Υoga-Τροπος ζωης

Βάλτε τη γιόγκα στη ζωή σας και αποκτήστε υγεία σε σώµα και πνεύµα. Αυτό το µήνα γνωρίστε τις βασικές στάσεις ούτως ώστε τον Οκτώβριο να είστε έτοιµες να προχωρήσετε στο επόµενο στάδιο.


 
∆ιαλογισµός παντού
 
∆ιώξτε ό,τι σας δηµιουργεί ένταση και βγείτε έξω για να περπατήσετε ή να τρέξετε. Αφήστε το µυαλό σας να συγκεντρωθεί σε αυτό που κάνετε εκείνη τη στιγµή, π.χ. αν το βήµα σας είναι αργό ή γρήγορο, αν λαχανιάζετε εύκολα κ.λπ. Απλώς παρατηρήστε. Έτσι θα κάνετε διαλογισµό ακόµα και όταν περπατάτε ή τρέχετε ξεκουράζοντας το µυαλό σας.
Στάση του βουνού
Σταθείτε µε τα πόδια στο άνοιγµα της λεκάνης και πιέστε τα πέλµατα στο έδαφος ανοίγοντας τα δάχτυλα έτσι ώστε η βάση σας να είναι σταθερή. Φέρτε αστραγάλους, γόνατα και ισχία ακριβώς στην ίδια ευθεία και ενεργοποιήστε όλους τους µυς των ποδιών και το κάτω µέρος της κοιλιάς έτσι ώστε ο κόκκυγας να έρθει προς τις φτέρνες. Ανυψώστε τον κορµό, επικεντρώστε την προσοχή σας στη βάση της σπονδυλικής στήλης, σηκώστε απαλά το θώρακα αποµακρύνοντάς τον από την κοιλιά, χαλαρώστε τους ώµους αποµακρύνοντάς τους από τα αφτιά, νιώστε τον κορµό να εκτείνεται και από τις τέσσερις πλευρές και αφήστε τα χέρια χαλαρά, µε τις παλάµες προς τα µέσα. Κατεβάστε ελαφρά το πιγούνι προς το λαιµό για να µακρύνει και ο αυχένας και νιώστε όλο το σώµα να µακραίνει στρέφοντας το βλέµµα σας προς τα εµπρός. Μείνετε για 5 βαθιές αναπνοές, ανασαίνοντας από τη µύτη.
H στάση του βουνού είναι η πιο βασική στάση της γιόγκα (tadasana). Φαίνεται εύκολη, αλλά δεν είναι, αφού πρέπει να ευθυγραµµίσετε το σώµα σας από τη βάση µέχρι την κορυφή. Μόνο κατανοώντας αυτή τη στάση θα µπορέσετε να κάνετε και τις υπόλοιπες.
Προσέχετε σε όλες τις στάσεις να αναπνέετε σωστά, να ευθυγραµµίζετε το σώµα σας όσο καλύτερα µπορείτε, να είστε συγκεντρωµένοι και να παρατηρείτε τη στάση σας. Μόνο τότε θα καταφέρετε να κάνετε γιόγκα.
Πρώτη Θιβετιανή στάση
Σταθείτε µε τα πόδια στο άνοιγµα της λεκάνης, µε τα πέλµατα να πατάνε γερά στο έδαφος. Κρατήστε τα πόδια ενεργά και τη λεκάνη σταθερή. Ανοίξτε τα χέρια σας στην ευθεία των ώµων, πάρτε βαθιά εισπνοή και µακρύνετε τον κορµό. Με την εκπνοή στρίψτε τον κορµό δεξιά κρατώντας τη λεκάνη και τα πόδια σταθερά. Φροντίστε να νιώθετε την εισπνοή στην κοιλιά σας, και στην εκπνοή στρίψτε τον κορµό αριστερά. Επαναλάβετε την κίνηση 10-20 φορές.
Η γιόγκα θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το σώµα σας, να βελτιώσετε το επίπεδο της ενέργειάς σας και να αναπτύξετε το συντονισµό, την ευλυγισία, την αντοχή και την ισορροπία σας.    Στάση του δέντρου
Από τη στάση του βουνού µεταφέρετε το βάρος στο ένα πόδι και λυγίστε το άλλο, µε τα δάχτυλα να κοιτάνε στο πάτωµα ακουµπώντας το στο εσωτερικό µέρος του τεντωµένου ποδιού. Κρατήστε το τεντωµένο πόδι ενεργό. Ανοίξτε την περιοχή των ισχίων ακριβώς στο σηµείο όπου τα πόδια ενώνονται µε τον κορµό. Κρατήστε τη λεκάνη σταθερή και τον κόκκυγα προς τα κάτω και επιµηκύνετε τον κορµό προς τα πάνω. Ενώστε τις παλάµες µπροστά στο στήθος, τραβήξτε τους λυγισµένους αγκώνες προς τα πίσω για να ανοίξει ο θώρακας και κρατήστε το βλέµµα µπροστά. Αναπνεύστε σταθερά νιώθοντας την αναπνοή σας µέχρι τα πέλµατα. Μείνετε για 5 αναπνοές και αλλάξτε πόδι.
Ανεβάστε το βαθµό δυσκολίας της άσκησης ενώνοντας τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι. Αν µπορείτε, κλείστε και τα µάτια σας.
Η στάση του δέντρου (vrksasana) είναι απαραίτητη για να αποκτήσουµε σταθερότητα και ισορροπία σε σώµα και πνεύµα.
Βουνό με τα χέρια ψηλά
Από τη στάση του βουνού σηκώστε τα χέρια ψηλά, παράλληλα µεταξύ τους, φροντίζοντας να κρατήσετε το σώµα σας στη σωστή θέση. Μακρύνετε τα χέρια σας όσο περισσότερο µπορείτε και µείνετε για 5 αναπνοές.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...