμάτων.
Απαγορεύονται στα μαιευτήρια. Απαγορεύεται η διακίνηση και η προώθηση  τους.
Το συμπλήρωμα είναι μόνο για έσχατες λύσεις.
Άλλο ερώτημα….
Είναι συνετό να πίνει γάλα ένας ενήλικας;
Εξαφανίζεται τελικά το ένζυμο που χωνεύει το γάλα από μία ηλικία και μετά;
Αν ναι, το γάλα δεν χωνεύεται και είναι τοξικό για τον οργανισμό;
Είναι  καλύτερα να καταναλώνουμε το γάλα σε μορφή γιαουρτιού και τυριού;
Σίγουρα βοηθάει αν κρίνω απ’ όλα όσα βρήκα..
Όπως και καλό είναι να καταναλώνουμε μόνο βιολογικό γάλα που περιέχει έστω κάποιες βιταμίνες.
Υπήρξε διαβάζω, μια έρευνα…έδωσαν σε μοσχαράκια παστεριωμένο/ βρασμένο γάλα
και σε μια άλλη ομάδα, ωμό γάλα.
Τα μοσχαράκια που δεν κατανάλωσαν το γάλα στην φυσική του μορφή, αρρώστησαν και πέθαναν, δίνοντας το συμπέρασμα ότι το γάλα αυτό, δεν τα έθρεφε, δεν παρείχε τίποτα το θρεπτικό.
Δεν μπορούμε να καταναλώσουμε ωμό γάλα πλέον, τα περισσότερα ζώα είναι άρρωστα, όμως όσο μικρότερη η παστερίωση και όσο πιο φυσικό, τόσο πιο ωφέλιμο.

Κοιτάω το κουτί με γάλα που έχω έτοιμο για να βάλω στο τσάι μου.
Δεν θα σταματήσω να βάζω, είναι για ευχαρίστηση μου.
Όμως, για το παιδί μου-που όσο το θήλαζα ήταν όλα εύκολα-αγοράζω βιολογικό, και καλού κακού του δίνω μια κουταλιά σησάμι το βράδυ να μασουλήσει, και μια χούφτα φουντούκια τα χειμερινά πρωινά. όσο περιμένει το λεωφορείο να πάει στο σχολείο.

Η συγκεκριμένη ορμόνη χορηγείται στις αγελάδες για να παράγουν διπλάσια ποσότητα γάλακτος και έχει επιπτώσεις καταστροφικές στην υγεία των ζώων, αλλά και δυσάρεστα αποτελέσματα σε όσους καταναλώνουν το γάλα και τα παράγωγά του: έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση στο γάλα των ορίων μιας άλλης ορμόνης, της Igf-1 γνωστής ως σωματομεδίνης, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ τα αναβολικά αποτελέσματά της παραμένουν μέχρι και το στάδιο της ενηλικίωσης.
Τελευταίες μελέτες -στην επεξεργασία των οποίων συμμετείχε ο δρ Michael Hansen, διευθυντής της Ενωσης Καταναλωτών των ΗΠΑ- απέδειξαν ότι η αύξηση των ορίων της Igf-1 είναι συνδεδεμένη με την αύξηση εμφάνισης καρκίνου του στήθους, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τον Hansen, στις αγελάδες που χορηγείται η rBGH παρουσιάζεται αύξηση των ασθενειών, όπως μαστίτιδα και προβλήματα κατά την κύηση. Τα ζώα υποφέρουν ενώ το γάλα τους περιέχει υπολείμματα αντιβιοτικών, αίματος και πυοσφαιρίων, ένεκα των συνεχών ασθενειών και των απαραίτητων κτηνιατρικών αγωγών. Αυτά τα υπολείμματα δημιουργούν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των βακτηριδίων στα αντιβιοτικά, σε όσους καταναλώνουν γάλα (και τα παράγωγά του), από αγελάδες που τους έχει χορηγηθεί σωματοτροπίνη.

