LIVING modern

Στις αρχές του εικοστού αιώνα η μοντέρνα αρχιτεκτονική προχώρησε σε μια ριζοσπαστική τομή με το παρελθόν, προτείνοντας ένα νέο, φουτουριστικό τρόπο ζωής. Oι πρωτοπόροι του μοντερνισμού υιοθέτησαν νέες τεχνολογίες και υλικά, όπως το μπετόν και ο χάλυβας, αναζητώντας καινοτόμες εφαρμογές τους.

Διαγράφοντας τα παραδοσιακά στιλ, σχεδίασαν νέες ασυνήθιστες φόρμες βασισμένες στη λειτουργικότητα και την αισθητική της μηχανής. Tα λευκά κυβιστικά κτίρια του Le Corbusier και τα μινιμαλιστικά γυάλινα κτίρια του Mies Van Der Rohe σηματοδότησαν την έννοια του μοντέρνου.
Σήμερα, η έννοια του μοντέρνου έχει αμβλυνθεί, συμπεριλαμβάνοντας πλήθος ετερόκλητων τάσεων που ενσωματώνουν παραδοσιακές αντιλήψεις, ποικίλα υλικά και τεχνοτροπίες. Eτσι, λέγοντας σήμερα «μοντέρνο» δεν αναφερόμαστε σε ένα συγκεκριμένο στιλ αλλά σε μια ευρύτερη προσέγγιση του ντιζάιν. Aπλά νιώθουμε μοντέρνοι και θέλουμε να ζήσουμε με ένα σύγχρονο τρόπο ζωής σε αντιδιαστολή με έναν παραδοσιακό, μάλλον συντηρητικό.

LIVING modern
Tο βιβλίο Living modern: the sourcebook of contemporary interiors του εκδοτικού οίκου Thames & Hudson αναφέρεται σε αυτό που τόσο εύγλωττα υποδηλώνει ο τίτλος του, δηλαδή στο μοντέρνο τρόπο ζωής όπως αντανακλάται από μια μεγάλη γκάμα παραδειγμάτων εσωτερικής διακόσμησης. Περιέχει 740 φωτογραφίες ταξινομημένες σε επιμέρους ενότητες και υποκατηγορίες. Στην ενότητα στιλ βρίσκουμε τις υποκατηγορίες ρουστίκ, μίνιμαλ, ρετρό, εκλεπτυσμένο, έθνικ, μοντέρνο των δεκαετιών 1950 και 1960, μπαρόκ, δοσμένες όμως με μοντέρνα διάθεση. Yπάρχουν ενότητες για τα υλικά (ξύλο, μπετόν, γυαλί, μάρμαρο κ.λπ.), τη λειτουργία των χώρων (είσοδος, καθιστικό, κουζίνα, υπνοδωμάτιο κ.λπ.), τις επιφάνειες (χρώμα, υφή, μοτίβα), την επίπλωση, τους εξωτερικούς χώρους κ.ά. Πρόκειται για ένα χρηστικό βιβλίο που έχει συγκεντρωμένες και ταξινομημένες πολλές επιλεγμένες φωτογραφίες με σκοπό να δώσει έμπνευση στον αναγνώστη που θέλει να διαμορφώσει το δικό του σπίτι.
LIVING modern
Φυλλομετρώντας το  ανακαλύπτουμε φρέσκες ιδέες όσον αφορά όχι μόνο τους χρωματικούς συνδυασμούς ή την ευρηματική χρήση των υλικών, αλλά και τη σχέση εσωτερικού χώρου και εξωτερικού, την εναλλαγή παραστάσεων μέσα στο ίδιο σπίτι, χώρους με μεγάλο ύψος και ανοιχτά πατάρια, εσωτερικά αίθρια που φέρνουν το φως και τη φύση στο εσωτερικό του σπιτιού κ.ά.
LIVING modern
Oι φωτογραφίες εστιάζουν σε αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες όπως είναι μια σκάλα, μια πόρτα, ένας διαχωριστικός τοίχος, ένα τζάμι κ.ο.κ. Xωρίς δογματισμούς και αυστηρούς κανόνες, η μοντέρνα αρχιτεκτονική και διακόσμηση σήμερα απελευθερώνει τη φαντασία για δημιουργικούς συνδυασμούς και πρωτότυπες παραλλαγές.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...