Μετά δε και τη δημοσιοποίηση των ερευνών για την επικινδυνότητα της ορμόνης rBGH, μερικές από τις αλυσίδες Super Market όπως Kroger e Safeway, αλλά και τα Starbucks Coffee, έχοντας να αντιμετωπίσουν τη μείωση των πωλήσεων, αναγκάστηκαν να διαβεβαιώσουν τους πελάτες τους ότι δεν θα εμπορεύονται πια προϊόντα που παρήχθησαν με τη χρήση της συνθετικής ορμόνης. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό με το δεδομένο ότι στις ΗΠΑ δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να αναγράφουν στην ετικέτα αν το προϊόν περιέχει ορμόνες ή γενετικώς τροποποιημένα συστατικά.
Link

Μόλις πρόσφατα μεγάλες οργανώσεις γαλακτοπαραγωγών, όπως η Γαλακτοκομική Καλιφόρνιας που παράγει το 45% του γάλατος της πολιτείας αυτής, ανακοίνωσαν ότι από τον ερχόμενο Αύγουστο θα σταματήσουν τελείως την χρήση rBGH, υπακούοντας στο αίτημα των καταναλωτών για ασφαλή προϊόντα. Ακόμη και η πολυεθνική αλυσίδα Starbucks ανακοινώνει ότι αφαιρεί από το μενού της τα παρασκευάσματα με rBGH, προς το παρόν σε όλα τα καταστήματα της Ουάσιγκτον και του Ορεγκον. Τον παλμό των καταναλωτών πιάνουν και οι εμπορικοί κολοσσοί όπως το Wal-Mart και το Kroger's. Ας θυμηθούμε ότι η Μονσάντο ήταν εκείνη που παρασκεύασε το τοξικό Agent Orange με το οποίο οι ΗΠΑ αποψίλωναν τα δάση στο Βιετνάμ, κι από τότε διατηρεί ισχυρές προσβάσεις στο πολιτικό κατεστημένο.
Link
Αυτή η νέα ορμόνη ονομάστηκε rbGH - γενετικά τροποποιημένη αυξητική ορμόνη των βοοειδών.
Όταν πίνουμε γάλα, η πρωτεϊνική αυτή ορμόνη απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Στον κόσμο είπαν ότι το γάλα των αγελάδων που υποβλήθηκαν σε αγωγή με rbGH ήταν πανομοιότυπο με το γάλα που μεγάλωσε γενιές και γενιές. Αυτή η δήλωση είναι ψευδής. Από τότε που οι αγελάδες υποβλήθηκαν σε ενέσεις με rbGH, το γάλα τους περιείχε αυξημένο ποσοστό μιας άλλης ορμόνης που ονομάζεται IGF -1 και μοιάζει με την ινσουλίνη.
Αυτή η ουσία είναι η πιο ισχυρή ορμόνη που υπάρχει στη φύση. Η ορμόνη IGF-1 είναι πανομοιότυπη στα βοοειδή και τους ανθρώπους. Έτσι όταν πίνουμε γάλα που περιέχει την γενετικά τροποποιημένη ορμόνη παίρνουμε επιπλέον ποσότητες της ισχυρής αυξητικής ορμόνης, πέραν του φυσιολογικού ποσοστού που παράγεται ούτως ή άλλως με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό μας.
Η IGF -1 έχει εντοπιστεί ως ένας από τους κύριους παράγοντες για την ανάπτυξη του καρκίνου.
   Link  

"Πενήντα χρόνια πριν μια μέση αγελάδα παρήγε 900 κιλά γάλα το χρόνο. Σήμερα οι υψηλότερες παραγωγές αγγίζουν τα 22.600 κιλά το χρόνο. Πώς επιτεύχθηκε αυτό; Φάρμακα, αντιβιοτικά, ορμόνες, σχέδια εξαναγκαστικής τροφής και γονιμοποίησης: να πως."
Πρόκειται για ένα απόσπασμα από το άρθρο του Robert M. Kradjian, MD, με τίτλο: "THE MILK LETTER : A MESSAGE TO MY PATIENTS".
Το "ρούφηξα" σαν καλό παιδί και μετά μάζευα τα σαγόνια μου. "Αγελαδινό γάλα: μπορεί να βλάψει σοβαρά το παιδί!", ήταν ο τίτλος ενός προηγούμενου post στο baby-blog. Τότε ένας αναγνώστης σχολίασε σχετικά:
"Υπάρχει μία ουσιαστική διαφορά: γάλα από άλλα ζωικά είδη πίνουμε εδώ και λίγες χιλιάδες χρόνια. Το κάπνισμα και η οδήγηση ήρθαν στη ζωή μας πριν από λίγες δεκαετίες..."

Σήμερα διάβασα ότι στην Ιαπωνία η ιδέα του βοδινού ως τροφή του ανθρώπου εμφανίστηκε το... 1930!
Τα κατάλοιπα των μικροβιοκτόνων που χρησιμοποιούνται στο αγελαδινό γάλα περνάν μέσω του μητρικού γάλακτος και στα βρέφη τα οποία θηλάζουν. Το αγελαδινό γάλα, σύμφωνα με τον παραπάνω συγγραφέα, αποτελεί συχνά και την αιτία κολικών και αλλεργιών στα μωρά. Για τους ενήλικες θα διαβάσεις πολλά, συμπεριλαμβανόμενου και του καρκίνου των λεμφαγγείων...
Συγκλονιστικό είναι επίσης ότι τα "χαμηλών λιπαρών" γάλατα, τα γνωστά σε εμάς 2%, δεν είναι και τόσο... 2%! Ο όρος εξυπηρετεί το marketing. Στα γάλατα αυτά το 87% της ποσότητας είναι... νερό.
Ο συγγραφέας καταρρίπτει δυο μύθους: α) της σημασίας του ασβεστίου που περιέχει το γάλα για τον άνθρωπο και β) της προστασίας από την οστεοπόρωση που υποτιθέμενα προκαλεί η έλλειψη γάλακτος από τη διατροφή.
 Link
Who is right? Why the confusion? Where best to get our answers? Can we trust milk industry spokesmen? Can you trust any industry spokesmen? Are nutritionists up to date or are they simply repeating what their professors learned years ago? What about the new voices urging caution? I believe that there are three reliable sources of information. The first, and probably the best, is a study of nature. The second is to study the history of our own species. Finally we need to look at the world's scientific literature on the subject of milk.
Let's look at the scientific literature first. From 1988 to 1993 there were over 2,700 articles dealing with milk recorded in the 'Medicine' archives. Fifteen hundred of theses had milk as the main focus of the article. There is no lack of scientific information on this subject. I reviewed over 500 of the 1,500 articles, discarding articles that dealt exclusively with animals, esoteric research and inconclusive studies.
How would I summarize the articles? They were only slightly less than horrifying. First of all, none of the authors
spoke of cow's milk as an excellent food, free of side effects and the 'perfect food' as we have been led to
believe by the industry. The main focus of the published reports seems to be on intestinal colic, intestinal
irritation, intestinal bleeding, anemia, allergic reactions in infants and children as well as infections such as
salmonella. More ominous is the fear of viral infection with bovine leukemia virus or an AIDS-like virus as well as
concern for childhood diabetes. Contamination of milk by blood and white (pus) cells as well as a variety of
chemicals and insecticides was also discussed. Among children the problems were allergy, ear and tonsillar
infections, bedwetting, asthma, intestinal bleeding, colic and childhood diabetes. In adults the problems seemed
centered more around heart disease and arthritis, allergy, sinusitis, and the more serious questions of leukemia,
lymphoma and cancer.
The older you get, the higher your risk of osteoporosis.Obviously, osteoporosis is about aging.Osteoporosis patients originally had very strong bones, like everybody else. Osteoporosis is not about the inability to build strong bones, but about premature degeneration of the bones. What makes the bones degenerate prematurely?Somehow, osteoporotic bones have degenerated more than healthy bones of the same age. In osteoporotic patients, the bones have obviously aged faster. Osteoporosis is about prematurely aged bones.
So, the key question is:What accelerates aging of the bones?All our organs age. In all our organs cells constantly replicate themselves; they wear out and are replaced by new ones. And because the number of times cells can replicate is fixed, organs eventually age. Like the skin eventually becomes wrinkled when there are less cells available to replace the dehydrated old skin-cells.We all know that if we expose our skin to the sun too much, that we will look older sooner. Excessive sun-exposure accelerates he aging of the skin. It does so because the sun burns the outer skin cells, which must be replaced by new cells sooner. And the sooner cells must be replaced, the sooner the moment will come that these cells cannot replicate anymore. Accelerated aging of cells is about a higher turnover of cells; new cells replacing old cells more frequently. What causes old bone-cells to be replaced by new ones sooner? We know that estrogen is protective. (and androgens to a lesser extent) All bone-scientists acknowledge that if the female body has sufficient estrogen at it's disposal all the time, osteoporosis risk is far lower. That is why osteoporosis risk is 3-fold higher in women: In women the estrogen level is far lower every 4th week, and the bones are less protected at that time. And in post-menopausal women, estrogen level is permanently decreased.
If we knew exactly how estrogen protects against premature aging of the bones, we would also know how the opposite process enhances osteoporosis.
So, how exactly is bone-metabolism influenced by estrogen? Estrogen inhibits both the uptake of calcium into the bones (1) and deportation of calcium from the bones. (See Calcium Hormones) But how exactly can processing more calcium cause osteoporosis?The absorption of calcium requires the activity of specialized cells: osteoblasts. These osteoblasts also compose pre-calcified bone-matrix, upon which the calcium can precipitate. Deportation of calcium from the bones requires the activity of osteoclasts.If more calcium is absorbed into the bones, like due to a lack of estrogen (2), the production and activity of both osteoblasts and osteoclasts is increased (3) (as in hyperparathyroidism). If much calcium is absorbed, much calcium is deported. But 50 to 70% of the composing osteoblasts die in the composition of new matrix. (4) The more their activity is stimulated, the more they die (5). And since estrogen inhibits uptake of calcium, estrogen prevents the death of osteoblasts (6). If you consume higher amounts of calcium all your life, the replacement of osteoblasts maybe increased all this time; many people succeed in increasing bone-mineral density by consuming more calcium. (7) That is why the average BMD is higher in residents of countries where much milk is consumed.Since the number of times a cell can be replaced is fixed, the replicative capacity will be exhausted sooner if much calcium is absorbed on a regular basis. And if replacement capacity is exhausted, there will be a lack of new osteoblasts. And since only these osteoblasts can compose bone-matrix, too little new bone-matrix can be composed. But without the matrix, the calcium cannot precipitate, and new bone cannot be composed, while old bone is constantly being decomposed anyway, to be replaced by new bone. Since there is a lack of pre-calcified bone matrix upon which to build, replacement cannot occur, and porous holes will begin to appear. And this is exactly what happens in osteoporosis: in osteoporotic bone the osteoblasts cannot be replaced adequately anymore, and thus less osteoblasts are available (8) and/or the activity of osteoblasts is at least impaired, (9) like ‘exaggeratedly aged’ bones. (10) In osteoporotic bones there is less matrix available that can yet be calcified than in healthy bones. (11) In osteoporosis dead cells cannot be replaced and micro-fractures cannot be repaired. (12)Does that mean that dietary calcium causes osteoporosis?Only if too much calcium is actually absorbed into the bones. As with all minerals, the body normally absorbs just as much calcium from our food as it needs. Only about 200 mg is absorbed into the blood, on the average, whether we consume 300 mg or 700 mg calcium daily, or sometimes even when we consume up to 1200 mg supplementary calcium daily. (13) In order to absorb the right amount of calcium, absorption rate decreases when we consume more calcium. But if we consume too much calcium, the absorption rate cannot be sufficiently decreased; about 5% of dietary calcium on top of 1500 mg a day is yet absorbed into the blood. For example: Consuming 5-fold more calcium than before, a group of girls did, in fact, absorb twice as much calcium (as before) into the blood. (14)But why is this extra calcium absorbed in the bones?This is to prevent blood-calcium level from rising too much. Muscles can only function if calcium from inside the muscle cells can be deported outside the cells. If blood-calcium level were too high, this wouldn't be possible; it would be lethal since breathing requires muscle-action. To save your life excessive dietary calcium is temporarily stored in the bones, prior to excretion. Normally the blood contains a total of 500 mg calcium. The difference between highest and lowest blood-calcium level is only 26%, thanks to the three different hormones that prevent our blood from containing too much (or too little) calcium. After the calcium has been absorbed into the bones two of these hormones stimulate deportation of calcium from the bones, and the third one stimulates excretion of calcium into urine. But why don’t the bones hold on to that extra calcium?According to the old doctrine, we can prevent osteoporosis by stacking more calcium in the bones. “The more calcium your bones contain, the longer it will take before they are empty.”This would be a simple solution if the bones did indeed hold on to that extra calcium, but…Our bones are built according to a plan - just like a house, and the amount of calcium in the bones has to be according to that plan. Just as piling up bricks in your living room does not make your house better or stronger.

Το άρθρο αυτό είναι για πληροφοριακούς σκοπούς, δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα τις απόψεις του συντάκτη ή/και του περιοδικού. Για θέματα διατροφής, συμβουλευτείτε έναν υπεύθυνο γιατρό και μια σύμβουλο θηλασμού. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας (WHO), όπως και την ιστοσελίδα του παγκόσμιου συνδέσμου θηλασμού. (Laleche league) 

 

/fe-mail.gr 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...